Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

Kaappaus keittiössä: Ruoanlaitto muuttui ahdistavasta kokemuksesta iloiseksi

Kaappaus keittiössä -ohjelman toisessa jaksossa tutustuttiin allergiaperheen ruoanlaittoon yhdessä Kurosen perheen kanssa. Perheen yksipuolista ruokavaliota monipuolistettiin, ja ruoanlaitto muuttui ahdistavasta kokemuksesta iloiseksi yhdessäoloksi.

Aikaisemmin hyvin rajallisista raaka-aineista kotiruokaa valmistanut perhe oivalsi sen, kuinka monipuolista ruokaa pystyy valmistamaan allergioista huolimatta. Kari Aihinen tutustutti perheen uusiin raaka-aineisiin ja ruoanlaittotapoihin.

– Opin todella monta raaka-ainetta lyhyessä ajassa. Sain varmuutta ja rohkeutta keittiöön, perheenäiti Pauliina kertoo.

Pauliina kertoo, että he käyttävät nykyisin uunia paljon enemmän kuin ennen. Myös värikkyys on löytänyt tiensä perheen keittiöön kasvisten ja yrttien myötä.

Rohkeutta keittiöön

Pauliina joutui opettelemaan ruoanlaiton uudestaan perheeseen puhjenneiden allergioiden myötä. Ruokia piti opetella valmistamaan muun muassa ilman vehnäjauhoa, maitoa ja pippuria.

Perheen ruokavalioon kuului ennen ohjelmaa lähinnä jauheliha- ja kanaruokia, spagettia ja riisipuuroa, eli tavallista kotiruokaa. 

– Katsoimme edellisen kauden jaksoja ja lapset pyysivät, että pyydä se Kari auttamaan meitäkin. Olimme kaikki hieman kyllästyneet samoihin ruokiin, Pauliina kertoo syistä ohjelmaan hakeutumiselle. 

Lapset kokivat epäreiluna sen, että kaverit pystyivät syömään kaikkea hyvää, mutta heidän ruokavalionsa oli hyvin rajattu.

– Karin käynnin jälkeen yrttejä on tullut ruoanlaittoon lisää, ennen käytimme lähinnä pelkkää persiljaa. Käytämme nykyisin paljon myös erilaisia makuöljyjä, Pauliina kertoo.

Pauliina koki ruokavalion muutoksen yllättävän helpoksi, ja hän kertookin oppineensa Aihiselta todella paljon. Suurin oivallus hänelle oli se, että pitää vain ryhtyä rohkeasti toimeen.

– Kun näki toisen tekevän oman kodin välineillä, se oli silmiä avaava kokemus, Pauliina kertoo.

– Elämä on ollut tosi takkuista sairastelukierteen takia. Ruoka oli ennen umpikuja, mutta henkisesti tämä potki eteenpäin tosi hienosti.

Ruoanlaitosta tullut yhteistä puuhastelua

Aikaisemmin allergioiden lisäksi ruokavaliota rajoittivat lasten ennakkoluulot uusia raaka-aineita kohtaan. Ohjelman myötä lapset ovat innostuneet ruoanlaitosta ja kokeilevat nykyisin rohkeasti uusia makuja.

– Olemme kokeilleet uusia makuja viikoittain, Pauliina kertoo.

Perheen poika Leevi on innostunut jäätelöiden ja sorbettien tekemisestä jäätelökoneella. Perheessä kuluukin nykyisin paljon hedelmiä ja marjoja, joista valmistuu herkullisia jälkiruokia ja välipaloja.

Tytär Nuppu on puolestaan kiinnostunut leipomisesta nyt, kun vehnäjauhoille löytyi sopivat korvaajat. He käyttävät leipomisessa kaura- ja riisijauhoa, sillä monet gluteenittomat jauhot sisältävät usein maitojauhetta ja soijaa.

– Vielä on paljon opettelua edessä. Aikaa kuluu kaupassa paljon, sillä joudumme lukemaan tuoteselosteet tarkkaan, Pauliina kertoo.

"Täytyy olla tietoa, mutta voi olla myös luova"

Aihinen vei ohjelmassa Pauliinan ulos syömään, ja opetti hänelle miellyttävämmän ruokailun saloja. Pauliina oppi, että ruokailuun saa tunnelmaa kauniilla kattauksella ja koristeilla.

Pauliina kertookin, että kattaminen on jäänyt osaksi perheen rutiineja, ja lapset kattavat pöydän omatoimisesti.

– Ollaan visuaalisia ihmisiä kaikki, Pauliina kertoo luovuuden ja ruoan yhdistämisestä.

– Asenne ruoanlaittoon on muuttunut paljon. Täytyy olla tietoa, mutta voin olla myös luova. Ruoka merkitsee nykyisin yhteistä puuhastelua, Pauliina kertoo.

Pauliina kannustaa muita allergiaperheitä tarttumaan rohkeasti kauhan varteen.

– Allergioihin ei saisi jäädä liikaa henkisesti jumiin. Allergiat rajoittavat jonkin verran, mutta niiden puitteissa voi tehdä paljon asioita, Pauliina kannustaa. 

Kaappaus keittiössä torstaisin klo 21 MTV-kanavalla. 

 Keskustele ohjelmasta Kaappaus keittiön Twitterissä #Kaappauskeittiössä. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme