Mainos
Mainos

9. jakso: Anun vaaleanpunainen kotileipurin piilopirtti

Koko Suomi leipoo -ohjelman yhdeksännessä jaksossa kilpailijat pääsivät näyttämään arkkitehdintaitonsa piparkakkutalon rakentamisen muodossa. Tässä Anun taidonnäyte.

Taikina:

100 g margariinia
1 ½ dl ruokokidesokeria
2 dl tummaa siirappia
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
2 tl raastettua appelsiininkuorta
2 dl maitoa
n. 11 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa

Laita rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen, kunnes rasva ja sokeri ovat sulaneet. Lisää lämpöä ja anna seoksen kiehahtaa. Sekoita maito joukkoon ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Kaada rasvaseoksen joukkoon osa jauhoista ja ripottele päälle ruokasooda. Sekoita tasaiseksi ja lisää jauhoja, kunnes saat kovan taikinan. Muotoile taikina levyksi ja kääri kelmuun. Laita jääkaappiin kovettumaan seuraavaksi päiväksi.

Leivo taikinan teosta seuraavana päivänä. Annan taikinan lämmetä hetki huoneenlämmössä, jotta kauliminen onnistuu helpommin. Kauli taikina suoraan silikonisen paistoalustan päälle tai leivinpaperille, jotta osat eivät muuta muotoaan siirtelemisen takia. Sirottele taikinan päälle tarvittaessa vain vähän jauhoja kaulimisen aikana. Kaulitse taikina 1–2 mm paksuiseksi.

Leikkaa piparkakkutalon osat kaavoilla (omat kaavat) ja revi ylimääräinen taikina ympäriltä pois. Paista osia 175 asteessa noin 10 minuuttia. Anna osien jäähtyä hyvin.

Koristele seinät ja katto ennen kuin ryhdyt liimaamaan osia toisiinsa.

Pikeeri:

2 valkuaista
n. 8 dl tomusokeria

Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja sekoita joukkoon tomusokeria pikku hiljaa. Kun seos on sopivan paksua, laita sitä pursotuspussiin ja tee haluamiasi koristeluita ja pursotuksia. Ota osa pikeeristä ja värjää se pinkillä pastavärillä vaaleanpunaiseksi. Koristele.

Kun talon osat ovat koristeluiden osalta kuivahtaneet, aloita kokoaminen. Sulata sokeria pannulla miedolla lämmöllä pikku hiljaa. Kasta osien reunat kuumaan sokeriin ja liimaa osat yhteen. Peitä pikeerillä saumat.

Kun talo on valmis ja koristelut tehty, viimeistele tomusokerilla. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme