Mainos
Mainos
loytajat_kansikuva

Hukutko tavaraan? Opettele luopumaan turhista esineistä

Oppimalla luopumaan turhista esineistä, luot harmoniaa paitsi mieleesi, myös ympärillesi.

Moni meistä omistaa nykypäivänä moninkertaisen määrän tavaraa siihen nähden, millä ihminen tosiasiassa tulee mainiosti toimeen. 

Tunnearvokkaista ja rakkaista esineistä luopuminen voi riipaista aluksi, mutta kyse ei edes välttämättä ole pelkästä itsekkyydestä, vaan taustalla voi olla luontainen taipumus vastustaa muutosta. Liiallinen tavaramäärä johtaa kuitenkin usein kaaokseen, joten vähemmällä omaisuudella asiat on helpompi pitää järjestyksessä.

Perusteellisen siivouksen tuoma alkusokki voi yllättää kenet tahansa, mutta loppujen lopuksi romumäärän karsimisesta seuraa seesteinen mieli ja raikas asuinympäristö. 

Toimi näin:

1. Varaa jokaisesta päivästä 20 minuuttia aikaa siivousta varten. Siten vältyt hautautumasta massiiviseen urakkaan, joka et koskaan saa valmiiksi.

2. Kyseenalaista itsesi. Tarraudutko johonkin tavaraan, koska se tekee sinut iloiseksi, vai koska sinusta tuntuu siltä, että se kuuluisi säilyttää? Jos kyse on jälkimmäisestä, heitä esine suosiolla roskakoriin.

3. Erottele epävarmat tapaukset. Käydessäsi tavaroitasi läpi ota esineet, joiden kohtalosta olet epävarma, erilliseen laatikkoon kuukauden ajaksi. Jos kuukauden aikana et ole kaivannut esineitä kertaakaan, ne eivät todennäköisesti ole säilyttämisen arvoisia.

4. Muista, että muistot eivät ole fyysisiä esineitä – ne säilyvät mielessäsi. Tunnearvoa sisältäviä esineitä, kuten isovanhempien astiastoa, on vaikea antaa pois, mutta näin toiminen ei tarkoita, että unohtaisit isovanhempasi.

5. Luovu vanhoista aikakauslehdistä. Jos et ole jo lukenut niitä, et luultavasti luekaan. Ja jos taas olet jo lukenut ne, on epätodennäköistä, että avaisit niitä uudestaan. Koosta mieluummin yksittäisiä lehtileikkeitä erilliseen kansioon, ja lahjoita loput lehdet vaikka paikalliskirjastoosi.

6. Päivitä vaatekomerosi. Testaa yksinkertaista kikkaa: uuden vuodenajan alkaessa aseta kaikki henkarisi osoittamaan oikealle. Kun käytät vaatetta, aseta se sen jälkeen osoittamaan vasemmalle. Vuodenajan päättyessä näet helposti, mitä vaatteita todella käytät – ja voit heittää hyvästit vaatteille, jotka osoittavat edelleen oikealle.

7. Älä unohda kylpyhuonetta. Mikäli edellistä ratsiasta on aikaa, lääkekaapistasi saattaa löytyä vanhentuneita troppeja ja meikkipussissa voi vaania härskiintynyt huulipuna. Käy kosmetiikkatuotteet ja lääkkeet läpi tasaisin väliajoin.

8. Älä hamstraa turhia tositteita. Heitä pois vanhat kuitit, joita et tarvitse verotusta varten tai tuotteen palauttamiseen. Takuukuitit ja muut säilyttämisen arvoisen tositteet voit skannata ja säilyä bittiavaruuteen.

9. Tienaa. Ullakolle tarpeettomana hylätty tehosekoitin voi tuoda lompakkoosi oikeita euroja. Ennen roskalavalle suuntaamista kokeile myydä hyväkuntoisia esineitäsi vaikkapa netissä.

10. Lahjoita. Vaikka itsellesi joku esine tuntuu roskalta, joku voi olla kipeästi sen tarpeessa. Hyväntekeväisyyden harjoittamiseksi ei tarvitse odotella joulunpyhiä. Monet hyväntekeväisyysjärjestöt ottavat ilomielin vastaan käyttökelpoista tavaraa vuoden ympäri.

11. Palkkaa ammattisiistijä. Jos kaaos on päässyt paisumaan yli omien kykyjesi, sijoita ammattilaisen apuun. Hinta voi vihlaista, mutta lopputulos on varmasti pienen investoinnin arvoinen.

12. Luo itsellesi selkeä systeemi. Jatkossa ota tavaksi hankkiutua vanhojen paristojen ja vanhojen muovipussien kaltaisesta roinasta eroon saman tien, kerran kuussa tai vaikka kerran viikossa. Pidä myös makuuhuoneesi kurissa: joka kerta kun ostat uuden esineen, luovu vastavuoroisesti yhdestä vanhasta.

Lähde: Greatist

Löytäjät AVAlla torstaisin klo 20.30

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme