Mainos
Mainos

Tanja Poutiaisen perheonni kukoistaa: Löysin elämäni miehen

Lauantaina Lotto-koneen käynnistävä Tanja Poutiainen-Rinne mentoroi nuoria alppilupauksia ja valmistautuu samalla keväällä koittavaan iloiseen perhetapahtumaan.

Lottoarvonnassa nähdään joka viikko vaihtuva vieras. Hän edustaa jotakin niistä yli 3 000 tahosta, joita Veikkauksen tuotoilla tuetaan. Tukea saavat esimerkiksi liikuntajärjestöt ja -seurat, harrastuspaikat, kotimainen teatteri, elokuvat ja musiikki, tieteellinen tutkimus sekä nuorisotyö. 

Lauantaina 9.1. Lotto-koneen käynnistää entinen alppihiihtäjätähti Tanja Poutiainen-Rinne, 35. Oman kilpauransa puolisentoista vuotta sitten päättänyt nainen pitää itsensä nykyään kiireisenä muun muassa opiskelemalla ja mentoroimalla tyttömaajoukkueen nuoria alppilupauksia.

– Kerron asioista omien ajatusteni ja kokemusteni kautta ja olen mukana esimerkiksi leireillä ja kisareissuilla. Oman urani aikana en koskaan ehtinyt tällaista suunnitella, mutta lopetuspäätöksen tehtyäni tajusin, että haluan jakaa kokemuksiani. Tässä on joutunut ihan uudella tavalla analysoimaan ja miettimään omia ratkaisuja, Poutiainen-Rinne kertoo MTV:fille.

Nuorille pujottelijoille lajin kärkinimen neuvot ovat ainutlaatuisia ja kullanarvoisia.

– Vastaanotto on ollut hyvin positiivinen molemminpuolin. Nuoret ovat avoimia ja kuuntelevat. En kuitenkaan latele totuuksia tai pidä mitään kauhusulkeisia, vaan haastan heidät ajattelemaan asioista itse, nainen naurahtaa.

Poutiainen-Rinteen oman uran kohokohtiin lukeutuvat niin uran ensimmäinen maailmancupin osakilpailuvoitto kotiyleisön edessä Levillä vuonna 2004 kuin olympiamitalikin. Tärkeintä on kuitenkin aina ollut hyvä henki koko tiimin kesken.

– Olen itse aina ollut valmis laittamaan itseni sataprosenttisesti likoon ja olen vaatinut samaa myös muilta. Kun on osattu arvostaa toisen työtä puolin ja toisin, se on motivoinut tosi pitkälle.

Samaan aikaan nainen myös opiskelee Lapin yliopistossa johtamista.

– Opiskelu on ollut hyvin motivoivaa, uran aikana siihen ei koskaan ollut energiaa. Opiskelualani on niin maailmaa avartava ja sivistävä, että opittavaa on paljon, tuli minusta johtajaa tai ei. 

Perheenlisäystä keväällä

Poutiainen-Rinne on saanut kokea upeita hetkiä uran lopettamisen jälkeenkin. Kesällä 2015 nainen avioitui puolisonsa Vesa Rinteen kanssa ja joulukuun lopussa pariskunta kertoi odottavansa esikoistaan, jonka on määrä syntyä keväällä.

Perheen perustaminen häilyi ajatuksissa jo kilpavuosina, vaikka tarkkoja suunnitelmia sen suhteen nainen ei koskaan tehnytkään.

– Asioilla on tapana järjestyä. Tiesin aina, että haluan vielä joskus elää sitä "tavallista" perhe-elämääkin. Samalla takaraivossa oli tieto siitä, että ammattiurheilijan ura loppuu muihin ammatteihin verrattuna aika nuorena. Ura oli hyvin vaativaa aikaa, olisi ollut iso haaste perustaa perhe sen aikana.

Puolisonsa nainen kohtasi uransa loppupuolella.

– Olen hyvin onnellinen siitä, että olen löytänyt elämäni miehen.

Poutiainen-Rinne kertoo raskauden sujuneen hyvin. Vauvan tulo tuo mukanaan mullistuksia arkeen, mutta siihen Poutiainen-Rinne on valmis. 

– Varmasti se muuttaa elämää ja arkea ja rajoittaa töitä ja opiskeluja. Olen valmistautunut siihen, se kuuluu elämään. Uskon, että sen on jokainen äiti huomannut, mutta myös pärjännyt asian kanssa. Haluan jatkossakin olla aktiivinen alppipiireissä ja työelämässä – myös tässä muuttuvassa elämäntilanteessa, nainen miettii.

Tuleva pienokainen saa varttua upeissa maisemissa Rovaniemellä, missä perhe asuu. Syntymäkaupunki ei ole menettänyt hohtoaan urallaan ympäri maailmaa matkustaneen Poutiainen-Rinteen silmissä.

– Lappi on hieno paikka. Siellä on turvallista ja rauhallista ja luonto on lähellä. Se on ollut minulle aina tärkeää. Uskon, että se tulee olemaan asia, joka meidän perhettämme yhdistää.

Lotto MTV3-kanavalla lauantaisin kello 22.25

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme