Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

Harvinainen sairaus hankaloittaa suomalaisen suurperheen ruoanlaittoa: Lapsi ei tunne kipua, repi etuhampaansa irti

Kaappaus keittiössä -sarjan neljännen tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa Kari Aihinen rientää auttamaan Koivuloiden suurperhettä.

Sastamalaisten Jani ja Maarit Koivulan uusperheeseen kuuluu viisi lasta. Hektisen suurperheen arjessa ruoanlaittorutiinit hakevat kiireen takia uomiaan, eikä tilannetta helpota se, että perheen kaksivuotias tyttö sairastaa harvinaista sairautta. Huippukokki Kari Aihinen saapuu Kaappaus keittiössä -sarjan ensimmäisessä jaksossa auttamaan perhettä.

Lapsen harvinainen sairaus varjostaa arkea

Koivuloiden perheeseen kuuluu viisi lasta, joista nuorimmat ovat 1-, 2- ja 3-vuotiaita. Vanhimmat lapsista ova yhdeksän- ja seitsemänvuotiaita ja perheessä on ruoanlaiton suhteen arkisia haasteita. Entistä enemmän haasteita perheen arkeen toi kaksivuotiaan Ninja-tytön saama diagnoosi: Tyttö sairastaa hermostosairaus CIPA:a, eikä hän tunne käytännössä lainkaan kipua.

Lapsen sairaudelle tyypillistä on se, että häneltä puuttuvat äärimmäisen kovat kiputuntemukset sekä kylmän ja kuuman tuntemukset. CIPA:n vuoksi Ninja on muun muassa poistanut itse itseltään alaetuhampaat. 

– Ei ole parannuskeinoa, eli se on ihan elinikäinen, perheen äiti Maarit kertoo jaksossa

Ruoanlaittotilanteet ovat lapsen sairauden vuoksi haastavia, sillä Ninja ei osaa varoa tilanteita, jotka aiheuttavat terveelle lapselle kipua.

– En uskalla Ninjaa ottaa keittiöön, koska jos meillä on uuni kuuma, niin hän ei tunne sitä eli hän voi polttaa itsensä huomaamattaan. Jos en koko ajan tarkkaile, mitä tyttö tekee, niin hän saattaa satuttaa itsensä, Maarit toteaa.

Haaveena perheen yhteiset ruokahetket

Maarit ja Jani toivovat, että Aihisen vierailun myöntä ruoanlaittorutiinit saadaan kuntoon ja stressi arjen suorittamisesta vähenisi. Ennen ohjelmaan osallistumista Koivuloiden perheessä koko porukan yhteiset ruokahetket ovat jääneet haaveeksi.

– Se, että koko perhe saataisiin samaan aikaa pöydän ääreen on tosi harvinaista, Maarit myöntää.

Kun kiire leimaa arkea, ovat vanhemmat jättäneet toisarvoiselle sijalle omat ruokarutiininsa. Sekä Maarit että Jani myöntävät, että arkena aterioita jää helposti välistä, kun tärkeintä on huolehtia siitä, että lapset saavat ruoan ajallaan.

– Minulla jää paljon aamupalat ja tällaiset välistä itselläni. Voi olla, että syön yhden lämpimän aterian tai jotain. Joskus saattaa olla, että huomaan vasta ehtoolla, että en ole syönytkään vielä mitään, Maarit kertoo.

Tämän lisäksi Maarit juo hurjia määriä kahvia. Kari Aihinen ei ole uskoa korviaan, kun perheenäiti kertoo, millaisilla määrillä kofeiinia hän pitää itsensä pirteänä.

– Kippaan tuota kahvia sellaisen neljä pannua päivässä – minähän elän kahvilla, Maarit toteaa jaksossa.

Kaappaus keittiössä MTV3-kanavalla maanantaisin klo 20.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme