Mainos
Mainos

Kurkkaa kulisseihin: Koko Suomi leipoo -kirjan kuvauksissa leivonnaiset olivat pääroolissa

Torstaina 13.11.2014 julkaistu odotettu Koko Suomi leipoo -kirja kokoaa yhteen suosikkiohjelman herkulliset reseptit. Kurkkaa kulisseihin ja ota selvää, kuinka upeat ruokakuvat kirjan sivuille syntyivät!

Suomen kesän haastavia säävaihteluita helteestä ukkoseen, kerralla kuvattavaksi valmistuva leivonnaisjoukko ja kymmenet somisteet – Koko Suomi leipoo -ohjelman kuvauksista tuttujen lavasteiden lomassa kuvattiin myös Koko Suomi leipoo -kirjan herkullinen sisältö.

Leivonnaiset kuvasi Koko Suomi leipoo -kirjaa varten valokuvaaja Maru Lemmetty. Kuvauksissa leivonnaiset löysivät vähitellen sopivimmat alustat, taustat ja somisteet, kun ammattilainen pääsi kameran kanssa vauhtiin.

Kilpailu toi kuvauksiin oman mausteensa

Ensimmäiseltä tuotantokaudelta tuttu juustokakku sai vadelmaharson juuri ennen kuvauksia.

Ohjelmassa käyty kilpailu mahdollisti upeiden ruokakuvien ikuistamisen odotettuun kirjaan. Kirja oli kuitenkin kilpailun vuoksi valokuvaajalle positiivisella tavalla erikoinen haaste.

Kirjassa on sekä ensimmäisellä että toisella tuotantokaudella nähtyjä leivonnaisia. Parhaillaan käynnissä olevan tuotantokauden leivokset on kuvattu juuri sellaisina kuin kilpailijat ovat ne tehneet.

– Tässä projektissa kyseessä oli kilpailu ja kaikki tuotokset eivät aina onnistuneet niin hyvin. Silloin täytyi yrittää kaivaa joku sellainen hyvä kuvakulma ja käännellä leivonnaista niin, että paras kohta kuvattavaksi löytyy, Lemmetty hymyilee.

– Hienosti kilpailijat ovat myös onnistuneet. Kaikkien kohdalla ei ole ollut haastavaa löytää sopivaa kuvauskohtaa, Lemmetty jatkaa.

Haasteelliset olosuhteet käännettiin voitoksi

Oikea valaistus ja tausta mietitään kuvaustilanteessa tarkkaan.

Kuvauksissa mahdollisimman moni käytännön järjestely pyrittiin tekemään etukäteen, jotta leivonnaiset pääsisivät heti valmistuttuaan salamavalojen välkkeeseen. Lemmetylle apukädet olivat kuvausten aikana kullanarvoisia.

– Aikataulu oli todella nopea – yhden tuotteen kuvaamiseen oli ihan vain pari minuuttia aikaa. Yleensä yhden kuvan hiomiseen voi mennä monta tuntia. Verrattuna tavalliseen tilanteeseen tässä on oltava nopea, ripeä ja nähtävä hyvin nopeasti, että mitä pitää tehdä, mitä pitää muuttaa ja kuinka käyttää valoa.

Kuvausteltta oli lämmin ja kostea. Paikalla vallitsi välillä trooppiseen ilmastoon verrattava säätila, joka sai kuvausryhmän käyttämään mielikuvitustaan.

– Tomusokerin levittäminen niissä olosuhteissa ei onnistunut! Se ei viipynyt kuin joitakin sekunteja siinä kakkusen päällä. Oli pakko olla nopea, Lemmetty kertoo.

Koko Suomi leipoo MTV3-kanavalla torstaisin klo 20.05

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme