Mainos
Mainos
loytajat_kansikuva

Älä unohda syysrutiinia: Siirrä pihakalusteet varastoon

Sääolosuhteet vaikuttavat puutarhakalusteisiin, oli kyseessä sitten auringonpaiste, vesisade tai talvipakkanen. Talveksi kalusteet kannattaa huoltaa ja säilöä, jotta ne ovat valmiina käyttökauteen.

 Rautaiset kalusteet voivat ruostua, mikäli niihin tulee kolhuja.

Jos huomaat rautaisessa kalusteessa ruostetta, tasoita kolhu ja hio ruoste pois varovaisesti hiekkapaperilla.

Maalaa mahdollisimman nopeasti, jotta ruoste ei pääse leviämään.

Terassilta löytyy usein puisia, rottinkisia ja metallisia kalusteita. Hyvin hoidettu kaluste kestää pidempää. Talvivarastoon siirretyt kalusteet kannattaa ainakin pestä. Puiset kalusteet sopii myös öljytä.

Säilytä kuivassa ja viileässä

Talvisin ulkokalusteet kannattaa säilöä hyvin kuivassa, ilmavassa ja viileässä paikassa. Parhaita paikkoja ovat esimerkiksi autotallit ja katokset.

Varastoinnissa kannattaa ottaa huomioon kalusteen materiaali. Rottinkiset pihakalusteet eivät kestä isoja lämmönvaihteluita tai kosteutta. Puiset kalusteet taas saattavat kuivua, jos niitä säilyttää lämmitetyssä varastossa talven yli.

Ulkokalusteet voi myös suojata hengittävällä peitteellä. Hengittämättömän peitteen alle kertyy herkästi kostetutta, joka voi muuttua homeeksi.

Huolla puukalusteet

Talviterassi

Erilaisilla kynttilöillä ja valoilla saa tuotua tunnelmaa kalusteista riisutulle terassille.

Mikäli talvesta tulee luminen, voi talven ajaksi rakentaa pihakalusteet lumesta.

Käsittelemätön puu ei säily ulkokäytössä loputtomasti. Puisten ulkokalusteiden käyttöikää voi pidentää merkittävästi puhdistamalla ja huoltamalla pintaa. Kysy aina puutarhakalusteita ostaessasi jälleenmyyjältä, millaista hoitoa kaluste vaatii.

Öljyämättömän kalusteen pinta saattaa muuttua harmaaksi ja kuluneen näköiseksi ajan myötä.

Öljy imeytyy parhaiten puhtaalle pinnalle. Pesuveteen voi sekoittaa mäntysuopaa tai ruokasoodaa.

Anna öljytyn kalusteen kuivua rauhassa ennen varastoon viemistä.

Puisen kalusteen pinnassa olevat tummat läikät voivat merkitä hometta tai sientä. Läikät voi poistaa puhdistusaineella. Jos läikät eivät lähde pesuaineella, voi kokeilla klooriliuosta. Mikäli klooriliuoskaan ei irrota läikkiä, voi niitä hioa varovasti hiekkapaperilla.


Lähteet: JYSK, Yhteishyvä, siivous.info

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme