Mainos
Mainos
loytajat_kansikuva

Käytetty auto kiikarissa? Näin hoidat paperiasiat oikein

Huolella hoidetut paperiasiat ovat sekä myyjän että ostajan etu ja turva.

Käytetyn auton hankinnassa on useita huomioitavia seikkoja. Kun yhteisymmärrys myyjän ja ostajan välille on löytynyt pitää vielä hoitaa tarvittavat paperit, jotta varmasti valuutta ja vastuu siirtyvät oikealle henkilölle.

Dokumentteja on luotava kahdesta kolmeen, riippuen maksetaanko osissa vai kerralla.

Kauppakirja

Kauppakirjassa on myyjän, ostajan ja ajoneuvon tiedot ja päiväys. Mahdolliset erikoisehdot kannattaa laittaa kauppakirjaan. Kauppasumman suoritustapa on hyvä mainita (käteinen vai tilisiirto).

Kauppakirjapohjan voi tulostaa netistä useimpien vakuutusyhtiöiden tai nettiautokauppojen sivuilta.

Jos koko kauppasumma hoidetaan heti, kauppakirja ei ole pakollinen. Luovutustodistus riittää kaupan vahvistamiseksi.

Ilmoitusosa rekisteriotteesta

Niin sanottu kakkososa rekisteriotteesta. Tällä rekisteröidään auto uudelle omistajalle. Mikäli kaupantekohetkellä ostaja suorittaa koko kauppasumman, myyjä antaa täytetyn kakkososan ostajan matkaan. Jos suoritus tehdään osissa, kannattaa tämä ajoneuvon luovuttamisen asiakirja antaa vasta viimeisen suorituksen toteuduttua.

Suomessa ollaan vähitellen siirtymässä sähköiseen tietokantaan. Myyjä voikin tunnistautua pankkitunnuksilla ja luoda tunnukset Trafin sivuilla. Mikäli ostajalla on jo voimassa oleva liikennevakuutus, voidaan ajoneuvon haltija vaihtaa välittömästi.

Nykyään omistajavaihdoksen voi hoitaa näppärästi myös netissä.

Omistajanvaihdos onnistuu myös vakuutusyhtiöiden sivujen kautta, ostajan ottaessa itselleen pakollista liikennevakuutusta.

Mikäli kauppasumma suoritetaan tilisiirtona kannattaa varata ostajan pankista aika. Konttorissa tehtävällä tilisiirrolla varmistetaan, etteivät rahat häviä bittiavaruuteen tai tule muita epäselvyyksiä maksuun liittyen.

Auton vaihdettua omistajaa, on ostajan rekisteröitävä ajoneuvo omiin nimiinsä seitsemän päivän kuluessa ja otettava ajoneuvolle lakisääteinen liikennevakuutus, mikäli tätä ei ole sähköisesti hoidettu.

Marraskuun 2015 jälkeen rekisteröidyssä autossa ei tarvitse enään säilyttää paperista rekisteriotetta Suomessa liikuttaessa. Mukana ajossa pitää kuitenkin olla ajokortti sekä katsastustodistus

Ajoneuvon luovutustodistus

Luovutustodistuksen eli luovutuskirjan avulla myyjä voi osoittaa, ettei ajoneuvo enää ole hänen hallussaan ja hän saa ajoneuvoon liittyvät vakuutukset katkaistua. Vastuu ajoneuvon vakuutuksista ja luovuttamisen jälkeen saaduista mahdollisista sakoista siirtyy ostajalle.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme