Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

8. jakson reseptit: Lohiburger, sisäfilepihvi ja paahdetut juurekset

Kaappaus keittiössä -sarjan kahdeksannessa jaksossa Piian ja hänen lastensa arkiruokailua muutettiin parempaan suuntaan.

Lohiburger

100–150grammaa lohta
2–3 viipaletta pekonia
Rapeaa salaattia
Tomaattia
Sipulia
Kananmuna
Sämpylä
Kermaviilikastiketta(katso erillinen ohje)

Ohjeen määrät on yhdelle hengelle.

Laita pekonit leivinpaperin päälle uunipellille ja laita pelti kylmään uuniin. Laita uuniin 160 asteen lämpö ja anna pekonien kypsyä uunissa kunnes ne ovat kypsiä ja rapeita (n. 15–20 minuuttia).

Ruskista suomustettu ja ruodoton lohi pannulla normaalisuolaisessa voissa pinnoiltaan kauniin ruskeaksi ja nosta kala 200 asteiseen uuniin kypsymään 2–3 minuutiksi. Jos käytössäsi on lämpömittari niin käytä sitä, lohi on sopivan kypsää kun sen sisälämpötila on 42–44 astetta.

Pese salaatti ja revi sopivan kokoisiksi paloiksi.

Viipaloi tomaatti ja sipuli.

Paista kananmuna.

Kokoa lohihampurilainen tuoreen, itse leivotun sämpylän väliin. Jos et itse leivo sämpylöitä niin valitse mieleisesi maukas sämpylä. Paahda sämpylä lämpimäksi tai laita uuniin hetkeksi lämpenemään. Jos olet grillaamassa niin lämmitä sämpylätkin grillillä: Sivele sämpylän pintaan hieman öljyä ja laita grillille lämpenemään. Ole tarkkana, sillä leipä palaa nopeasti, jos et ole valppaana. Grillissä lämmitettynä sämpylä saa kauniin värin ja herkullisen grillatun maun.

Kermaviilikastike hampurilaiselle

1 purkki kermaviiliä
1 vihreä omena
1 suolakurkku
½ tuoretta kurkkua
Suolaa ja pippuria
1 tl Dijon-sinappia
Tuoretta tilliä

Pilko suolakurkku, omena ja kurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita kermaviiliin. Lisää teelusikallinen Dijon-sinappia, suolaa ja pippuria.

Viimeistele silputulla tuoreella tillillä. Tarkista maku ja laita kastike jääkaappiin vetäytymään mielellään yön yli tai ainakin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.

Burgersämpylät 4–6kpl

1 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl maitoa
1tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
4dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
20g pehmeää voita
1 kananmuna
Pinnalle seesaminsiemeniä
Kananmunaa voiteluun

Sekoita vesi ja maito. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja sokeri, anna seoksen vetäytyä vartin verran.

Sekoita jauhot ja suola toisessa astiassa ja nypi voi sekaan. Vatkaa kananmuna kevyesti ja lisää se vesi-maitoseoksen kanssa jauhoihin.

Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja on sileää, lisää vähän jauhoja tarvittaessa, mutta taikinan on oltava löysää.

Kohota 1–2 tuntia.

Kun taikina on kohonnut, pyörittele sämpylät ja siirrä ne pellille. Anna kohota vielä tunnin tai pari.

Voitele sämpylät munanvalkuaisella ja ripottele päälle vaikka seesaminsiemeniä.

Paista 200 asteessa n. 15 min.

Sisäfilepihvit

Kotimaista Limousine-härän sisäfilettä 150–200 grammaa/syöjä

Ota liha pois jääkaapista lämpenemään hyvissä ajoin ennen paistoa niin, että liha on huoneenlämpöinen kun laitat sen pannulle. Suolaa ja pippuroi pihvit molemmilta puolilta. Laita pihvit pannulle vasta kun pannu on kunnolla kuuma, laita pannulle ensin hieman öljyä ja lisää sitten vielä voita paistamiseen. Paista lihan kaikki pinnat kauniin ruskeiksi mutta lihan ei ole tarkoitus kypsyä vaan tässä vaiheessa vain lihan pinta ruskistuu. Tähän vaiheeseen saakka voit tehdä pihvit valmiiksi jo vaikka muutaman tunnin ennen tarjoilua.

Laita pihvit uuniin leivinpaperin päälle tai uuniastiaan kypsymään 200 asteiseen uuniin, kaada pannulle jäänyt neste pihvien päälle. 150 gramman pihvi kypsyy 7 minuutissa ja 200 grammainen pihvi n. 10 minuutissa medium- kypsäksi.

Ota pihvit uunista ja sitten on vuorossa pihvinpaiston tärkein vaihe: Anna lihan vetäytyä folion sisällä n. 10-15 minuuttia ennen kuin se tarjoillaan. Nyrkkisääntö on, että vetäytymiselle tulee varata kaksi kertaa sen verran aikaa, kuin mitä sen kypsentämiseen on käytetty.

Pannulla paahdetut juurekset

Porkkanaa
Palsternakkaa
Kukkakaalia
Parsakaalia
Tuoretta timjamia
Voita paistamiseen

Pese ja kuori juurekset, pilko ne sopivan kokoisiksi paloiksi. Paista juureksia pannulla normaalisuolaisessa voissa ja viimeistele tuoreella timjamin oksalla. Kokeile kypsyyttä ja maista, mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Kun käytät kesällä ihan tuoreita juureksia niin ne kypsyvät nopeasti eikä niitä tarvitse esikeittää. Ihan tuoreet vihannekset ovat parhaimmillaan kun niihin jää vielä hieman napakkuutta eivätkä ne kypsy liikaa. Jos paistat juureksia talviaikaan, jolloin niitä on säilytetty jo pidempään, kannattaa juurekset pilkkoa ja esikeittää niitä noin 5 minuuttia ja sitten vasta paistaa pannulla.

Keitä kukkakaalin ja parsakaalin kukintoja noin 4 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja jäähdytä kaalit kylmällä vedellä niin, että kypsyminen lakkaa ja kaalit pysyvät napakoina. Paista vielä hetki pannulla muiden juuresten kanssa. Ihan tuoreet kaalitkin voit paistaa ilman keittämistä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme