Mainos
Mainos
KaappausKeittiossa_Logorekry

Neljän lapsen isä Henkka ei osallistu perheen ruoanlaittoon: Olen vain tiellä

Kaappaus keittiössä -ohjelman tämäniltaisessa jaksossa tavataan kuusihenkinen perhe, jossa äiti Heli on yksin vastuussa perheen ruoanvalmistuksesta.  Perheen isä ei ole onnistunut astumaan omin avuin keittiöön, vaan Kari Aihisen apua kaivataan.

Kaappaus keittiössä -ohjelman kuudennessa jaksossa matkataan Turenkiin ja kaapataan kuusihenkisen perheen keittiö. Perheeseen kuuluvat äiti Heli, isä Henkka ja heidän neljä alle kouluikäistä lastaan. Perhe on elänyt vuosia saman kaavan mukaan. Kotiäiti Heli pyörittää perheen arkea, eikä isä Henkka osallistu oma-aloitteisesti ruoanlaittoon, vaan vastuu on jäänyt kokonaan vaimon harteille.

Kari Aihinen kaappaa perheen keittiön ja opettaa Henkalle vastuunottoa, mutta ennen kaikkea itseluottamusta omia ruoanlaittotaitoja kohtaan.

Maailmalle äidin lihapatojen ääreltä

Helillä on iso rooli perheen ruoanvalmistuksessa. Hän vahtii päivät lapsia, ja lisäksi valmistaa ruokaa kaksi kertaa päivässä. Perheen isä Henkka tekee töissä pitkiä päiviä, eikä oma-aloitteisesti osallistu perheen ruokahuoltoon. Henkka haluaisi jakaa vastuuta ja osallistua enemmän, mutta hän kokee olevansa vain tiellä.

– Ruoanlaitosta puuttuu itseluottamus. Kun toinen on paljon parempi tekemään, tuntuu että olen vain tiellä, Henkka kertoo syitä siihen, miksi ei osallistu ruoanlaittoon.

Ainoa tilanne missä mies on tehnyt itse ruokaa on ollut se, kun vaimo on ollut synnyttämässä. Henkka ei tunne raaka-aineita, eikä myöskään osaa valmistaa niistä ruokaa. Hän on omien sanojensa mukaan lähtenyt maailmalle äidin lihapatojen ääreltä, eikä ruoanlaittokokemusta ole kertynyt. Hän kaipaakin tekemiseen ennen kaikkea itseluottamusta ja rohkeutta.

– Minulla on huono omatunto, kun Helille on langennut kaikki vastuu. Haluaisin helpottaa hänen taakkaansa sen avulla, että omaisin edes jonkunlaisen taidon tehdä ruokaa ja päätöksiä keittiössä, Henkka kertoo.  

Henkan rooli on olla apukokkina

Keittiöstä poissa pysyminen ei ole kiinni siitä, että miestä ei ruoanlaitto kiinnostaisi. Kiinnostusta löytyy kyllä, mutta myös vaimo Helin käytös rajoittaa miehen osallistumista. 

– Henkan rooli keittiössä on olla minun apukokki. Hän pesee perunoita ja raastaa porkkanoita, Heli kertoo.

Vaimo antaa miehellä tarkkoja neuvoja keittiössä toimimiseen, eikä Henkka saa käyttää yhtään omaa harkintaansa ruoanlaiton suhteen. Sanomista voi tulla jopa liian monesta viinirypäleestä salaatissa. Kysymys ei ole siis ainoastaan Henkasta, vaan myös vaimon tulisi antaa miehelle tilaa keittiössä.

Heli pitää ruoanlaitosta, mutta häntä vaivaa se, ettei Henkka ole lainkaan mukana. Helille ei jää yhtään omaa aikaa, ja myös tulevaisuus huolestuttaa. Kun Heli palaa takaisin työelämään, myös Henkan tulisi oppia ruoan valmistusta. 

– Kun tulen töistä kotiin, haluaisin että lautaselta löytyisi muutakin kuin ranskalaisia, Heli kertoo.

Ruoanlaitto on kuin basson soittoa, jostain on aloitettava

Musiikki merkitsee Henkalle omaa aikaa, mutta soittaminen on viime aikoina jäänyt vähemmälle. Basson soittoa kaipaava mies ei kehtaa ehdottaa musiikkiharrastuksen jatkamista, sillä perheen arjen pyörittäminen lankeaa jo nyt Helin vastuulle. Aihinen haluaa näyttää Henkalle käytönnössä sen, että ruoanvalmistus ei ole vaikeaa. Samalla tavalla kuin basson soittamisessa, jostain on vain aloitettava.

–  Kokkaaminen  on aika yksinkertaista. Pilkkomista, kuorimista, vähän paistamista, uuniin vetäytymään ja maustamista. Väitän että soittaminen on monta kertaa vaikeampaa kuin ruoanlaitto, Aihinen toteaa.

Hän haluaa opettaa Henkalle itseluottamusta ja raaka-aineiden tuntemusta. Ruoanvalmistuksen ei tarvitse olla niin tarkkaa, vaan ruoka saa, ja sen pitääkin olla tekijänsä näköinen. Tekemällä oppii parhaiten.

Aihinen valaa mieheen rohkeutta, ja hänen itseluottamuksensa kohoaakin heti, kun hän pääsee tekemään ruokaa ilman vaimon valvovaa silmää. 

Tämäniltaisessa jaksossa selviää, onnistuuko Heli antamaan miehelleen tilaa keittiössä, ja löytääkö Henkka itseluottamusta omia ruoanlaittotaitojaan kohtaan. 

Kaappaus keittiössä torstaisin klo 21 MTV-kanavalla.

Keskustele ohjelmasta Kaappaus keittiön Twitterissä #Kaappauskeittiössä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme