Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

Kaappaus keittiössä -perhe elää eineksillä: "Tilanne on katastrofaalinen"

Kaappaus keittiössä -ohjelman tämäniltaisessa jaksossa tavataan eineksillä ja puolivalmisteilla elävän Johannan perhe, jossa ruoka näyttelee vain pakollista sivuosaa. Onnistuuko perhe jättämään einekset taakseen ja löytämään ruoanlaiton ilon? 

Kaappaus keittiössä -ohjelman viidennessä jaksossa kaapataan Merirastilassa asuvan perheen keittiö. Perheeseen kuuluvat äiti Johannan lisäksi mies, 14- ja 1-vuotiaat tytöt sekä 13-vuotias poika. Perheen ruokavalio koostuu lähinnä eineksistä, eikä kasviksia käytetä lainkaan.

Myös perheen ateriarytmi on epäsäännöllinen, ja ruoka syödään yleensä televisiota katsellessa. Kari Aihinen kaappaa perheen keittiön, ja opettaa heille yhteisten ruokailuaikojen ja puhtaiden raaka-aineiden merkitystä. 

Ruoka jäi murheiden alle

Johanna ajautui huonoon ruokavalioon väsymyksen vuoksi jo silloin, kun hän oli vielä yksin kahden lapsen kanssa. Huono ruokavalio on jäänyt osaksi elämää, eikä siitä ole enää helppo irtautua. 

– Huonoon ruokavalioon on vain jämähdetty. Kun siihen suohon on upottu, ei sieltä pääse helposti pois, Johanna kommentoi syitä perheen tämänhetkiseen tilanteeseen.

Kodinhoitajan koulutuksen omaavalle Johannalle ruoanvalmistus ei ole aivan uutta, vaan ennen hän vietti paljonkin aikaa keittiössä. 

– Silloin kun esikoinen syntyi vakuutin, että lapseni eivät koskaan tule syömään mitään eineksiä, Johanna kertoo.

Ensimmäisen lapsen saatuaan Johanna sairastui kuitenkin synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Ruoka jäi kaiken muun murheen alle, ja einekset tulivat osaksi perheen arkea. Masennuksen jälkeen Johannalle laukesi myös kaksisuuntainen mielialahäiriö, joka pysyy nykyisin hyvin hallinnassa lääkkeillä.

– Luotto itseen ja omaan tekemiseen on kadoksissa, Johanna kertoo epävarmuudestaan ruoanlaittoa kohtaan.

Sairauksien vuoksi Johanna on jäänyt pois työelämästä, mikä on vaikuttanut omalta osaltaan myös perheen tulotasoon. Aihisen tehtäväksi tulee ennen kaikkea innostaa perhe ruoanlaiton pariin, mutta myös opettaa itse tekemisen vaikutusta kauppalaskuun. 

Eineksiä ja epäsäännöllistä syömistä

Perheen suurimmat ruokaan liittyvät ongelmat ovat einesten käyttö, kasvisten puute ja epäsäännöllinen ruokailu. Lapset lähtevät joka aamu kouluun ilman aamupalaa, sillä Johanna ei jaksa herätä aamuisin aamupalan laittoon.

– Silmissäni tilanne on katastrofaalinen. Syömme lähes pelkästään jauhelihaa ja makaronia, Johanna kertoo.

Yhteistä ruokailuaikaa ei ole, vaan jokainen perheenjäsenen syö omia aikojaan. Useimmiten ruokailu tapahtuu television äärellä. 

Paljon piilosuolaa ja rasvaa sisältävät einekset ovat kerryttäneet Johannan vyötärölle ylimääräisiä kiloja. Ylipaino puolestaan lisää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen.

– Tiedän itsekin että jotain on tehtävä, mutta se on vasta suunnittelu asteella, Johanna kertoo.

Hyvinvointiin liittyy ruoan lisäksi läheisesti myös liikunta. Siksi Aihinen haluaakin kannustaa Johannaa liikunnan ja aktiivisen elämän pariin. Tällä hetkellä Johanna ei harrasta lainkaan liikuntaa. 

Huomio piilosuolan käyttöön

Yksi Kari Aihisen huolenaiheista on keittiön siisteys. Likainen ja epäsiisti keittiö ei vain houkuttele ruoanlaittoon, vaan se myös terveysriski.

–  Puhtaus on puoli ruokaa. Kotiin on kiva tulla kun on puhdas keittiö, Aihinen muistuttaa, ja auttaa perhettä kutsumalla siivouspalvelun paikalle. 

Tämän iltaisessa jaksossa Kari Aihinen kaappaa perheen keittiön, ja pistää eineksillä elävän perheen ruokailut kuntoon. Aihinen haluaa opettaa perheelle ennen kaikkea tuoreiden raaka-aineiden käyttöä, mutta myös yhdessä tekemisen merkitystä. Erityistä huomiota tullaan kiinnittämään piilosuolaan, jota eineksistä löytyy Johannan yllätykseksi erittäin paljon. 

– Suolan merkitys verenpaineelle on takaraivossa, mutta se pitäisi saada käytäntöön, Johanna kertoo.

Nyt Johanna kuitenkin uskoo olevansa valmis täydelliseen elämäntaparemonttiin. Illan jaksossa selviää onnistuuko Johanna löytämään tiensä kotikeittiöön ja jättämään einekset kaupan hyllylle. 

Kaappaus keittiössä torstaisin klo 21 MTV-kanavalla.

Keskustele ohjelmasta Kaappaus keittiön Twitterissä #Kaappauskeittiössä ja ohjelman Facebookissa


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme