Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

Kaappaus keittiössä -perheessä tapahtui totaalinen muutos: Ohjelmasta tukea myös laihdutusprojektiin

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa tutustuttiin pikaruokaan suuria summia tuhlanneeseen kuusihenkiseen perheeseen. Monipuoliseksi ja terveelliseksi muuttunut ruokavalio kannusti perheenäitiä kiinnittämään huomiota myös omaan hyvinvointiinsa.  

Aikaisemmin perhe vietti iltaisin useita tunteja kauppakeskuksissa pikaruokaravintoloissa syöden, eikä yksitoikkoinen kotiruoka houkutellut yhteisen ruokapöydän äärelle. Ruoka aiheutti pariskunnan välillä jännitystä, ja riidat johtuivatkin usein ruoasta.

Kari Aihisen kaapattua perheen keittiön, syöminen on siirtynyt kokonaan ravintoloista kotikeittiöön. Tanjan ja Väinön perheessä kokataan nykyisin monipuolista ruokaa.

– Totaalinen muutos on tapahtunut. Olen tehnyt paljon ruokia, joita en koskaan kuvitellut tekeväni, Tanja kertoo.

Ruoanlaitto nykyisin tärkeä osa perhettä

Ulkona syöminen on jäänyt perheeltä kokonaan pois, ja ruoasta ja ruoanlaitosta kinastelu on myös jäänyt vähemmälle.

– Nykyisin ei tule riitoja ruoanlaitosta, vaan yhdessä tehdään, ja Väinökin tekee paljon erilaisia ruokia, Tanja kertoo perheen nykyisestä ruoanlaitosta.

Myös lapset ovat osallistuneet innoissaan ruoanlaittoon, ja ovat myös maistaneet uusia ruokia ja raaka-aineita ennakkoluulottomasti. Ruoka on nykyisin tärkeä osa perhettä ja siihen käytetään paljon aikaa.

– Ennen tein ruokaa todella nopeasti, mutta nyt käytän siihen aikaa ja nautin sen tekemisestä. Ruoan pitää myös maistua hyvältä, enkä halua syödä mautonta ruokaa, Tanja kertoo.

Perheenäiti mainitseekin uudeksi suosikkiraaka-aineekseen basilikan, jota käytetään ruoanlaitossa paljon.

"Suurin kynnys oli noudattaa reseptejä"

Suurimmat syyt ohjelmaan hakeutumiselle olivat Tanjan mukaan ulkona syöminen ja yksitoikkoinen kotiruoka. Tanja kertoo, että hänen ruokavalionsa oli ollut yhtä yksipuolinen viimeiset kymmenen vuotta.

 – Halusin vähän erilaista ja oppia käyttämään tuoreita kasviksia ja yrttejä, Tanja kertoo.

Aivan uutta puuhaa ruoanlaitto ei kuitenkaan Tanjalle ollut, sillä hän on käynyt aikoinaan kokkikoulun. Suurimpia esteitä ruoanlaittoon olivat itseluottamuksen puute ja epäonnistumisen pelko. Mielellään kokkiohjelmia katseleva perheenäiti ei kuitenkaan uskaltanut kokeilla uusia ruokia omassa keittiössään.

– Jos en olisi käynyt kokkikoulua, en esimerkiksi tietäisi mitä tarkoittaa kuullottaminen. Ruokaohjelmissa käytetään näitä termejä, eikä ruoanlaittoa ei näytetä aivan alusta asti, Tanja kertoo.  

Hän ei uskaltanut kokeilla uusia ruokalajeja, sillä pelkäsi epäonnistumista. Epäonnistunut ruoka johti siihen, ettei Tanja enää halunnut kokeille sen laittoa uudestaan.

– En uskaltanut kokeilla uusia juttuja. Jos päätin tehdä ruokaa reseptin mukaan ja huomasin, että se sisältää jotakin uutta raaka-ainetta josta en tykännyt tai mitä en ollut koskaan kokeillut, jätin sen pois. Kerran tein wasabi-lohta ja jätin sen wasabin pois, eli laitoin siihen vain sitruunaa ja pippuria. Tanja kertoo epävarmuudestaan keittiössä.

Suuri kynnys oli myös noudattaa reseptejä aivan kirjaimellisesti.

Uutta haastetta ruoka-allergioista

Kari Aihinen antoi perheelle monipuolista kotiruokaa sisältävän reseptivihon, jonka avulla Tanja oppi valmistamaan uusia ruokalajeja. Positiivinen yllätys hänelle oli kasvislasagne, sillä Tanja ei ollut koskaan kuvitellut pitävänsä kasvisruoasta. Nyt kasvislasagne on hänen suurta herkkua. 

– Tein kaikki Kapen reseptit ihan ohjeen mukaan ensin, mutta nyt kun on oppinut tekemään, myös luovuus on tullut mukaan, Tanja kertoo.

Tanja kertoo, että uusi ruokavalio oli todella helppo omaksua. Ohjelmalta he lähtivät hakemaan ulkona syömisen lopettamista, ja sen he myös saavuttivat.

Hieman lisäapua perhe olisi kaivannut lapsen puhjenneeseen maito- ja vehnäallergiaan. Aivan maidotonta ja vehnätöntä ruokavaliota koko perhe ei aio noudattaa, vaan lapselle valmistetaan eri ruoat. Kaveripiiristä löytyy onneksi tukea ja neuvoja ruoka-allergioiden kanssa elämiseen.

Terveellisen kotiruoan valmistaminen on auttanut Tanjaa myös hänen uuden projektinsa, nimittäin laihdutusurakan edessä. Tarkkaa laihdutusohjelmaa noudattavalle Tanjalle on määrätty tarkkaan mitä ruokia hän saa syödä.

–  Ruoanlaittotaito on hyvä ettei käy niin, että söisin vain pelkkää kanaa. Nyt osaan tehdä siitä kanasta montaa erilaista ruokaa, Tanja kertoo.

Häät siirtyivät tulevaisuuteen

Kotiruokaan siirtyminen tuotti perheelle myös säästöjä. Pariskunta suunnitteli järjestävänsä hääjuhlat säästöön jääneillä rahoillaan. Virossa pidettäväksi suunnitellut häät peruuntuivat järjestäjän taholta ja häät päätettiinkin siirtää suosiolla tulevaisuuteen.

– On ollut kaikenlaista hässäkkää ja sairaala- ja lääkärikäyntejä lapsen vuoksi, niin puhuttiin että siirretään häitä, Tanja kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Vaikka häät lopulta siirtyivätkin, Tanja on kaiken kaikkiaan erittäin tyytyväinen perheessä tapahtuneeseen muutokseen.

Hän kannustaakin kaikkia samanlaisten ruokaongelmien kanssa kamppailevia kokeilemaan rohkeasti uusia juttuja.

–Kun tekee vain reseptin mukaan ja siinä sitten huomaa mistä itse pitää, Tanja kertoo. 

Kaappaus keittiössä torstaisin klo 21.00 MTV3-kanavalla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme