Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

Kaappaus keittiössä: Allergiaperheen äiti haluaisi korvata ateriat ruokapillereillä

Kaappaus keittiössä -ohjelman toisessa jaksossa Kari Aihisen tehtäväksi tulee valaa itseluottamusta ruoanlaittoa ahdistavana pitävään perheenäitiin. Onnistuuko allergiaperhe löytämään ruoanlaiton ilon?

Kaappaus keittiössä -ohjelman toisessa jaksossa tutustutaan mikkeliläiseen Kurosen perheeseen, jonka ruoanlaittoa rajoittavat lasten lukuisat ruoka-aineallergiat.

Homekodin myötä sairastelukierteestä kärsineen perheen terveys on ollut vaakalaudalla. Äiti Pauliina haluaa tehdä kaikkensa perheen terveyden eteen, ja muuttaa heidän ruokavalionsa monipuolisempaan suuntaan. Kohti tätä tavoitetta heitä tulee auttamaan Kari Aihinen.

”Ruoka ei merkinnyt mitään”

Ruoka ja ruoanlaitto eivät merkinneet taiteelliselle Pauliinalla mitään ennen lapsia. Lasten saannin myötä hän on kuitenkin opetellut valmistamaan perinteisiä kotiruokia.

– Ennen lapsia ruoka ei merkinnyt minulle mitään. Lasten myötä ruoanlaitto on alkanut merkitä ennen kaikkea terveyttä ja yhdessä oloa, Pauliina kertoo. 

Puhjenneet allergiat ovat kuitenkin pistäneet perheen ruokalistan uusiksi. Kielletyllä listalla ovat muun muassa maito, vehnä, soija, porkkana ja omena. Perheen keittiössä käytettäviä raaka-aineita on todella vähän, eikä Pauliina koe osaavansa valmistaa herkullista ruokaa rajallisista raaka-aineista.

– Nyt kun on joutunut yhtäkkiä opettelemaan ruoanlaiton, ei ole pohjaa mistä lähteä rakentamaan ruoanlaittajan itsetuntoa. Kunpa ateriat voisi korvata ruokapillereillä, Pauliina kertoo.

Myös nirsoilu rajoittaa

Keittiössä käytettävien raaka-aineiden rajallisuus johtuu osittain myös siitä, että sopivia aineksia ei ole löydetty. Perhe ei uskalla kokeilla uusia raaka-aineita. Perhe on myös vältellyt matkustelua ja ravintoloissa käyntiä, sillä he eivät usko löytävänsä kaikille sopivia ruokavaihtoehtoja.

Perhe syö yksinkertaista ruokaa, kuten jauhelihakastiketta ja pastaa. Pauliina kertoo suurimmiksi kompastuskivikseen vehnäjauhon korvaamisen ja ruoan maustamisen, sillä perheen poika Leevi on allerginen pippurille. Yleensä ruoka maustetaan pelkällä suolalla.

– Ruoanlaitossa on tullut paljon huonoja makukokemuksia ja itsetunto on ruoanlaiton suhteen huono, Pauliina kertoo kokemuksistaan keittiössä.

Allergia ei ole ainoa asia mikä rajoittaa perheen ruoanlaittoa, vaan nirsoilullakin on osuutta asiaan. Lasten makumaailma on jäänyt hyvin rajalliseksi, sillä he eivät ole päässeet maistamaan erilaisia ruokia. Lapset haluavat syödä tuttuja makuja, ja myös ulkonäkökriteerit sanelevat perheen ruokailua.

”Ollaan ylpeitä siitä mitä meillä on”

Aihinen kannustaa perhettä laajentamaan makumaailmaansa ja Pauliinaa haastamaan itsensä. Lasten ei aina tarvitse sanella mitä tehdään.

– Välillä voisi mennä omankin makumaailman mukaan, eikä aina mennä lasten ehdoilla, Pauliina pohtii.

Aihinen kaappaa perheen keittiön, ja opettaa heille allergiaperheelle sopivaa ruoanlaittoa. Aihinen haluaa korostaa, että allergiat eivät rajoita elämää niin paljon kuin yleisesti luullaan.

Ohjelmassa Aihinen vie Pauliinan lapsineen tutustumaan toisen allergiaperheen ruoanlaittoon. Vertaistuki auttaa heitä huomaamaan raaka-aineiden rikkauden. 

– Ei itketä sen perään mitä meillä ei ole, vaan olla ylpeitä siitä mitä meillä on, ja käytetään niitä vahvuuksina, Aihinen korostaa. 

Tämän iltaisessa jaksossa nähdään onnistuuko uusia raaka-aineita kohtaan epävarma perhe laajentamaan makumaailmaansa?

Kaappaus keittiössä torstaisin klo 21 MTV-kanavalla. 

 Keskustele ohjelmasta Kaappaus keittiön Twitterissä #Kaappauskeittiössä. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme