Mainos
Mainos

3. jakso: Liisan dipattavat minimustikkapiiraat

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa Liisan pikkuruiset mustikkapiiraat syötiin dipin kera.

Murotaikinapohja:

225 g kylmää voita
6 dl vehnäjauhoja
0,75 dl tomusokeria
1,5 kananmunaa
1 rkl kylmää vettä

Mustikkatäyte:

300 g mustikoita (tuore tai pakaste)
1 rkl sitruunan mehua
0,5 sitruunan raastettu kuori
120 g sokeria
1 rkl sitruunan mehua
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl voita

Pinnalle:

kananmuna
ruokokidesokeria

Vaniljadippi:

2,5 dl täysmaitoa
1 vaniljatanko
0,5 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
0,5 dl maissitärkkelystä
20 g voita
1 dl kuohukermaa

Kinuskidippi:

2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

Mittaa vehnäjauhot ja tomusokeri kulhoon. Kuutioi voi ja nypi se sormin jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja kylmä vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi. Älä työstä taikinaa liikaa ettei taikina sitkisty. Paina taikina levyksi ja kääri leivinpaperiin. Laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

Taikinan viilentyessä, valmista täyte. Mittaa mustikat, sitruunan kuori ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, jos nestettä on paljon keitä seosta hetki kokoon. Sekoita maissitärkkelys sitruunamehuun ja lisää mustikkaseokseen. Sekoita, kunnes seos paksuuntuu selvästi. Siirrä toiseen kulhoon, lisää joukkoon voi ja sekoita kunnes voi sulaa. Jätä jäähtymään.

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Jaa murotaikina kahteen osaan. Kauli toinen osa ohueksi levyksi. Ota taikinasta ympyränmuotoisella muotilla 10 palaa. Aseta palat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja laita jääkaappiin odottamaan.

Kauli toinen puoli taikinasta levyksi. Leikkaa levy noin sentin siivuiksi. Puno siivuista ristikko koripunostekniikalla. Ota ristikosta hieman pohjaa suuremmalla ympyrämuotilla 10 palaa piirakoiden kansiksi.

Ota pohjat jääkaapista. Laita jokaisen pohjan keskelle reilu lusikallinen täytettä, voitele pohjan reunat kevyesti kananmunalla ja aseta päälle kansi. Paina kantta reunoista pohjaan kiinni. Voitele kansi kananmunalla ja ripottele päälle ruokosokeria. Paista noin 20 minuuttia.

Piirakoiden paistuessa aloita vaniljadipin valmistus. Laita maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siitä siemenet. Sekoita maidon joukkoon. Kiehauta seos ja poista vaniljatanko. Vatkaa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys vaahdoksi ja kaada joukkoon maito. Kuumenna vatkaten, kunnes seos sakenee. Kaada heti kulhoon ja jäähdytä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita jäähtyneeseen vaniljaseokseen.

Valmista kinuskidippi laittamalla 1 dl kermaa ja 1 dl fariinisokeria kattilaan. Keitä seosta noin 15 minuuttia tai kunnes kylmään vesilasilliseen tiputetusta pisarasta muodostuu pallo lasin pohjalle. Anna jäähtyä. Vatkaa loput kuohukermasta vaahdoksi ja sekoita vaahtoon jäähtynyttä kinuskia.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme