Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

Kaappaus keittiössä: Melissa löysi kokkaamisen ilon

Kaappaus keittiössä -ohjelman neljännessä jaksossa tutustuttiin ruoanlaiton perusasioihin lahtelaisen pariskunnan kanssa. Huonoista ruokailutottumuksista kärsineet Melissa ja Roni onnistuivat parantamaan ruokavalionsa, ja löytämään tiensä yhteiseen kotikeittiöön.

Huonot ruokailutottumukset vaivasivat nuoren pariskunnan elämää. Ronin ateriarytmi oli kadoksissa, ja Melissa puolestaan koki ruoanlaittotaitonsa puutteellisiksi. Kari Aihinen kaappasi pariskunnan keittiön, ja opetti heille perusasioita niin raaka-aineista kuin talouden hoitamisesta. 

Luovuus on löytänyt keittiöön

Aikaisemmin pariskunnan ruokavalio koostui lähinnä jauhelihakstikkeesta ja pikaruoasta, eikä yhteistä ruokailuhetkeä ollut. Melissa kertoo, että he saivat Kari Aihisen avulla ruoanlaittoon ennen kaikkea lisää luovuutta. Heidän ruokavalionsa on nykyisin todella monipuolinen, ja uusia raaka-aineita kokeillaan ennakkoluulottomasti. 

– Olemme kokeilleet paljon erilaisia raaka-aineita, joita ei ennen ohjelmaa edes tullut mieleen kokeilla, Melissa kertoo.

Uusiksi suosikkiraaka-aineiksi ovat nousseet parsa ja avokado. Myös sieniä he ovat pyrkineet syömään enemmän. Ruokavalio on muuttunut kasvispainotteiseen suuntaan nyt, kun kasviksista on opittu valmistamaan maukkaita aterioita. 

Ruokavaliota rajoittaa kuitenkin Melissan vastikään todettu maitoallergia, joka vaatii vielä totuttelua. Melissa on suunnitellut siirtyvänsä eettisistä syistä lihattomaan ruokavalioon, mutta vielä ei ole sen aika.

– Olen ajatellut, että selvitän ensiksi maidottomuuden läpi, ja sen jälkeen alan pohtia täysin lihatonta ruokavaliota. Syön vielä lihaa, mutta en yhtä paljoa kuin ennen, Melissa kertoo.

Aikaisemmin juuri yhteen muuttaneet Melissa ja Roni laittoivat molemmat omat ruokansa, lähinnä tottumussyistä. Nykyisin ruoanlaitto on muuttunut enemmän yhdessä tekemiseksi. Pariskunta suunnittelee ateriansa, sekä laittaa paljon ruokaa yhdessä.

Vanha ja uusi yhdistyivät

Melissa koki ruokavaliomuutoksen yllättävän helpoksi, vaikka mukana oli tietysti omat haasteensa.

– Ruokavalio ei muuttunut radikaalisti, vaan onnistuimme yhdistämään vanhan ja uuden niin hyvin, ettei ole tarvinnut haikailla vanhan ruokavalion perään, Melissa kertoo.

Tehdyt muutokset eivät tarkoittaneet totaalikieltäytymistä mistään, vaan Aihinen onnistui neuvomaan pariskuntaa niin, että uusi ruokavalio tuli luonnollisena jatkeena entiselle.

– Käydään noin kerran kuussa ulkona syömässä herkuttelemassa, mutta sekin tehdään vasta sen jälkeen kun on syöty kunnon kotiruokaa, Melissa kertoo.

Melissa ja Roni saivat myös neuvoja taloudelliseen ruoanlaittoon ja rahan säästämiseen. Melissa kertoo, että rahaa onkin jäänyt hyvin säästöön. 

– Olemme huomanneet, että edullisesti saa isojakin määriä ruokia moneksi päiväksi, Melissa kertoo.  

He laittavat joka kuukausi sivuun summan, jonka aikovat käyttää ruokaan. Ylijäänyt summa laitetaan säästöön.

Energiaa riittää liikuntaan

Aikaisemmin Roni söi vain kerran päivässä, ja Melissakin hyvin epäsäännöllisesti. Nykyisin pariskunta elää oppikirjojen mukaan, ja päivä koostuu viidestä ateriasta.

Melissa on huomannut itsessään aivan uudenlaista energiaa ja jaksamista. Urheiluharrastus oli jäänyt sivuun huonon ruokavalion vuoksi, mutta nyt liikunta on taas päässyt mukaan kuvioihin.

– Olemme käyneet kaverin kanssa kuntosalilla ja lenkkeilemässä useamman kerran viikossa, Melissa kertoo uuden ruokavalion vaikutuksista.

Melissan sai ilmoittautumaan mukaan ohjelmaan juuri kyllästyminen siihen, että energiaa ei riittänyt harrastuksiin. Myös ruoanlaittotaidot kaipasivat kohennusta.

– Joskus kun tein ruokaa, siitä tuli niin pahan makuista, ettei ollut motivaatiota kokeilla enää uudestaan, Melissa kertoo syitä entiseen huonoon ruokavalioonsa.

Aihinen opetti pariskunnalle perusruokien valmistusta ja raaka-ainetuntemusta. Taiteellista pariskuntaa kannustettiin myös laajentamaan luovuuttaan keittiöön. Melissa kertoo Aihisen antaman suurimman oivalluksen liittyvän juuri luovuuteen.

– Pitää käyttää luovuutta ja kokeilla rohkeasti, vaikka välillä epäonnistuisi. Ei saa lannistua, vaan yrittää seuraavalla kerralla uudestaan, Melissa kertoo oivalluksistaan. 

Ruoka merkitsee makuelämyksiä

Pariskunnan suhde ruokaan on kokenut huiman muutoksen. Ruoka merkitsee heille nykyisin nautintoa ja makuelämyksiä, ei pelkkää vatsantäytettä. 

– Kokkaamisesta on tullut ilo. Reseptejä on ollut mukava etsiä ja kokeilla uutta, Melissa kertoo. 

Myös ennakkoluulot uusia raaka-aineita ja ruokia kohtaan ovat kadonneet, vaikka aivan heti hän ei mustekalaan tai etanaan koskisikaan. Melissa kannustaa kaikkia epävarmuutta ruoanlaittoa kohtaan tuntevia tarttumaan rohkeasti kauhan varteen.

– Ei saa pelätä. Mikään ruoka mitä kaupasta saa ei tapa. Pitää valmistaa uutta raaka-ainetta niin kauan, että siitä saa hyvänmakuista ja kokeilla uusia reseptejä, Melissa kertoo. 

Kaappaus keittiössä torstaisin klo 21 MTV-kanavalla.

Keskustele ohjelmasta Kaappaus keittiön Twitterissä #Kaappauskeittiössä ja ohjelman Facebookissa

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme