Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

7. Jakson reseptit: Linssikeitto, bolognese ja porkkanafocaccia

Näillä ohjeilla kokkaat kotona Kaappaus keittiössä -ohjelman seitsemännen jakson herkulliset kotiruuat.

Bolognese

  • 400g jauhelihaa
  • 250g porkkanoita
  • 3 vartta varsiselleriä
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 800 g tomaattimurskaa
  • suolaa
  • pippuria


Kuutioi sipuli ja kuoritut porkkanat. Murskaa valkosipulinkynnet ja viipaloi sellerinvarret. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla ja lisää joukkoon porkkanat sekä sellerit. Kuullota vielä hetki ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää jauheliha-kasvisseokseen kaksi purkkia tomaattimurskaa ja anna kiehua hiljalleen noin tunnin verran. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa.

Linssikeitto

  • 3 dl punaisia linssejä kuivana
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 cm pala inkivääriä raastettuna
  • 1 tl currya
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 800 g tomaattimurskaa
  • 1 litra vettä
  • 2 dl kookoskermaa
  • suolaa

 

Kuutioi sipuli, murskaa valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri. Huuhtele linssejä siivilässä kylmällä vedellä kunnes huuhteluvesi on täysin kirkasta.

Kuullota sipulisilppua, inkivääriraastetta, mausteita ja linssejä muutama minuutti öljyssä. Lisää tomaattimurska sekä vesi. Anna kiehua noin puoli tuntia, jolloin linssit ovat kypsiä. Lisää sekaan kookoskerma, mausta suolalla ja anna vielä kiehahtaa.

Vinkki! Voit soseuttaa keiton sauvasekoittimella, mikäli tykkäät enemmän sosemaisesta koostumuksesta. Keittoon sopii myös hyvin mausteeksi esimerkiksi juustokumina sekä kurkuma.


Mummon kurkut eli hölskytyskurkut

  • 1-2 kurkkua
  • 1 osa etikkaa ( esim ½ dl )
  • 2 osa sokeria (esim. 1 dl)
  • 3 osa vettä  (esim.1,5 dl)
  • nippu tilliä

Viipaloi kurkut ohuiksi viipaleiksi. Sekoita keskenään etikka, sokerit ja vesi. Silppua tillit ja lisää liemeen. Lisää kurkkuviipaleet ja anna niiden marinoitua pari tuntia. Kurkut on kätevä valmistaa kannelliseen lasipurkkiin tai kannelliseen muoviastiaan jossa ne voi myös säilyttää

Vinkki!

Voit halutessasi suolata kurkut ennen etikkaliemeen lisäämistä. Levitä kurkkuviipaleet pellille, ripottele päälle suolaa ja anna levätä tunnin verran. Purista ylimääräinen suola pois ja lisää ne liemeen.

Mannapuuro

  • 1 l maitoa
  • 1,5 dl mannasuurimoita
  • ripaus suolaa
  • nokare voita

Kuumenna maito kiehuvaksi. Lisää maidon sekaan mannasuurimot samalla sekoittaen. Kypsennä puuroa miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia ja sekoittele usein, jotta maito ei pala pohjaan. Mausta puuro ripauksella suolaa ja voinokareella.

Tarjoa puuro haluamillasi lisukkeilla, esimerkiksi marjoilla, voinokareella tai hillon kera.

Porkkanafocaccia

  • 250g porkkanaa raastettuna
  • 3,5 dl vettä
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 tl sokeria
  • n. 8,5-9,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,25 dl oliiviöljyä taikinaan
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl sormisuolaa

Mittaa kulhoon vesi ja porkkanaraaste. Kuumenna seos noin 42 asteiseksi. Sekoita keskenään sokeri, hiiva ja noin 3 dl jauhoja. Lisää jauhoseos nesteeseen ja sekoita kunnes se on tasaista. Lisää jauhoja vähitellen hyvin vaivaten, kunnes taikina on kimmoisaa. Lisää vaivaamisen loppupuolella suola sekä 0,25 dl öljyä. Vaivaa taas tasaiseksi.

Voitele leivinpaperi tai uunivuoka ja painele taikina siihen. Ripottele pinnalle vielä vähän oliiviöljyä, sormisuolaa ja timjamia. Kohota taikinaa kaksinkertaiseksi, eli noin tunnin ajan.

Paista foccaccia 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Foccaccia on kypsää kun sitä koputtaessa kuuluu ontto ääni. Valuta tai sudi valmiin foccaccian päälle vielä oliiviöljyä ruokalusikallinen tai kaksi.

Vinkki!

Voit käyttää timjamin sijasta myös esimerkiksi rosmariinia.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme