Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

8. Jakson reseptit: Siikakeitto, lihapullat ja fajitakset

Kaappaus keittiössä -ohjelman tämäniltaisessa jaksossa tavataan kuusihenkinen perhe, jossa suunnittelemattomuus ja osaamattomuus ajavat pikaruoan pariin. Näillä ruuilla Kari Aihinen kaappaa keittiön.

Kirkas siikakeitto:

6 -8 hengelle

1 kg nypittyä ja suomustettua siikafilettä
2 sipulia

3 porkkanaa

1 puntti tuoretta tilliä

1-2 kalaliemikuutiota

10 maustepippuria

3 rkl voita

noin 2 l vettä

suolaa

Leikkaa suomustettujen siikafileiden reunasta pois näkyvä valkoinen rasvaevä ja tee fileistä reilun kokoisia paloja. Kuori perunat, leikkaa sipulit kuutioiksi ja porkkanat noin sentin kokoisiksi paloiksi.

Laita kattilaan voita ja kuullota perunoita ja porkkanoita hetken aikaa, älä kuitenkaan anna niiden ottaa väriä. Lisää viimeisenä sipuli ja kuullota vielä hetki.

Kaada kattilaan vesi ja lisää kalaliemikuutiot, maustepippurit sekä suolaa maun mukaan. Maista.

Pilko tilliä noin kourallisen verran ja laita kattilaan. Keitä noin 20 minuuttia, tai kunnes porkkanat ja perunat ovat kypsiä.

Lisää viimeisenä mukaan siika ja ota samalla kattila pois liedeltä. Anna keiton vetäytyä hetken aikaa kannen kanssa, siika kypsyy samalla kuumassa keitossa, sillä paloina kala kypsyy liemessä nopeasti.

Ruskeakastike:

60 g voita

3 rkl vehnäjauhoja

noin ½ l vettä

mustapippuria

suolaa

Lisää pannulle voi ja vehnäjauhot. Ruskista ja sekoita noin viisi minuuttia.

Kaada vesi kerralla sekaan ja sekoita huolellisesti ettei vehnäjauhot jää klimppisiksi. Anna poreilla hiljakseen reilun vartin verran.

Mausta mustapippurilla ja suolalla ja siivilöi tarvittaessa.

Lihapullat:

6-7 hengelle

900 g naudan paistijauhelihaa

1 sipuli

3 kananmunaa

1 dl korppujauhoja

200 g kermaviiliä

1-2 tl mustapippuria

2 tl suolaa

Pilko sipuli pieneksi kuutioksi ja laita jauhelihan sekaan. Lisää joukkoon myös kananmunat, korppujauho, kermaviili sekä suola ja mustapippuri.

Sekoita ainekset käsin. Kasta kädet lämpimään veteen ja muotoile taikinasta pieniä pullia.

Paista lihapullat voissa pannulla. Paistoaika riippuu lihapullien koosta, pienille riittää noin 3-4 minuuttia per puoli. Voit tarkistaa kypsyyden halkaisemalla yhden lihapullan.

Lihapullapastasalaatti

6 hengelle

1 pussi jääsalaattia

½ kurkku

½ punainen paprika

½ keltainen paprika

1 suolakurkku

150 g palvikinkkua

250 g kirsikkatomaatteja

400 g lihapullia

Revi salaatti ja pilko muut ainekset ja mausta salaatti vinegretillä. Lisää joukkoon itsetehdyt lihapullat

Vinegretti eli öljy-viinietikkakastike

3-4rkl omenaviinietikkaa

1 dl oliiviöljyä

½ valkosipuli

mustapippuria

suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kastike kannattaa valmistaa kannelliseen lasipurkkiin, jossa aineet saa helposti sekoitettua ja ylimääräien kastikkeen voi kätevästi säilyttää jääkaapissa.

Lisää valkosipulin puolikas sekaan maustamaan kastiketta. Valkosipulia ei siis tarvitse pilkkoa, vaan se antaa makua kokonaisenakin.

Mausta mustapippurilla ja suolalla maun mukaan.

Guacamole eli meksikolainen avokadokastike

4 avokadoa

1 tomaatti

2 jalapenoa

1-2 tl sitruunan tai limen mehua

suolaa

mustapippuria 

Halkaise avokado, poista siemen ja kaiverra hedelmäliha irti kuoresta. Pilko avokado tai pienennä sitä kulhossa haarukalla ja lisää sekaan muutama loraus sitruunan mehua. Sitruuna antaa kastikkeeseen makua, mutta se myös estää avokadoa tummumasta.

Leikkaa tomaatti neljään osaan ja poista siemenet. Tee tomaatista ja jalapenosta pieniä kuutioita ja sekoita ne avokadon kanssa sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla.  Halutessasi voit maustaa guacamolea vielä hienonnetulla sipulilla, korianterilla tai lehtipersiljalla.

Anna guacamolen maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Salsa:

4 kpl tomaatteja

1 paprika

1/3 kurkku

1 punasipuli

1 valkosipuli

1 rkl oliiviöljyä

sitruunamehua

mustapippuria

suolaa

tuoretta korianteria

Leikkaa tomaatit neljään osaan ja poista siemenet. Leikkaa tomaatit, kurkku, paprika sekä punasipuli pieneksi kuutioksi ja laita sekaisin kulhoon.

Pilko valkosipuli pieneksi ja lisää joukkoon.

Mausta sitruunamehulla, mustapippurilla ja suolalla. Lisää joukkoon tuoretta korianteria noin puolikkaan kourallisen verran. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Lisää oliiviöljy ja sekoita.

Laita jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi.

Omatekoinen salsa ja quocamole maistuvat dippinä maissilastujen kanssa ja kastikkeina meksikolaisten ruokien kanssa.

Fajitas:

6 hengelle

Fajitas on meksikolainen ruoka, jossa erilaisia herkkuja kootaan oman maun mukaan maissista valmistettujen tortilla-leipästen sisälle.

500 g naudan marmoroitunutta ulkofilettä

500 g maustamatonta broilerin rintafilettä

voita paistamiseen

rypsiöljyä paistamiseen

suolaa

mustapippuria

2 dl riisiä

2 paprikaa

1 kurkku

1-2 Tortillaa syöjää kohden

täytteeksi lisäksi crème fraichea eli ranskankermaa sekä itse tehtyä guacamolea ja salsaa

Valmista liha ja kana:

Poista ulkofileestä kalvot ja puolita liha. Leikkaa ohuiksi paloiksi, joita voit vielä hieman painella ohuemmiksi kädellä. Anna lihan olla huoneenlämmössä lämpenemässä ennen paistoa vähintään 30 minuuttia. Juuri ennen paistamista mausta liha molemmilta puolilta mustapippurilla ja suolalla, lisää pintaan vielä hieman rypsiöljyä.

Laita pannulle loraus rypsiöljyä ja laita pihvit paistumaan, kun pannu on kuuma. Lihaa paistetaan noin 1-2 minuuttia per puoli. Kun pinnasta alkaa tulla nestettä ulos, on aika vaihtaa puolta. Paistamisen jälkeen anna lihapalojen vetäytyä hetki folion alla ennen kuin leikkaat sen suikaleiksi.

Mausta kanafileet molemmilta puolilta mustapippurilla ja suolalla. Laita pannulle voita ja paista fileitä noin 3-4 minuuttia per puoli. Lihalle haetaan pannulla vain kaunis paistopinta ja loppukypsennyt tapahtuu uunissa. Nosta paistetut broilerin rintafileet pellille leivinpaperin päälle fileet ja laita ne uuniin kypsymään 12 minuutiksi 200 asteeseen. Ota liha uunista ja anna lihan vetäytyä noin 5 minuuttia folion sisällä ennen kuin leikkaat lihan suikaleiksi.

Keitä riisille keitinvesi ja mausta suolalla. Lisää riisi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla ohjeen mukaan.

Leikkaa paprikat ja kurkku suikaleiksi. Lämmitä tortillat uunissa ennen tarjoilua.

Täytä tortilla ja nauti!

Keitetty parsakaali fajitaksen lisukkeeksi:

1 parsakaali
4-5 valkosipulin kynttä
1 rkl voita

Kiehauta vesi, lisää joukkoon kokonaiset valkosipulit, noin ruokalusikallinen voita sekä maun mukaan suolaa.

Lisää joukkoon pilkotut parsat ja keitä noin kolme minuuttia.

Huuhtele kylmällä vedellä, jotta lehtivihreä ei menetä väriään ja kypsyminen loppuu.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme