Mainos
Mainos

1. jakso: Liisan vadelmainen sitruunakahvikakku

Koko Suomi leipoo -ohjelman ensimmäisessä jaksossa Liisan sitruunakahvikakussa oli mausteena vadelmaa.

Liisan vadelmainen sitruunakahvikakku:

250 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
125 g voita huoneenlämpöisenä
225 g sokeria
1 sitruuna
2 kananmunaa
100 g maustamatonta jogurttia (2,5% rasvaa)
25 g mantelijauhetta
125 g tuoreita vadelmia
100 g tomusokeria

Sitruunakastike:

2 sitruunaa
0,75 dl sokeria
25 g voita
1 rkl maissitärkkelystä
1 keltuainen
1 kananmuna

Tuorejuustokuorrute:

100 g tuorejuustoa
3 rkl sokeria
1 dl kermaa

Vadelmakastike:

1 dl tuoreita vadelmia
0,5 dl sokeria

Koristeluun:

Vadelmia
sitruunaa viipaleina
sitruunamelissan lehtiä

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele ja vuoraa suorakaiteen mallinen kakkuvuoka leivinpaperilla. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja suola kulhoon. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunan kuori. Vatkaa kananmunat vaahtoon yksi kerrallaan, lisää lusikallinen jauhoseosta toisen munan kanssa.

Lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja jogurttia. Kääntele lopuksi joukkoon mantelijauhot. Kerrosta vuokaan vuorotellen taikinaa ja vadelmia.

Paista 45 minuuttia, jonka jälkeen laita kevyesti päälle folio, jottei pinta tummu liikaa. Jatka paistamista vielä 20–30 minuuttia, kunnes testitikkuun ei tartu enää taikinaa.

Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa. Sekoita sillä välin sitruunan mehu ja tomusokeri yhteen. Kaada seos kakun päälle ja anna imeytyä hetki. Poista kakku vuoasta ja aseta tarjoiluvadille jäähtymään.

Valmista sitruunakastike kakun paistuessa. Kiehauta raastettu sitruunoiden kuori, 1,5 sitruunan mehu, sokeri ja voi kattilassa. Siivilöi seos ja laita se takaisin kattilaan. Sekoita 0,5 sitruunan mehu maissitärkkelykseen ja kaada seos siivilöityyn mehuun. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja seokseen. Nosta kattila levylle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Kaada kastike puhtaaseen kulhoon jäähtymään.

Valmista tuorejuustokuorrute sekoittamalla yhteen tuorejuusto ja sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele tuorejuustoseokseen. Levitä tai pursota jäähtyneelle kakulle.

Soseuta vadelmat ja sokeri sauvasekoittimella tai yleiskoneella. Paseeraa siivilän läpi ja laita kastike pursotinpussiin. Pursota kastike raidoiksi tuorejuustokuorrutteen päälle. Pursota tai valuta myös jäähtynyttä sitruunakastiketta raidoiksi. Koristele kakku vadelmilla, sitruunaviipaleilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme