Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry
Mainos

9. jakson reseptit: Marinoidut broilerin rintafileet, tzatziki ja kvinoasalaatti

Kaappaus keittiössä -sarjan yhdeksännessä jaksossa Heidin ja hänen lastensa arkiruokailua muutettiin parempaan suuntaan.

Broileria ja juureksia padassa

Neljälle hengelle

4 broilerin koipireisiä 

1 pieni palsternakka

1 porkkanaa

1 sipuli

½ purjo

2 valkosipulinkynttä

suolaa

pippuria

2 rkl rypsiöljyä

muutama oksa tuoretta sitruunatimjamia

2 dl vettä

Kuori ja pilko kasvikset. Pyöritä kaikki ainekset öljyssä, johon on lisätty timjami, suolaa ja pippuria. 

Laita koivet uuniastiaan ja lisää uuniastian pohjalle 2 dl vettä, niin saat vihannesten ja kanan kypsyessä samalla herkullisen liemen. Laita uuniastiaan kansi päälle ja laita pata kylmään uuniin.  Anna lihan kypsyä 1 tunti 200 asteessa, laske lämpötilaa ja anna muhia vielä pari tuntia 100 asteessa. Liha on kypsää, kun se irtoaa luista helposti.

Kuvauksissa käytimme Römertopf-vuokaa, joka toimii hyvin pitkää haudutusta vaativien ruokien valmistuksessa. Ennen käyttöä liota Römertopf-vuokaa kylmässä vedessä 10-15 minuuttia ja laita savipata aina kylmään uuniin. 

Marinoidut broilerin rintafileet

4 nahallista broilerin rintafilettä

öljyä

½ sitruunankuorta

muutama oksa tuoretta sitruunatimjamia

2 valkosipulinkynttä

suolaa

pippuria

Ohjelmassa valmistimme ruoan kokonaisesta broilerista, joten saimme nahallisia fileitä.  Voit tehdä tämän ruoan hyvin myös kaupasta saatavista valmiista rintafileistä, joissa ei ole nahkaa päällä tai sitten nahallisista rintapaloista, joissa on myös luut mukana.

Pese sitruuna hyvin. Käytä mielellään luomusitruunaa, jonka kuoressa ei ole säilöntäaineita. Sekoita öljyn sekaan raastettu sitruunankuori ja muut mausteet.

Laita liha marinoitumaan kannelliseen astiaan tai tiiviiseen muovipussiin, jossa voit käännellä lihaa niin, että se marinoituu tasaisesti. 

Anna lihan marinoitua mielellään yön yli tai vähintään 4 tuntia.

Ruskista fileet vaahtoavassa voissa pannulla ja laita sen jälkeen uuniin kypsymään 200 asteeseen noin 15 minuutiksi. Anna lihan vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Laita päälle vielä tuoretta sitruunatimjamia.

Tarjoile basmatiriisin ja tzatzikin kanssa

Tzatziki


2,5 dl Turkkilaista jogurttia

1 iso kurkku

1 pieni valkosipulinkynsi

suolaa

pippuria

sitruunanmehua

Raasta kurkku ja anna sen valua mielellään yön yli tai ainakin muutaman tunnin siivilän läpi, jotta ylimääräinen neste saadaan pois, eikä tzatsikista tule vetinen. Voit vaihtoehtoisesti myös puristella raastetusta kurkusta ylimääräistä nestettä pois.

Pilko valkosipuli pieneksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään.  Maista ja mausta. Laita tzatziki jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua, silloin sen maut ehtivät tasaantua.

Papu-kvinoasalaatti

8 annosta

1 pussi/500 grammaa kvinoaa

1pkt/300 grammaa Go Green papumix -valmispapuja

1 pieni parsakaali

1 punasipuli

Vinegrette maustamiseen:

2 dl rypsiöljyä

1 dl valkoista balsamiviinietikkaa

2 Dijon-sinappia

1 tl suolaa

2 tl sokeria

mustapippuria

Koristeluun:

1 pkt / 150 grammaa parmankinkkua

tuoretta persiljaa

Valmista kvinoa paketissa olevan ohjeen mukaan.

Esivalmistele pavut paketissa olevan ohjeen mukaan (kuvauksissa käytimme valmiiksi esikeitettyä papusekoitusta, jossa on isoja valkoisia papuja, kikherneitä ja borlottipapuja).  

Huuhtele pavut ja pilko punasipuli siivuiksi. Pilko parsakaali pienempiin paloihin ja ryöppää eli keitä niitä pienessä vesimäärässä 3-4 minuuttia.

Nosta kuuma parsakaali suoraan kattilasta isoon astiaan papujen, kvinoan sekä sipulin kanssa.

Sekoita marinadin ainekset: öljy, etikka, 2 tl Dijon-sinappia, suolaa, sokeria ja pippuria. Sekoita hyvin, maista ja kaada siten papuseoksen sekaan.

Anna maustua mielellään yön yli, vähintään 4-6 tuntia. 

Ennen tarjoilua kypsennä parmankinkku. Laita parmankinkku siivut uunipellille leivinpaperin päälle, laita pelti kylmään uuniin ja nosta lämpö sitten 160 asteeseen. Anna siivujen rapsakoitua kunnolla noin 15-20 minuuttia. 

Koristele juuri ennen tarjoilua murustetulla parmankinkulla ja persiljalla.

HUOM!  Jos käytätä kuivattuja, kypsentämättömiä papuja huomioi, että niitä tulee aina liottaa vedessä yön yli (vähintään 12 tuntia) ja huuhdella liotusvesi pois. Papuja tulee keittää vähintään puoli tuntia tai tarvittaessa pidempäänkin. Tämän käsittelyn jälkeen papuja voi turvallisesti nauttia salaateissa, keitoissa, padoissa ja muissa ruoissa.

Papujen keitinveteen ei saa lisätä suolaa, sillä suolatussa vedessä papujen kuori kovettuu. Tällöin pavut eivät kypsy kunnolla.  Pavut kannattaa suolata niin, että siivilöi keitinveden pois ja laittaa pavut voimakkaasti suolattuun veteen jäähtymään.  Näin kuuma papu imee itseensä suolaa jäähtyessään.

Perunasalaatti

10 hengelle

10 kiinteämaltoista perunaa, esimerkiksi Siikli tai Timo

1 pieni prk / 100 grammaa kapriksia                                           3 valkosipulin kynttä

2 suolakurkkua

2 vihreää omenaa / Granny Smith tai muu kiinteä ja kirpeä omena

1 tuorekurkku

tuoreita yrttejä

Kastike:

2 dl öljyä

1 dl valkoviinietikkaa

2 tl sokeria

2 tl suolaa

mustapippuria

Kuori, pilko ja keitä perunat.

Tee marinadi (2/3 öljyä, 1/3 valkoviinietikkaa, mausteet ja yrtit) perunoiden kiehuessa.

Pilko kurkut ja omena kuutioiksi, sekoita ne kapristen kanssa kypsien perunoiden sekaan ja kaada marinadi vielä lämpimien perunoiden päälle. Anna salaatin vetäytyä viileässä vähintään muutaman tunnin.

Marjarahka

rahkaa

pakastemustikoita

sokeria

(mansikkamehutiivistettä)

Sekoita marjat rahkan sekaan, mausta sokerilla ja tiivisteellä oman maun mukaan. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme