Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

Kaappaus keittiössä opetti perheenisälle paljon - kokkaaminen ei ole ydinfysiikkaa

Kaappaus keittiössä -ohjelman kuudennessa jaksossa tutustuttiin ruoanvalmistukseen ja vastuun jakamiseen Turenkilaisen perheen voimin. Isä Henkka oivalsi, että kokkaaminen ja basson soittaminen ovat lähellä toisiaan. Ensin treenausta, ja vaikeuksien kautta voittoon.

Aikaisemmin kuusihenkisen perheen ruoanvalmistus oli lähes yksinomaan vaimo Helin vastuulla. Isä Henkka ei osallistunut ruoanlaittoon, sillä tunsi olevansa keittiössä vain tiellä. Kari Aihinen kaappasi perheen keittiön, ja valoi Henkkaan itseluottamusta. Hän opetti perheelle myös vastuunjakamista ja yhdessä tekemisen iloa.

Viikonloput on pyhitetty ruoanlaitolle

Aikaisemmin perheen ruoanlaitto oli lähes kokonaan Helin vastuulla, ja hän valmistikin perheelleen ruokaa kaksi kertaa päivässä. Ruoanlaitosta pitävä Heli ei antanut miehensä toteuttaa itseään keittiössä, vaan kaiken piti valmistua hänen ohjeidensa mukaan. Aikaisemmin Henkka toimi lähinnä Helin apukokkina, mutta nykyisin ruonlaitto on enemmänkin yhdessä tekemistä.

Pitkää työpäivää tekevä Henkka ei arkisin ehdi osallistumaan ruoanlaittoon, mutta viikonloput hän on pyhittänyt perheelle ja ruoalle. Ruoanlaitto merkitsee Henkalle nykyisin ennen kaikkea yhdessä tekemistä.

– Ruoanlaitto ei ole jäänyt siihen, että vain toinen tekee ruokaa ja toinen puuhaa jotain muuta, vaan yhdessä tehdään ja suunnitellaan. Lauantai on aivan paras päivä tehdä koko päivä yhdessä ruokaa, Henkka kertoo perheen tämänhetkisestä tilanteesta. 

Myös vaimo ja lapset ovat olleet tyytyväisiä muutokseen. Yhdessä tekemisen lisäksi lopputuloksena on aina herkullista ruokaa.

–  Onhan se kiva syödä porukalla itsetehtyä ruokaa eikä mikropizzaa, Henkka kertoo.

"Otti päähän, etten osallistunut ruoanlaittoon"

Ohjelmaan hakeminen oli Henkan oma päätös. Hän halusi oppia perusasioita ja saada ruoanlaittoa kohtaan yhtä kovaa innostusta kuin mitä vaimollakin oli. 

– Otti päähän, että en ollut aikaisemmin millään lailla osallistunut ruoanlaittoon, Henkka kertoo.

Henkalle ruoka merkitsi pitkään vain vatsantäytettä, ja hän kertoo lähteneensä maailmalle äidin lihapatojen ääreltä. Omat ruoanlaittotaidot olivat jääneet vähäisiksi, ja hän tunsi itsensä hyvin kädettömäksi keittiössä.

Omiin kokkaustaitoihinsa epävarmasti suhtautuva mies ei halunnut olla vaimonsa tiellä, vaan tyytyi mieluummin pysymään poissa jaloista.

– Ruoanlaitto kyllä kiinnosti, mutta kun toinen osaa tehdä ruokaa todella hyvin, en halunnut tulla siihen viereen säätämään. Annoin toisen tehdä mitä hän halusi ja tyydyin siihen.

Ohjelmaan hakeutumisen avulla hän halusi näyttää Helille, että myös hän halusi osallistua ruoanlaittoon ja jakaa vastuuta. 

Ruoanlaitosta ei tarvitse tehdä niin vaikeaa

Kari Aihisen vierailun myötä Henkka sai ennen kaikkea itseluottamusta. Hän huomasi, että ruoanlaitto ei ole ydinfysiikkaa, vaan loppupeleissä se on melko yksikertaista.

– Huomasin, että ruoanlaitosta ei tarvitse tehdä niin vaikeaa, eikä kaiken tarvitse olla niin justiinsa. Nyt kun on heittäytynyt mukaan ja saanut innostusta ruoanlaittoa kohtaan, on mukavampi opetella uusia juttuja.

Heli on luovuttanut Henkalle tilaa keittiössä, jonka myötä Henkka on löytänyt ruoanlaittoon myös luovuutta. Reseptejä hän lukee edelleen, mutta myös omat ideat ovat tulleet mukaan. Inspiraatiota mies hakee ruokiinsa netistä reseptejä selaillen. Myös vaimo on innostunut etsimään uusia reseptejä.

– Kyllä tarvitsin sen, että joku huippuosaaja tulee näyttämään ja rohkaisemaan siinä hommassa. Ei olisi muuten tullut mielenkiintoa hommaan, ellei joku olisi ollut opettamassa, Henkka kertoo. 

Yhdesä tekeminen on hauskaa ja palkitsevaa

Henkka odottaa kesää, jolloin grillikausi pääsee kunnolla alkamaan. Härkää ja parsaa on tullut jo grillattua, ja kesän ruokasuunnitelmissa on ainakin ribsien tekemistä itse lihan marinoimisesta alkaen. 

– Myös kalaa haluaisin opetella tekemään enemmän, Henkka kertoo.

Henkka kannustaa kaikkia epävarmuutta omaa ruoanlaittoa kohtaan tuntevia aloittamaan rohkeasti harjoittelun.

– Myös puolison kannattaa ottaa sellainen asenne, että kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi, vaan tekemällä oppii parhaiten. Se on myös todella hauskaa ja palkitsevaa kun näkee, että toisella on hauskaa yhdessä tehtäessä. 

Kaappaus keittiössä torstaisin klo 21 MTV-kanavalla.

Keskustele ohjelmasta Kaappaus keittiön Twitterissä #Kaappauskeittiössä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme