Mainos
Mainos

Miten jättipotti muuttaa elämää? Suomalaiset lottovoittajat kertovat: "Ei tarvitse enää öisin herätä ja miettiä, miten pärjää"

Miten suuri rahapelivoitto vaikuttaa elämään? Kyselyn perusteella suomalaiset voittajat haluavat yleensä pitää voittonsa pienen piirin tietona.

Jos voittaisit lotossa, mitä tekisit? Mitä ostaisit, miten matkustelisit?

Veikkaus toteutti suurvoittajille kyselyn, jonka avulla pyrittiin kartoittamaan, miten suuri rahapelivoitto vaikuttaa elämään. Suurin osa vastanneista oli lottovoittajia.

 Toisin kuin voisi luulla, puolet vastaajista oli sitä mieltä, että voitto muutti elämää vain "jonkin verran". Vain 13 prosentin mielestä elämä muuttui erittäin paljon.

"Kun mennään jonnekin, oletetaan että maksan kaiken"

Kaksi kolmesta vastaajasta koki, että muiden ihmisten suhtautuminen heihin ei ollut muuttunut voiton myötä. Ne, ketkä kokivat voiton vaikuttaneen muiden ihmisten suhtautumiseen, harmittelivat muun muassa sitä, että he joutuvat voitosta tietävien seurassa usein maksumiehiksi, Veikkaus kertoo.

"Kun mennään jonnekin, oletetaan, että maksan kaiken", eräs vastaaja kertoo.

"Puolitutut eivät halua keskustella voitosta. Työkavereista osa on sitä mieltä, että minä en saisi olla enää töissä", toinen kertoo.

"Kun nyt kerran rahaa on, niin emme saa minkäänlaista apua, ei pienten lastemme hoitoon eikä mihinkään", kolmas sanoo.

Entä miten voitto vakuttaa parisuhteeseen?

Kyselyn perusteella suomalaiset voittajat haluavatkin yleensä pitää voittonsa pienen piirin tietona. 87 prosenttia vastaajista oli kertonut voitostaan puolisolleen tai kumppanilleen, hieman yli puolet lapsille. Omille vanhemmilleen voitosta kertoi vajaa puolet vastaajista.

Kyselyssä ei tarvinnut paljastaa, onko vastaajalla kumppani tai lapsia, joten vastaukset eivät välttämättä kerro koko totuutta.

Entä miten voitto vakuttaa parisuhteeseen? Kaksi kolmesta kysymykseen vastanneesta totesi, ettei lottovoiton saaminen vaikuttanut mitenkään. Avoimeen kysymykseen vastanneista 30 henkilöstä vajaa viidennes kertoi positiivisista vaikutuksista parisuhteeseen.

"Kerroin vaimolle, että kun kerran olemme päättäneet elää yhdessä, on voittokin yhteinen. Ei enää riitelyä 'pikkurahoista' ja laskunmaksuhuolia", eräs vastaaja kuvailee.

Jotkut olivat myös tehneet ostoksia omalle rakkaalleen – eräs voittaja oli esimerkiksi hankkinut puolisolleen tämän lapsuudesta tutun, rakkaan mökin!

Voitto voi tuoda mielenrauhaa

Vaikka raha ei tuo onnea, se voi tuoda mielenrauhan. Voittajat kommentoivat voiton tekevän elämästä helpompaa; moni halusi rahoillaan auttaa myös lapsiaan ja lähipiiriään, sekä lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen. 

"Saan antaa lapsille vapauden opiskeluun, jotta heidän ei tarvitse käydä niin paljon töissä, vaan voivat käyttää aikansa opiskeluun. Olen pystynyt auttamaan läheisiäni. Pystyin tekemään ensimmäiset remontit vanhaan taloomme. Lähimpien ystävien ystävyyssuhteemme on syventynyt, kun emme ole aina töissä ja voimme olla enemmän heidän kanssaan. En tarvitse vanhempieni apua rahapulaamme", yksi vastaaja kuvaa.

"Sanotaan, ettei terveyttä saa rahalla, mutta minä sain. Tämä vanha fraasi on aivan väärin. Toki myös sairautta on edelleen, mutta elämä helpottui 500 prosenttia. Elämä kirkastui, pinna parani ja voin avustaa myös tärkeimpiäni rahallisesti", voittaja kertoo.

"Rahahuolet lainojen maksusta ja kodin kuluista poistuivat. En ollut enää kauhuissani uuden työn löytämisestä", toinen sanoo.

Suomalaiset lottovoittajat eivät juuri hulluttele

Mikä on hulluin tai älyttömin asia, jonka olet tehnyt voittajana?

”Ostin moottoriveneen mökille, myin sen pois tarpeettomana.”

”Ystävän kanssa kahden viikon lomamatka Yhdysvalloissa, jonka maksoin.”

”Teimme jotain älytöntä avoimella budjetilla, jonka seurauksena meitä on viilattu linssiin useammalla sadalla tuhannella.”

”Ostin monta konjakki-ja viinipulloa.”

”Jotkut ravintolalaskut on ollut aika poskettomia...”

”Ostin itselleni ja äidilleni Chanelin tuotesarjat.”​​​​​​​

"Pää on pidetty kylmänä, ja hulluttelut aika minimissä. Ehkä, kun menin ostamaan aurinkolaseja ja ostinkin kahdet parit, tai kun ostin kalliit saapikkaat, joita raaskin käyttää kerran vuodessa."

​​​​​​​27 prosenttia vastanneista kertoi, ettei ollut tehnyt mitään "älytöntä".

Sijoitus osakkeisiin tai rahastoihin, uusi auto, matkustelu. Siinä suomalaisen lottovoittajan "tuhlailukohteita". Olipa joku ostanut metsääkin, ja toinen oli rakennuttanut kahden auton autotallin!

"Laitoin osan (voitosta) korkeakorkoiselle tilille, josta tulee joka vuosi kinkkuraha, kunnes eläke koittaa ja voi ottaa käyttöön", vastaaja kertoo voittorahojen käyttämisestä.

Suomalaiset lottovoittajat eivät rahoillaan juuri hulluttele. 42 prosenttia kertoi toteuttaneensa haaveen, joka heillä oli ollut ennen voittoa. Voittajien unelmat olivat yleisesti melko maltillisia: moni haaveili esimerkiksi omakotitalosta.

"Korotettiin jo paljon aikaisemmin ostamamme lentolippu bisnesluokkaan", eräs vastaaja kuvailee.

60 prosenttia kertoi matkustelleensa aiempaa enemmän, ja uuden asunnon osti 44 prosenttia vastaajista.

"Voitto todella on helpottanut rahallisiin huoliin, mutta todellinen onnellisuus itselle tulee arkisista asioista, puolisosta, ystävistä, perheestä ja siitä että on terve. Aina ajattelin, että jos voitto tulee, elämä muuttuisi radikaalisti ja sitä tuhlaisi joka paikkaan. Todellisuudessa nyt, kun voisi melkein mitä vain ostaa, ei sitä niin kaikkea haluakaan. Tietyllä tavalla raha on tuonut onnea, kun murheet perheen ja omasta taloudellisesta tilanteesta on helpottanut. On helppo hengittää kun tietää, ettei velat paina niskaan", yksi vastaaja kertoi. 

Useampi voittaja kertoi ostaneensa kesämökille moottoriveneen, mutta myyneensä sen lopulta pois. Osa oli innostunut ostamaan niin sanottuja luksustuotteita, jotka eivät tehneet autuaaksi.

"200 euron samppanjapullo, joka oli kaiken lisäksi pahaa. En ollut aiemminkaan 'kuohari-ihminen', joten tuo ostos jäi voiton jälkeen ensimmäiseksi ja viimeiseksi, eräs vastaaja kertoo.

"Pääsi pois raskaasta työstä, se on jo suurempi lottovoitto"

Top 10 maat, joihin voittajat matkustavat

1. Espanja

2. Italia

3. Kreikka

4. Itävalta

5. USA

6. Englanti

7. Viro

8. Puola

9. Thaimaa

10. Malesia

Muita suosittuja (enemmän kuin yksi maininta): Kuuba, Latvia, Portugali, Unkari, Ruotsi, Afrikka, Australia ja Karibian risteilyt.

Noin puolet työelämässä voiton hetkellä olleista vastaajista meni töihin myös voiton jälkeen. Toisaalta moni koki, että yksi parhaista asioista lottovoitossa oli taloudellinen vapaus jättää työt, tai edes tehdä vähemmän töitä. Monilla elintaso parani ja huolettomuus lisääntyi.

"Suurin positiivinen muutos: ahdistus rahallisesta tilanteesta helpotti. Ei tarvitse enää öisin herätä ja miettiä, miten pärjää loppukuukauden. Voi hyvillä mielin ostaa pieniä juttuja ilman ostomorkkista", eräs vastaaja kuvailee muutoksia elämässään.

"Pääsi pois raskaasta työstä, se on jo suurempi lottovoitto kun raha. Voi tehdä ja mennä minne haluaa", toinen sanoo.

Taloudellisen tilanteen parannuttua moni lakkasi kyttäämästä hintoja ostoksilla. Olivatpa yhdellä vastaajalla jopa poliittiset näkemyksetkin muuttuneet!

"Ei tarvitse laskea joka senttiä, että riittääkö rahat seuraavaan palkkaan", eräs vastaaja sanoo.

"En pelkää työpaikan menettämistä, koska voitto tuo taloudellista turvaa. Ostoksia tehdessä ei tarvitse aina kaikkein halvinta valita", toinen kertoo.

"Sijoitusten myötä alkanut seuraamaan eri tavalla taloutta. Matkustellessa ehkä valinnut hiukan parempia hotelleja kuin aikaisemmin. Ehkä ylipäätänsä hiukan nostanut hankintojen hintaluokkaa ja tasoa", kolmas sanoo.

Leijonanosa voittajista kertoi edelleen pelaavansa rahapelejä. Eihän sitä koskaan tiedä!


Tietoa kyselystä: Kyselyn kohderyhmäksi valittiin tunnistautuneena pelatusta Veikkauksen pelistä suurvoiton eli vähintään 500 000 € voittaneet Etuasiakkaat vuosilta 2007–2017. Mukaan otettiin ne Etuasiakkaat, joilla on voimassa Veikkauksen asiakas- ja markkinatutkimuksia koskeva tutkimuslupa ja sähköpostiosoite.

Kutsu kyselyyn lähti 8.12.2017 yhteensä 155 voittajalle. Heistä 78 vastasi kyselyyn tammikuun 2018 alkuun mennessä. Vastausprosentti on 50 %. Vastaaminen tapahtui täysin anonyymisti.

Tuloksista karsittiin sellaiset avoimet vastaukset, joiden perusteella vastaajan voisi mahdollisesti tunnistaa. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme