Mainos
Mainos

Hän on uusi Koko Suomi leipoo -tuomari!

Koko Suomi leipoo -ohjelman seuraavalla tuotantokaudella nähdään uusi tuomarihahmo.

Veli-Matti Ahvenharju on kondiittorialan rautainen ammattilainen. Hän on muun muassa valmentanut ja tuomaroinut alle 25-vuotiaiden kondiittorien MM-kilpailuja. Lisäksi hän on hankkinut kokemusta alan kansainvälisiltä ammattilaisilta Wienissä, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Belgiassa. Viime vuonna Ahvenharju luotsasi Suomen joukkueen Pohjoismaiden leipomomestaruuteen. 

Veli-Matti on vielä tälläkin hetkellä Suomen hallitseva Vuoden kondiittori. Miehen ammattilaisuus huomataan myös kilpailussa, eivätkä kisailijat pääsekään helpolla Veli-Matin arvioinnissa. 

– Olen tiukka, mutta rakentava tuomari. Kiinnitän eniten huomiota siihen, että perusasiat ovat onnistuneet, Ahvenharju sanoo. 

Arvostelukriteereiksi Ahvenharju luettelee onnistuneen tekniikan, maun ja ulkonäön. Ulkonäkö on kuitenkin viimeisellä sijalla näistä. 

– Ulkonäöllä ei ole mitään väliä, jos kakku on esimerkiksi raaka, Ahvenharju summaa. 

Tämä on monen kisaajan pahin virhe 

Ahvenharju paljastaa, mikä on amatöörileipurin pahin virhe. 

– Liika kikkailu on pahinta. Monet yrittävät soveltaa reseptejä, ja tehdä niitä vähän oman pään mukaan. Se on leivonnassa aina vähän vaarallista, Ahvenharju sanoo. 

Mieleenpainuvin leivos

Veli-Matti on todellinen suklaan ja sokerin käsittelyn ammattilainen. Suklaaseen hän perehtyi jo 90-luvun lopulla Itävallassa. 

– Olin Wienissä leipomossa töissä, ja pääsin maistamaan ensimmäistä kertaa ihan aitoa sacherkakkua. Se on yksi mieleenpainuvimmista makuelämyksistä urani varrella, Ahvenharju sanoo. 

Mitä vinkkejä Veli-Matti antaisi kotileipureille?

Veli-Matin mukaan hyvät välineet ovat leipomisessa kaikkein tärkeintä. 

– Kunnon välineistä on hyvä aloittaa. Hyvällä uunilla ja lämpömittarilla mennään jo pitkälle. Ammattileipurit käyttävät monitoimikoneita, mutta se ei ole mikään edellytys hyvän leivonnaisen syntymiselle. Kyllä pullataikinan tekee vaikka käsin, jos ei muuta, Ahvenharju sanoo. 

Entä mikä on Veli-Matin oma suosikkileivos? 

– Omenalehti eli voitaikinasta tehty omenaleivos, vähän viinerityyppinen. Se on yksi suosikeistani, Ahvenharju paljastaa.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme