Mainos
Mainos
loytajat_kansikuva

Kierrättämällä säästät – niksit käytettyjen urheiluvälineiden ostoon

Erityisesti kasvavalle nuorelle urheiluvälineiden hankinta voi tuntua loputtomalta rahareiältä.

Kasvuiässä olevalle nuorelle suositeltava määrä liikuntaa on yksi tunti päivässä, joka päivä. Tämä toteutuu vain viidenneksellä suomalaisista varhaisteineistä.

Erilaisten lajien kirjo on suurempi kuin koskaan, mutta jonkin tyyppisiä välineitä tarvitaan useimpien lajien harrastamiseen.

– Käytettyjen välineiden hankinta nuorille on järkevää jo siksi, että he kasvavat niin nopeasti. Huomattavasti edullisemman varusteen hankkiminen mahdollistaa myös useamman lajin kokeilemisen, Kim Puolakka Helsingin Sporttidivarista sanoo.

Varusteet käyvät helposti pieniksi kasvupyrähdysten myötä, ja nuorelle mieluisimman liikuntamuodon löytyminen voi vaatia useampiakin lajikokeiluita.

Ilman varusteita on kuitenkin hyvin hankala edes kokeilla erilaisia liikuntamuotoja, joten niiden hankkiminen ja myös myyminen käytettynä on sekä lompakolle, että ympäristölle oiva valinta. Tietyt seikat kannattaa kuitenkin huomioida.

Kun ostat käytettynä:

1. Tarkasta kunto ulko- ja sisäpuolelta tuotetta. Kiinnitä erityisesti huomiota saumoihin, vetoketjuihin ja tarranauhojen ompeleisiin.

2. Varmista koko sovittamalla, jos suinkin mahdollista.

3. Selvitä palautusmahdollisuus, ostat sitten netistä tai divarista.

4. Urheiluvälinedivarit ottavat mieluiten käynnissä olevan sesongin tuotteita.

5. Kokeile hajunpoistoon teknisille tuotteille tarkoitettuja pesuaineita, hajunpoistosuihkeita ja pakastamista.

6. Nappulakenkiin ja piikkareihin voit hankkia uudet pohjalliset, huomio tämän kokoa valitessasi.

7. Käytettyynkin välineeseen saa uuden tuntua tarroilla tai uusimalla nauhat.

– Juoksulenkkarit kannattaa ostaa uutena, ja pyöräilykypäröiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Meille myyntiin tulevat tuotteet tarkastetaan aina, kertoo Puolakka.

Pyöräilykypärässä ei saa olla pientäkään halkeamaa. Jos kypärä on esimerkiksi pudonnut korkealta, se ei välttämättä suojaa enää halutulla tavalla. 

Säästöä voi uuteen verrattuna olla 70 prosenttia, tai supertuurilla sitäkin enemmän. Jopa käyttämätöntä tavaraa voi löytää nettikirppiksiltä tai urheiluvälinedivareista, hinta on aina alempi kuin kaupasta ostettaessa.

– Jos meille tulee esimerkiksi jääkiekkomaalivahdin suojia, joiden hinta on kaupassa 400 euroa, niin emme me niistä voi pyytää kuin kolmisensataa, vaikka ne olisivat täysin käyttämättömät. Luonnollisesti kunto vaikuttaa olennaisesti hintaan, Puolakka jatkaa.

– Jos pienet käytön jäljet eivät haittaa, niin alennusprosentti vastaavaan uuteen voi olla jopa seitsemässäkymmenessä.

Oikea koko ja malli pitää löytää

Niin uusien kuin käytettyjenkin tuotteiden kohdalla oikean koon ja istuvuuden löytäminen on tärkeää. Väärän kokoiset suojat eivät aja asiaansa yhtä tehokkaasti, ja vääränkokoiset nappulakengät voivat vaurioittaa jalkaterää tai ainakin aiheuttaa rakkoja.

– Sovittamatta ei kannata ainakaan järeämpiä suojia ostaa. Kannattaa huomioida varusteiden keskinäinen yhteensopivuus ja yksittäisten suojien hyvä istuvuus nuorelle, käytettyjen varusteiden asiantuntija jatkaa.

Urheiluvälineitä voi myös pestä. Suurimmassa osassa tuotteita on pesuohje. Jos massiivisia suojuksia ei voi pestä vedellä, niihin kannattaa kokeilla antibakteerisia, hajua poistavia suihkeita.

Myös pakastamista kannattaa kokeilla; väline muovikassiin ja vuorokaudeksi pakastimeen, mieluiten vähintään 16 pakkasasteeseen. Kikka toimii sekä tekstiileille, urheilukengille ja esimerkiksi pesäpalloräpylöille.

Lähteet: Valtion liikuntaneuvoston LIITU 2014 tutkimus, Kim Puolakka Helsingin Sporttidivari.

Löytäjät -ohjelma AVA:lla torstaisin klo 20:30

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme