Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

6. jakson reseptit: hedelmäinen salaatti, espanjalainen munakas, caesar-salaatti, paella

Turenkilaisen nelilapsisen perheen äidin vastuulla on koko ruokahuolto, kun isällä ei riitä taidot keittiössä eikä kaupassakäyntikään oikein luonnistu. Näillä resepteillä Kari Aihinen kaappasi keittiön.

Espanjalainen munakas

1–2 hengelle

Espanjalainen munakas on täyttävä munakas, jolla lähtee isompikin nälkä. Halutessasi voit korvata nakit esimerkiksi kinkulla tai muilla leikkeleillä.

1–2 perunaa
ripaus suolaa
3 kananmunaa
1 dl kermaa
100 g nakkeja
2 tomaattia
tuoretta persiljaa
1 rkl voita
tuoretta persiljaa

Keitä perunat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.

Sekoita kulhossa kananmunat ja kerma niin, että munien rakenne rikkoontuu. Lisää suola ja sekoita.

Pilko nakit, tomaatit ja perunat suunnilleen samankokoisiksi kuutioiksi.

Sulata voi pannulla ja kaada sekaan munakasmassa. Kun pohja on hyytynyt, pienennä lämpöä.

Ripottele munakkaan päälle nakit, tomaatit sekä perunat ja anna munakkaan kypsyä vielä hetki hellalla kannen alla. Lisää tuoretta persiljaa koristeeksi.

Munakas lämminsavulohen ja kukkakaalimuhennoksen kanssa

2 hengelle

Kukkakaali-purjomuhennos

½ pieni kukkakaali
½ pieni purjo
1 sipuli
voita paistamiseen

Munakas

3 munaa
1 dl kermaa
ripaus suolaa
lämminsavulohta
tuoretta persiljaa

Tee ensin kukkakaali-purjomuhennos. Pilko kukkakaali pieneksi ja purjo ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja pilko sipuli.

Sulata voi kattilassa ja kuullota vihanneksia kevyesti hetki. Älä ruskista. Kun vihannekset ovat hieman pehmenneet, ota kattila hetkeksi pois levyltä.

Sekoita munat ja kerma siten, että munien rakenne rikkoontuu. Lisää suola ja sekoita.

Lämmitä paistinpannu keskilämmöllä, lisää pannulle 1 rkl voita ja kaada päälle munakasmassa. Anna massan hyytyä muutaman minuutin ajan.

Kun munakas on melkein hyytynyt, munakkaan toiselle reunalle lohi, kukkakaalipurjomuhennos sekä muutama persiljanlehti. Taita toinen puoli munakkaasta täytteen päälle ja anna hautua kannen alla vielä hetken aikaa. Koristele tuoreella persiljalla.

Lohkoperunat

1kg perunoita
5 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä

Leikkaa perunat lohkoiksi ja laita ne uunivuokaan.

Kaada perunoiden päälle muutama tilkka rypsiöljyä ja mausta mustapippurilla sekä suolalla. Lisää sekaan vielä kokonaiset valkosipulin kynnet. Sekoittele niin, että mausteita on kaikkialla tasaisesti.

Laita perunat 160 asteiseen uuniin noin 30-40 minuutiksi tai kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin paahtuneita.

Perunasalaatti vinegretti-kastikkeella

0,5 kg perunoita
200g maustekurkkua
30g kapriksia
1 omena
½ kurkku
½ purjo
tuoretta persiljaa

Vinegretti eli klassinen öljy-viinietikkakastike

1 tl Dijon-sinappia
1 dl oliiviöljyä
1/3 dl valkoista balsamicoa tai valkoviinietikkaa
mustapippuria myllystä
hyppysellinen suolaa
1-2 tl sokeria

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä.

Valmista vinegretti. Saat ainekset kätevästi sekaisin kannellisessa lasipurkissa.

Pilko maustekurkut, omena ja tuorekurkku kuutioiksi. Viipaloi purjo. Anna perunoiden jäähtyä hetki ja kuori sekä leikkaa ne kuutioiksi.  Silppua kourallinen persiljaa pieneksi. Laita kaikki ainekset sekaisin kulhoon, lisää vielä kaprikset ja vinegretti ja sekoita.  Anna maun tasaantua hetken ennen tarjoilua

Caesar-salaatti

 4 hengelle

500 g broilerin maustamatonta rintafilettä
170g (1 pkt) pekonia
2 punttia Romaine -salaattia
4 kananmunaa
suolaa
mustapippuria

Krutongit
300g vaaleaa leipää
5 valkosipulin kynttä
½ sitruunan mehu
rypsiöljyä
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
mustapippuria
suolaa

Parmesaanikastike

3 kananmunan keltuaista
2 rkl sinappia
1 valkosipulin kynsi
½ sitruunan mehu
0,5-1 dl parmesaania
0,5dl valkoviinietikkaa
1,5 dl rypsiöljyä

Valmista ensin parmesaanikastike.

Riko kananmunat ja erittele keltuaiset kulhoon, lisää sinappi ja sekoita tasaiseksi.

Lisää öljy ohuena nauhana sekaan koko ajan sekoittaen. Sen jälkeen lisää vielä valkoviinietikka ja sitruunan mehu, sekoita.

Murskaa valkosipuli sekä raasta parmesaani ja lisää ne kastikkeeseen, sekoita. Laita jääkaappiin maustumaan, kunnes salaatti on valmista.

Valmista krutongit:

Revi leivästä pieniä paloja uunipellille. Lisää päälle suolaa ja mustapippuria, muutama tilkka öljyä sekä sitruunan mehu, sekoita. Revi tuoreita yrttejä leipien päälle ja laita 160 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi, tai kunnes leivät ovat paaahtuneita.

Paista pekonit:

Erittele pekonit toisistaan ja laita ne uunipellille. Paista 160 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes ne ovat rapsakoita ja paahtuneita.

Revi salaatinlehdet ja laita ne kylmään veteen virkistymään.

Keitä kananmunia 9 minuuttia ja laita ne kylmään veteen jäähtymään.

Paista kana:

Mausta broilerin fileet molemmilta puolin suolalla ja mustapippurilla. Laita pannulle voita ja paista fileisiin väri pintaan molemmilta puolin (noin pari minuuttia per puoli). Laita tämän jälkeen fileet 150 asteiseen uuniin noin 12-14 minuutiksi.  Ota pois uunista ja anna lihan vetäytyä hetki folion sisällä

Leikkaa kypsä ja jäähtynyt kana siivuiksi ja leikkaa kananmunat lohkoiksi.

Laita kaikki ainekset samaan kulhoon ja viimeistele parmesaanikastikkeella. Jos koko salaattia ei tule syötyä samalla kertaa, kannattaa parmesaanikastike lisätä erikseen lautaselle, jotta salaatti ei nuukahda.

Paella

 6 hengelle

1 paprika
1 sipuli
4 tomaattia
2 valkosipulin kynttä
15-20 kpl kuningaskatkarapuja
4-5 dl risottoriisiä
200g pakasteherneitä
200g pakastemaissia
½ sitruunan mehu
oliiviöljyä
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria
suolaa
vettä

Leikkaa sipuli, paprika ja tomaatit suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Murskaa valkosipuli ja pilko pieneksi.

Lisää pannulle reilusti oliiviöljyä ja kuullota ensimmäisenä sipuli, paprika sekä valkosipuli. Lisää kurkuma ja paprikajauhe, sekoittele

Lisää pannulle riisi ja mausta vielä mustapippurilla ja suolalla, muutama ripaus molempia. Lisää sen verran vettä, että raaka-aineet peittyvät. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 50 minuuttia.

Kuori kuningaskatkaravut ja poista niistä peräsuoli. Lämmitä toinen paistinpannu todella kuumaksi ja lisää oliiviöljyä. Paista rapuja molemmilta puolilta noin minuutin ajan.

Lisää paellaan tomaatit, herneet, maissit, katkaravut sekä puolikkaan sitruunan mehu. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Hedelmäinen salaatti

200g viinirypäleitä
½ kurkku
3 tomaattia
2 kiiviä
1 iso omena
jääsalaattia

Revi salaatin lehdet ja pilko kaikki ainekset sekaisin isoon kulhoon.  Valmista salaatinkastike, esimerkiksi perinteinen vinegretti, ja sekoita.

Vinegretti                                                                                   

1 tl Dijon-sinappia
1 dl oliiviöljyä
1/3 dl valkoista balsamicoa tai valkoviinietikkaa
mustapippuria myllystä
hyppysellinen suolaa
2 tl sokeria

Sekoita ainekset keskenään ja käytä salaattien maustamiseen. Saat aineet kätevästi sekaisin kannellisessa lasipurkissa, jossa voit myös säilyttää ylimääräisen kastikkeen jääkaapissa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme