Mainos
Mainos
loytajat_kansikuva

Älä haksahda huijauksiin – näin nettishoppailet turvallisesti

Nettishoppaillessa kannattaa pitää järki kädessä ja suhtautua varauksella epäilyttäviin ilmoituksiin.

Nettishoppailu kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, mutta samalla yleistyvät myös verkon syövereissä metkujaan punovat huijarit. Netissä shoppaillessa voi tehdä todellisia löytöjä, mutta touhussa kannattaa pitää terve maalaisjärki mukana ja miettiä kahdesti, mitä tietoja itsestä kannattaa luovuttaa.

Näillä vinkeillä shoppailet turvallisesti:

Tiedä, missä shoppailet. Nettikaupan voi perustaa melkein kuka tahansa. Jos et ole asioinut kaupassa aiemmin, tutustu siihen tarkemmin etsimällä taustatietoa ja muiden asiakkaiden kokemuksia. Varmista, että kyseessä on luotettava kaupantekijä ja selvitä, miten voit myöhemmin ottaa yhteyttä myyjään mahdollisten ongelmien tiimoilta.

Älä ohita varoitusmerkkejä. Jos sivusto näyttää kömpelösti kyhätyltä etkä esimerkiksi löydä minkäänlaisia yhteystietoja tai tietoa palautuskäytännöistä, kyseessä ei ehkä ole luotettava toimija.

Varmista, että sivusto on suojattu. Älä koskaan jaa luottokorttitietojasi sivustoilla, joita ei ole asianmukaisesti suojattu siihen tarkoitukseen. Tunnistat suojatun sivun siitä, että osoiterivi alkaa HTTP:n sijaan kirjainyhdistelmällä HTTPS, minkä lisäksi näkyvissä voi olla suojauksesta kertova lukko-ikoni. Nämä seikat varmistavat, että luottotietosi salataan kolmansilta osapuolilta. 

Tiedä, mitä ostat. Kiinnitä huomiota siihen, miten myytävää tuotetta kuvaillaan, etenkin pienellä painettuun osioon. Sanat kuten kunnostettu tai vintage voivat olla viitteitä siitä, ettei tuote ole aivan ensiluokkaisessa kunnossa.

Suhtaudu skeptisesti epäilyttävän alhaisiin hintoihin. Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti on juuri sitä. Pilkkahintaan kaupiteltavat tunnettujen brändien tuotteet voivat olla väärennöksiä. Myyjä voi myös olla menossa konkurssiin, ja jättää tilatut tuotteet kokonaan toimittamatta.  

Selvitä tilausehdot, kuten lähetystiedot ja palautuskäytännöt. Voitko palauttaa tuotteen ja saada rahat takaisin, ellet ole tyytyväinen? Kauanko sinulla on aikaa palauttaa tuote ja maksaako palautus? Milloin tilauksesi saapuu? Ota selvää näistä seikoista ennen kuin lähetät tilauksesi ja laskutustietosi.

Vastusta painetta toimia nopeasti. Luotettavat firmat antavat sinulle aikaa harkita ostopäätöstäsi. Petollisten myyjien kikkakirjan yleisimpiä temppuja on painostaa ostajaa toimimaan nopeasti. Suhtaudu siis varauksella tarjouksiin, jotka umpeutuvat alta aikayksikön!

Varo epäilyttäviä sähköposteja, joissa tyrkytetään uskomattomia tarjouksia. Tuntemattoman lähettäjän sähköpostiin vastaaminen voi asettaa sinut alttiiksi petokselle. Jos et tunnista tarjouksen tekevää yritystä, toimi varovasti.

Älä shoppaile avoimessa verkossa. Julkiset tietokoneet, kuten kirjastojen, koulujen ja hotellien tietokoneet eivät sovellu nettishoppailuun. Et voi tietää, ovatko koneet turvallisia tai onko rikollinen asentanut koneeseen ohjelman, joka anastaa kaikki sille kirjoittamasi tunnukset ja salasanat.

Älä kerro kaikkea itsestäsi. Mikään verkkokauppa ei tarvitse sosiaaliturvatunnustasi tai syntymäpäivääsi tehdäkseen kauppaa kanssasi. Mitä enemmän luovutat itsestäsi henkilökohtaisia tietoja, sitä helpommin voit joutua identiteettivarkauden kohteeksi.

Maksa luottokortilla. Älä koskaan käytä pankkikorttiasi tai lähetä käteistä postitse. Luottokortti on turvallisin tapa ostaa verkossa, sillä jos et saa tuotetta, tai tuote paljastuu väärennökseksi, saat todennäköisesti rahasi takaisin. 

Tarkista koneesi tietoturva. Ennen kuin alat naputella luottokorttisi numeroita, tarkista, että tietokoneesi suojaus on ajan tasalla. Huolehdi palomuureista ja viruksenesto-ohjelmista, ja muista skannata koneesi säännöllisesti tunkeutujien varalta.

Tarkkaile luottokorttilaskujasi. Älä jää odottamaan postitse saapuvaa paperilaskua. Kirjaudu verkkopankkiin, mistä näet heti, jos tilillesi on ilmaantunut epäilyttäviä veloituksia. Raportoi outouksista luottokorttifirmallesi heti.

Lähde: Patch.com

Löytäjät AVAlla torstaisin kello 20.30

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme