Mainos
Mainos

Marenkihuippuinen koristerullakakku raparperirahkatäytteellä

Näin syntyy Lauran herkullinen raparperikääretorttu.

Kuviotaikina:

30 g voita

30 g tomusokeria

1 munan valkuainen

30 g vehnäjauhoja

muutama tippa sinistä ja keltaista geelimäistä elintarvikeväriä

Vaahdota voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää valkuainen hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon jauhot. Jaa taikina kolmeen osaan. Värjää kaksi taikinaa eri sävyisiksi vihreiksi. Laita taikinat pursotinpusseihin ja leikkaa päihin pienet aukot.

Leikkaa leivinpaperi peltiin sopivaksi. Pursota kuviot (n. 3-4 kpl) kummallekin pitkälle sivulle. Keskelle jää saman levyinen kuvioton alue. Pursota vihreällä kuviotaikinalla kielon varret ja lehdet. Täytä lehdet toisella vihreällä. Tee kielon kukat värjäämättömällä taikinalla. Laita pelti jääkaappiin tai pakastimeen, kunnes kuviot ovat jähmettyneet.

Pohjataikina

4 kananmunaa

110 g sokeria (+1 rkl uunista tulleen pohjan päälle)

60 g voita

100 g vehnäjauhoja

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Sulata voi. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Laita puolet sokerista keltuaisten, puolet valkuaisten joukkoon. Vatkaa kummatkin vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Sekoita kaakaojauhe jauhoihin. Kääntele vaahtojen joukkoon ensin puolet jauhoista ja puolet voisulasta, lisää sitten loput vuorotellen.

Kaada taikina jähmettyneiden kuvioiden päälle. Paista 200 °C:ssa n. 7 minuuttia. Siisti reunat heti. Ripottele päälle sokeria (1 rkl), peitä leivinpaperilla ja toisella pellillä, käännä. Poista paperi ja anna jäähtyä. Leikkaa pitkittäin kolmeen osaan.

Raparperihilloke

0,5 l n. 3 vartta raparperia

0,5 dl vettä

0,5 dl sokeria

Kuori ja pilko raparperit kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Keitä n. 20 minuuttia. Siivilöi, säästä liemi.

Rahkatäyte

2 dl vispikermaa

250 g maitorahkaa

1 rkl sokeria

1 tl jauhettua inkivääriä

puolet raparperihillokkeesta

3 liivatelehteä

Vatkaa kerma. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita keskenään rahka, hilloke, sokeri ja inkivääri. Kiehauta tilkka raparperilientä, liota liivatteet liemeen. Kaada tasaisena nauhana rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele joukkoon vatkattu kerma.

Kostuta kakkupohja raparperiliemellä ja levitä päälle puolet hillokkeesta. Levitä kuviottomalle pohjalle rahkatäytettä. Rullaa pohja ja nosta varovasti pystyyn. Levitä täytettä myös kuvioiduille pohjille, kieritä rullan ympärille. Laita kakun ympärille halkaisijaltaan n. 15 cm kakkurengas. Levitä loppu täyte kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään.

Italialainen marenki

2 valkuaista

1,5 dl sokeria

0,75 dl vettä

Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi. Laita sokeri ja vesi kattilaan. Keitä sekoittamatta kunnes liemi on 120 asteista. Kaada tasaisena nauhana valkuaisten joukkoon samalla vatkaten. Vatkaa kunnes marenki on jäähtynyt, n. 8 minuuttia. Laita massa pursotinpussiin, jossa on pyöreäpäinen, halkaisijaltaan 12 mm tylla. Poista kakkurengas, pursota kakun päälle vieri viereen marenkihuippuja.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme