Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

Kaappaus keittiössä: Kokkikoulun käynyt äiti ei luota taitoihinsa – perhe viettää illat kauppakeskuksissa ja pikaruokaloissa

Kaappaus keittiössä -ohjelman tämäniltaisessa jaksossa tavataan kuusihenkinen perhe, jossa suunnittelemattomuus ja osaamattomuus ajavat pikaruoan pariin. Saako Kari Aihinen kannustettua perheen oman ruokapöydän äärelle?  

Kaappaus keittiössä -ohjelman kahdeksannessa jaksossa kaapataan Malmilla asuvan kuusihenkisen perheen keittiö. Perheeseen kuuluvat äiti Tanja, 24, isä Väinö, 21 ja heidän neljä alle kouluikäistä lastaan. Perheen illat kuluvat kauppakeskuksissa ja erimielisyydet ruoanlaiton suhteen johtavat usein pikaruokaan turvautumiseen.

Huonot ruokailutottumukset vaikuttavat perheen elämään niin henkisesti, terveydellisesti kuin rahallisestikin.

"Kaupassa käynti puuduttavampaa kuin töissä käyminen"

Pikaruokaan turvautuminen johtuu lähinnä pariskunnan erimielisyyksistä ruoan ja ruoanlaiton suhteen. Vanhempainvapaalla oleva Tanja suhtautuu ennakkoluuloisesti moniin raaka-aineisiin, eikä luota omiin kykyihinsä keittiössä.

Hän ei käy yksin kaupassa, vaan odottaa illalla kotiin palaavaa miestään. Perhe käy iltaisin yhdessä kaupassa, ja vasta paikan päällä aletaan pohtia mitä ruokaa laitettaisiin.

– Kaupassa käynti on vielä puuduttavampaa kuin töissä käyminen, pakettiautoa työkseen kuljettava Väinö kertoo.

Kaupassa käymiseen voi mennä aikaa jopa kaksi tuntia, eli koko perheen yhteinen aika. Kaupassakäynti itsessäänkään ei suju pariskunnalta helposti, sillä ruokalajin valinta aiheuttaa usein erimielisyyksiä.

Riitojen vuoksi perhe päätyykin usein helppoon vaihtoehtoon, eli pikaruokaravintoloihin. Väinö epäilee, ettei puoliso haluakaan syödä muuta kuin pikaruokaa.

Pikaruoka kerryttänyt kiloja

Rasvainen ruoka vaikuttaa mielialan lisäksi erityisesti myös terveyteen.

Pariskunnan molemmille osapuolille on kertynyt huomattava määrä lisäkiloja. Tanja uskoo, että roskaruoan syöminen on syynä kertyneisiin 30 raskauskiloon. Myös Väinön vyötärölle on kertynyt 25 ylimääräistä kiloa puolentoistavuoden aikana.

Aihinen järkyttyy kuulemastaan ja muistuttaa, että vanhemmat toimivat lapsilleen esimerkkinä, ja heidän tulisi hakea voimaa muutokseen lasten avulla.

– Kun saisi ruokavaliot kuntoon, olisin ihan eri ihminen, Tanja uskoo.

Ulkona syöminen ei rajoitu pelkästään iltoihin, vaan Tanja syö myös lounaansa ravintoloissa. Väinö puolestaan sinnittelee työpäivänsä pelkän kahvin voimalla. Vaikka pariskunnan ruokailutottumukset eroavat huomattavasti toisistaan, he ovat yhtä mieltä siitä, että rasvaisen pikaruoan syöminen pitäisi saada loppumaan.

– Suurin syy lähteä mukaan ohjelmaan oli se, että rahaa kuluu hirveästi ja kotona tehty ruoka on aina samaa, Tanja kertoo syistään ohjelmaan hakeutumiselle.

Kokkikoulun käynyt Tanja ei luota itseensä

Kuusihenkisen perheen arjesta puuttuu järjestelmällisyys. Vanhempainvapaalla olevalla Tanjalla olisi mahdollisuus valmistaa terveellistä kotiruokaa, mutta hän ei luota omiin kykyihinsä. Hän ei tunnista uusia raaka-aineita tai ruoanlaittotapoja, vaan tyytyy valmistamaan usein ruokaa valmiiksi marinoidusta kanasta.

Nuoruudessa käyty kokkikoulukaan ei ole saanut Tanjaa innostettua kokeilemaan monipuolisia kotiruokia. 

– Haluan tehdä erilaisia ruokia, mutta en osaa. En keksi mitä tekisin ruoaksi, enkä omasta mielestäni onnistu siinä, Tanja kertoo.

Maukkaaseen kotiruokaan lapsuudessaan tottunut Väinö kaipaa kunnon ruokaa, eikä pidä siitä, että lapsille syötetään roskaruokaa. 

– Lapset tulevat todella levottomiksi kauppakeskuksessa. Voisin sen sijaan harrastaa heidän kanssaan jotain muuta kuin shoppailua, Väinö toivoo.

Hän on kyllästynyt perheen yksipuoliseen ruokavalioon, jossa kaikki ruoat maustetaan suolan sijasta grillimausteella. Väinö ei kuitenkaan ole saanut ääntään kuuluville kotona, vaan tyytyy vallitsevaan tilanteeseen.

"Ei saa pelätä virheitä"

Kari Aihinen kaappaa yhteistä aikaa ja ravitsevaa ruokaa kaipaavan perheen keittiön, ja opettaa heille kunnollisen kotiruoan merkitystä. Kotiruoka ei pelkästään maistu hyvälle, vaan sen avulla koko perhe saa enemmän yhteistä aikaa. Kaiken lisäksi myös rahaa jää säästään.

– Pitäisi vaan ruveta tekemään, ei saisi pelätä virheitä, Aihinen kannustaa.

Kun asioita suunnitellaan ja järjestellään etukäteen, aikaa jää myös harrastuksille. Aihinen kehottaa perhettä käymään kaupassa ainoastaan kaksi kertaa viikossa ja ostamaan ruokatarpeita kerralla enemmän.

– Uskon, että erimielisyydet häviävät jos jatkossa pystymme tekemään hyvää ruokaa kotona, Tanja toivoo.

Illan jaksossa selviää, pystyykö perhe pääsemään eroon huonoista tavoistaan ja omaksumaan ruoanlaiton ilon? 

Kaappaus keittiössä torstaisin klo 21.00 MTV3-kanavalla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme