Mainos
Mainos

Viulisti pistää toivonsa lottovoittoon: En vielä tiedä, millä ensi vuonna soitan

Lotto-koneen lauantaina käynnistävä viulisti Pekka Kuusisto lottoaa siksi, että saisi jatkaa soittamista laadukkaalla instrumentilla.

Lottoarvonnassa nähdään joka viikko vaihtuva vieras. Hän edustaa jotakin niistä yli 3000 tahosta, joita Veikkauksen tuotoilla tuetaan. Tukea saavat esimerkiksi liikuntajärjestöt ja -seurat, harrastuspaikat, kotimainen teatteri, elokuvat ja musiikki, tieteellinen tutkimus sekä nuorisotyö. Tällä viikolla koneen käynnistää viulisti Pekka Kuusisto. 

Kuusisto on soittanut Suomen kulttuurirahaston viululla viimeisen vuoden ajan. Viulu ei ole kuitenkaan käytössä enää ensi vuonna eikä Kuusisto tiedä vielä, millä ensi vuonna soittaa.

– Lottoan senkin takia, etten voi mennä soittamaan samoja töitä huonommalla instrumentilla, Kuusisto vitsailee.

– Oikeasti en laske kaikkea lottovoiton varaan.

Kuusisto selittää, että todellisuudessa maailman parhaat viulut ovat niin kalliita, ettei loton jättipotti edes riittäisi parhaan mahdollisen viulun hankintaan.

– Kaikista äärimmäisimmissä 300-vuotiaissa viuluissa on kyllä myös antiikkilisä.

Haavekuva siitä, mihin voitto käytettäisiin, on muuttunut vuosien varrella. Lapsena veljensä kanssa lotonnut Kuusisto kertoo, että alkujaan haaveissa oli vene. Veljekset jännittivät aina hyvin tosissaan, tuleeko voittoa.

– Jo kupongin täyttö oli jännittävää. Kynällä täytyi muistaa painaa tarpeeksi, että merkkaukset näkyivät jokaisella sivulla.

– Emme laittaneet veljemme kanssa ikinä samoja numeroita – tarkistimme, mitä toisella on, ettei riviin tule ikinä mitään samaa. Aloitin oman rivini aika usein 31:llä tai 3:lla Aku Ankan rekisterinumeron mukaan.

Viulisti pohtii, että yksi lottoamisen suurimmista viehätyksistä on se, että voitosta haaveillessa kuvittelee hetken olevansa joku toinen.

– Yksi taiteen olemassaolon tarkoitus on olla mielikuvituksen polttoainetta ja mahdollisuus katsoa maailmaa jonkun muun silmin. Lotto on varmaan Suomen suurin kollektiivinen taide-elämys: harvoin niin moni ihminen ajattelee kollektiivisesti, että mitä, jos olisikin joku toinen.

Lotto MTV3-kanavalla lauantaisin klo 22.15.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme