Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

9. jakson reseptit: kasvispihvit, tuorepuuro, coleslaw, hummus ja kuha-ceviche

Ruokien ravintosisältöjä tarkkaan seuraava perhe on kaloreita laskiessaan unohtanut, että ruoka on myös nautinto. Näillä resepteillä palautetaan ilo keittiöön.

KASVISPIHVIT

4 porkkanaa
1 palsternakka
4 keskikokoista perunaa
1 sipuli
0,5 dl korppujauhoja
1 dl raastettua Parmesan juustoa
3 kananmunaa
Suolaa ja pippuria
Tuoretta persiljaa ja lipstikkaa tai muita yrttejä maun mukaan
Rypsiöljyä paistamiseen

Pese ja raasta porkkanat, palsternakka ja perunat ja laita ne  kulhoon. Pilko mukaan yksi sipuli. Lisää ½ dl korppujauhoja ja 1 dl raastettua Parmesan juustoa, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita aineet sekaisin käsin.

Lisää seokseen 3 kananmunaa ja pari oksaa tuoretta lipstikka ja persiljaa. Sekoita.

Muotoile taikinasta ohuita pihvejä ja paista pihveihin kaunis pintaväri. Käytä paistamiseen rypsiöljyä, paistamiseen käy hyvin vaikka lettupannu.  

KERMAVIILIKASTIKE KASVISPIHVEILLE

½ kurkku
2 purkkia kermaviiliä
1-2 rkl sitruunanmehua
tuoretta minttua

Raasta kurkku. Laita kulhoon kermaviili, sitruunamehu, tuoretta minttua (pari oksaa) ja raastettu kurkku. Sekoita ja maista. Anna maustua jääkaapissa kelmun alla  vähintään puoli tuntia.  

PUNAJUURET SUOLAPEDILLÄ

1kg kokonaisia tuoreita punajuuria
500 gr karkeaa merisuolaa (uunissa paistamiseen)
1 kokonainen valkosipuli
Rypsiöljyä paistamiseen
Pähkinöitä
Suolaa ja pippuria maustamiseen

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Levitä suolaa laakealle uunivuoalla niin, että pohja peittyy kokonaan. Laita kokonaiset tuoreet punajuuret suolan päälle. Irrota valkosipulin kynnet ja laita ne mukaan kypsymään kuorineen päivineen. Vaikka uuni ei olisi valmis, laita punajuuret kypsymään keskitasoa hieman alemmas. Anna olla niin kauan kunnes punajuuret ovat pehmenneet (n. 1,5 h).

Ota punajuuret pois uunista, kuori ne ja pilko pieniksi paloiksi. Paista rypsiöljyssä, heitä pannulle mukaan hieman pilkottuja pähkinöitä. Maista, lisää tarvittaessa suola ja pippuri.

TUOREPUURO

Kaurahiutaleita
Marjoja
Banaani
Mantelimaito

Tee tuoreista tai pakkasesta löytyvistä marjoista (mustikka, mansikka, viinimarja), kaurahiutaleita, banaanista, hunajasta ja mantelimaidosta kerroksia kulhoon. Tuorepuuroa ei keitetä vaan kaurahiutaleiden on tarkoitus imeä mantelimaito ja paisua. Laita kelmu päälle ja jääkaappiin.  Puuro on parasta tarjoiltuna seuraavana päivänä.

Marinadeja kalkkunalle ja kanalle

KUIVAMARINADI:

Suola
Katajanmarja
Kokonainen valkosipuli
Timjami
Sitruunan kuori
Mustapippuri
Laakerin lehti
Rosmariini

Hiero mausteet kalkkunaan ja anna lihan maustua yön yli

JOGURTTIMARINADI:

Maustamaton jogurtti
Chili
Pieni pala tuoretta inkivääriä
Limen mehua
Curry
Paprika
Suola

Sekoita mausteet jogurttiin ja maista.  Hiero marinadi kalkkunaan ja anna lihan maustua yön yli.

KALKKUNAN / KANAN KYPSENTÄMINEN:

Leikkaa nahka pois ja leikkaa sopiviksi pihveiksi. Ruskista kanoihin kaunis väri pannulla rypsiöljyssä mutta liha kypsytetään vasta uunissa. Laita pihvit uuniin kypsymään 12-14 minuutiksi ( jos käytät mittaria niin lihan sisälämpötila on 66 astetta).  Anna lihan levätä hetki folion alla ennen syömistä.

COLESLAW eli Amerikkalainen kaalisalaatti

1 keskikokoinen kaali
3 porkkanaa

Kuori kaalista pari ulointa kerrosta. Halkaise kaali, leikkaa kanta pois ja suikaloi se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kauli kaalia pyyhkeen sisällä jotta kaali notkistuu ja sen rakenne pehmenee.

Valmista kastike:

3 rkl sinappia
½ dl sokeria
½ dl valkoviinietikkaa
1dl öljyä
2 tl suolaa

Laita kulhoon sinappi, sokeri, valkoviinietikka, öljy ja suola. Sekoita ja maista. Lisää maun mukaan aineita. Kastikkeen kuuluu olla voimakkaan makuinen, makea ja hapokas, sillä kaali ja porkkana imevät itseensä paljon makua!

Nosta kaalisuikaleet ja porkkanaraaste isoon kulhoon, kaada päälle kastike ja sekoita hyvin. Peitä kulho tuorekelmulla tai kannella ja nosta jääkaappiin maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Tarjoiltaessa lisää tuoretta lehtipersiljaa.

Tätä salaattia kannattaa tehdä kerralla reilusti sillä se säilyy jääkaapissa hyvin muutamia päiviä.

ISOÄIDIN KERMAVIILIKASTIKE

Sekoita seuraavat aineet keskenään:

1 purkki kermaviiliä
2 tl sitruunamehua
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
2 rkl sinappia
tuoretta tilliä

Laita jääkaappiin yöksi maustumaan.

KUHA-CEVICHE

2  nahatonta ja ruodotonta kuhafilettä
Lime
suolaa
ruohosipulia viimeistelyyn

Tarkista, ettei kalassa ole ruotoja ja leikkaa ylimääräinen rasva pois. Leikkaa fileet ohuiksi siivuiksi ja levitä tarjottimelle. Purista limen mehua kalan päälle ja ripottele suolaa. Kuha alkaa suolan ja limen hapokkuuden takia ”kypsymään” ja muuttuu valkoiseksi. Pistä kelmu päälle ja laita jääkaappiin maustumaan. Tarjoiltaessa saksi päälle ruohosipulia.

HUMMUS

2 purkkia kikherneitä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl Tahini tahnaa
3 dl oliiviöljyä
Sitruuna
Suolaa

Laita tehosekoittimeen 2 purkkia valmiita kikherneitä,  kuorittu valkosipulinkynsi, 1 ruokalusikallinen tahinia ( Sesaminsiemenistä valmistettua tahnaa), oliiviöljyä, loraus sitruunamehua ja 4 hyppysellistä suolaa. Sekoita ja tarjoile lisukkeena tai leivänpäällisenä.

Huom!  Jos käytät kuivattuja kikherneitä muista liottaa ja kypsentää ne huolella pakkauksen ohjeen mukaan ennen kuin käytätä ne!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme