Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

7. jakson reseptit: Jauhelihakastike, kirjolohi uunissa ja paistettu broileri

Kaappaus keittiössä -sarjan seitsemännessä jaksossa Kari Aihinen opetti kokkolalaisen Jaanan nauttimaan ruoanlaitosta.

Kirjolohi uunissa

Pyri ensisijaisesti ostamaan kalaa kalatiskiltä tai torilta, missä voit tiedustella kalan pyyntipaikan ja –ajan sekä pyytää kalan valmiiksi nypittynä ja tarvittaessa suomustettuna. Jos ostat lohen paketissa, nypi kalasta ruodot pois ennen kuin aloitat ruuan valmistuksen.

Laita lohifile uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin. Ripottele suolaa ja mustapippuria kalan pintaan ja lopuksi lisää kunnon palat voita lohen pintaan. Kala saa olla uunissa n. 10 minuuttia 150 asteessa. Jos käytössäsi on lihalämpömittari, aseta se kalan keskikohtaan. Kala on valmis kun mittari näyttää 42-44 astetta ja silloin se on mehukasta ja maukasta. Kun otat kalan uunista anna sen vetäytyä vielä hetki, noin 5-10 minuuttia folion sisällä jolloin se jatkaa vielä kypsymistään mutta säilyttää pehmeytensä. Poista nahka ja nauti.

Perusohje broilerin paistamiseen

1 broilerin rintafile syöjää kohden

Ripottele suolaa ja mustapippuria rintafileiden molemmille puolille. Laita voita kuumalle pannulle ja lihat pannulle paistumaan nahkapuoli (sileämpi puoli) alaspäin. Ruskista kanojen pinta kauniin kullanruskeaksi ja siirrä kanat leivinpaperin päälle uunivuokaan. Kaada pannulta nesteet kanojen päälle. Kypsennä kanoja uunissa 10 minuuttia 150 asteessa. Jos käytät lihalämpömittaria niin rintafile on valmis kun sen sisälämpötila on 60 astetta.

Perunan keittäminen

1–2 perunaa syöjää kohden
karkeaa merisuolaa

Valitse kaupassa keittoperunaksi sopiva lajike, esim. Nicola, Siikli tai Bintje. Perunankasvattajien käyttämät väritunnisteet auttavat sinua löytämään sopivan keittoperunan, valitse vihreällä tai keltaisella tunnisteella merkittyjä lajikkeita keittoperunaksi.

Kuori perunat ja laita ne kylmään veteen kattilaan. Laita keittolevy täysille. Kun vesi kiehuu, lisää karkeaa merisuolaa ja maista. Vesi saa olla reilusti suolattua. Laita levyä pienemmälle niin, että vesi kuitenkin kiehuu koko ajan. Anna kypsyä 20-30 minuuttia kannen alla. Kun haarukka uppoaa perunaan helposti, perunat ovat valmiit.

Sipulin paistaminen

3 sipulia
2 rkl voita
1 tl suolaa
1 tl sokeria

Pilko sipulit pitkiksi suiroiksi. Laita kuumalle pannulle kaksi ruokalusikallista voita ja odota, että voi ei enää pidä ääntä pannulla. Kun voi lopettaa tirisemisen, on pannu riittävän kuuma. Laita sipulit pannulle ja mausta teelusikallisella suolaa ja sokeria. Kun sipulit alkavat kuullottua, eli ne kypsyvät kevyesti mutta eivät ruskistu, käännä levy pienemmälle ja anna hautua miedolla lämmöllä. Sekoita välillä kunnes sipulit ovat kauttaaltaan läpikuultavan mehukkaita. Maista ja nauti esimerkiksi jauhelihapihvien lisukkeena.

Sipulin paistamisessa maltti on valttia, hitaasti hauduttaessa sipulin oma makeus tulee esiin. Ole tarkkana lämmön kanssa etteivät sipulit pala.

Rakuunaporkkanat

4 porkkanaa
2 rkl voita
suolaa
tuoretta rakuunaa

Laita kuumalle pannulle reilusti voita ja n. sentin paksuisiksi kiekoiksi pilkotut porkkanat. Kun porkkanat alkavat kuulottua eli ne kypsyvät hieman mutta eivät vielä ruskistu, laita levy pienemmälle ja anna muhia rauhassa kypsäksi. Suolaa maun mukaan ja lisää pilkottua rakuunaa päälle. Parhaimmillaan tämä ruoka on kesällä kun sen tekee tuoreista naattiporkkanoista, jotka saavat jäädä hieman napakoiksi.

Salaatti

1/3 kurkkua
1 iso (suippo) paprika
puolikas rasia viinirypäleitä
rasia kirsikkatomaatteja
1 porkkana
puolikas salaattikerä
2 avocadoa

Pilko kurkku ja paprika (poista paprikan siemenet ja valkoiset osat sisältä). Puolita viinirypäleet ja kirsikkatomaatit. Kuori porkkana ja pilko se ohuiksi kiekoiksi. Revi salaatti sopivan kokoisiksi paloiksi.

Laita salaattiaineet kulhoon kylmään veteen ja anna hanan valuttaa hiljalleen vettä n.. 10 minuuttia. Näin kasvikset imevät vettä itseensä ja rapsakoituvat ja ottavat väriä itseensä. Siivilöi salaatti ja lisää pilkotut avocadot mukaan. Lisää tippa sitruuna avocadoon jotta

Vinegrette-salattikastike

Valmista tarpeellinen määrä salaatinkastiketta, käytä öljyä ja happoa(etikkaa) tässä suhteessa:

2/3 öljyä

1/3 happoa (Kokkolassa käytettiin balsamico-etikkaa)

2 tl suolaa

2 tl sokeria

½ tl mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään. Voilá!

Voit tehdä kerralla reilumman annoksen, jotta kastiketta löytyy aina jääkaapista. Tee kastike esim. kannelliseen purkkiin tai pulloon jolloin voit helposti sekoittaa kastikkeen aina ennen tarjoilua ja se on helppo säilyttää ilmatiiviisti.

Bolognese-kastike

2 varsisellerin vartta
2 porkkanaa
1 sipuli
1–2 valkosipulin kynttä
400 g naudan paistinlihaa
2 purkkia hyvää tomaattimurskaa (esim. Mutti)
2 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria
3 rkl voita paistamiseen

Pilko varsiselleri, porkkana, sipuli ja valkosipuli pieniksi paloiksi. Ruskista jauhelihat öljyssä ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Siirrä paistetut jauhelihat syrjään odottamaan. Ota iso kattila ja laita voita sulamaan ja lisää kasvikset sekaan, anna hautua hetki. Sekoita paistetut jauhelihat, tomaattimurskat, mausteet ja laakerinlehdet sekaisin ja maista. Lisää tarvittaessa vettä. Anna kiehua hiljalleen kannen alla ainakin tunnin, mielellään useita tunteja. Voit kypsyttää kastikkeen myös uunissa 150 asteessa 1–3 tuntia. Tarjoile Bolognese-spagetin tai pennepastan kanssa tai valmista herkulliset parmesanperunat.

Parmesanperunat

10 perunaa
3 sipulia
suolaa
mustapippuria
tuoretta oreganoa
tuoretta persiljaa
valkosipulinkynsiä
100 gr Parmesanjuustoa raastettuna

Pese perunat kylmässä vedessä ja pilko neljään osaan. Kuori ja pilko sipulit lohkoiksi ja erittele valkosipulinkynnet, valkosipulin kynnet voit kypsentää kuorien kanssa. Laita ainekset uunivuokaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Heitä päälle tuoreita oreganon ja persiljan oksia. Anna kypsyä uunissa n. 40 minuuttia 225 asteessa.

Kun perunat ovat kypsät, lisää päälle raastettua Parmesan-juustoa ja laita takaisin uuniin hetkeksi niin että juusto sulaa perunan päälle kauniin ruskeaksi. Voit käyttää myös grillivastusta. Tarjoile bolognese-kastikkeen kanssa.

Lohikeitto

8 perunaa
2 sipulia
2 porkkanaa
2 rkl voita
2 kalaliemikuutiota
2 laakerinlehteä
n. 10 maustepippuria
500 g tuoretta, ruodottomaksi nypittyä lohifilettä
n. 1 litra vettä
tuoretta tilliä
1 prk kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
Kuori perunat, pilko pieniksi ja laita kylmään veteen odottamaan. Leikkaa sipuli pieneksi silpuksi. Pese ja pilko porkkanat. Laita isoon kattilaan voita ja kuullota eli paista kevyesti perunoita, porkkanoita ja sipuleita n. 5 minuuttia. Lisää reilusti vettä (niin, että vihannekset peittyvät kunnolla). Lisää kalaliemikuutiot, laakerinlehdet, maustepippurit. Maista! Anna keiton kiehua hiljakseen n. 15 minuuttia ja käsittele sillä aikaa lohi.

Leikkaa lohen nahka pois, tarkista että kala on ruodoton. Leikkaa kala itsellesi mieleisen kokoisiksi paloiksi. Pilko tillipuntti.

Lisää kuohukerma keittoon ja anna kerman kiehahtaa muutaman minuutin. Lisää lohet ja tilli ja kiehauta kuumaksi ja ota sitten heti pois liedeltä. Maista ja lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Laita kansi päälle ja anna keiton vetäytyä hetki, n. 5 minuuttia.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme