Mainos
Mainos
loytajat_kansikuva

Miten pienellä rahasummalla voi pärjätä? Näin laitat taloutesi kuntoon!

Onko taloutesi kuralla? Onko tilipäivään vielä viikko, mutta tililläsi on enää muutama kymppi? Tai putosiko postilaatikosta yllättävä, suuri lasku, jonka maksaminen vie sinut hankaluuksiin usean kuukauden ajaksi? Lue, miten pienellä rahasummalla voi pärjätä.

Raha-asioiden hoito ei loppujen lopuksi ole vaikeaa. Lue, kuinka selviät rahasotkuista!

1. Ynnää tulot ja menot yhteen

Minkä verran talouteesi tulee rahaa? Entä minkä verran sitä menee? Laske kuukausittaiset laskut yhteen ja selvitä, minne rahat menevät. Hyvä keino on myös pitää menoista päiväkirjaa: minkä verran tänään käytit rahaa ruokaan, lääkkeisiin tai huvituksiin?

2. Hyväksy tilanteesi

On tärkeää, että hyväksyt tilanteesi ja kiellät itseltäsi ylimääräiset menot. Nyt sinun ei kannata ostaa hetken mielijohteesta suklaapatukkaa, tai mennä ystävien kanssa ulos. Mitä paremmin muistat huonon taloudellisen tilanteesi, sitä nopeammin pääset räpiköimään kuiville.

3. Pidä hauskaa halvalla

Rahattoman ei kuitenkaan tarvitse kärsiä yksinäisyydestä ja viettää iltoja kynttilän valossa. Pyydä ystäviäsi ulos lenkille, vuokratkaa kirjastosta elokuvia tai vaikkapa kokatkaa porukalla. Ruokailu yhdessä säästää myös rahaa, sillä päivällinen maksaa suurin piirtein saman verran, söipä sitä yksi tai kolme ihmistä.

4. Ota yhteyttä talousneuvojaan

Talousneuvoja näkee, mistä kannattaa nipistää. Ylimääräiset kuluhanat, kuten lehtitilaukset, kannattaa laittaa heti katkolle. Muista myös tarkistuttaa puhelin- ja nettiliittymäsi sekä sähkösopimuksesi – usein edullisempi vaihtoehto on vain yhden puhelinsoiton päässä.

5. Etsi lisätuloa, älä väheksy pieniäkään summia

Esimerkiksi pulloja keräämällä saat nopeasti kasaan kymmeniä euroja. Käy läpi kaikki Työvoimatoimiston ilmoitukset, joiden joukosta usein löytyy lyhytkestoista ekstratyötä. Päätäsi käyttämällä voit keksiä mitä tahansa. Muistatko esimerkiksi uutisen opiskelijasta, joka keksi puhdistaa autoja lumesta korvausta vastaan? Älä väheksy mitään tarjolla olevaa työtä. Jos oman alasi paikkoja tai vaatimuksiasi vastaavaa työtä ei ole tarjolla, älä jää kotiin. Pienikin tulonlähde auttaa sinua eteenpäin.

6. Hoida laskut kuntoon

Reagoi laskuihin, vaikka sinulla ei olisikaan varaa maksaa niitä eräpäivänä. Yleensä asiakkaalla on hyvät mahdollisuudet siirtää eräpäivää ja neuvotella osamaksusta. Tartu siis härkää sarvista, äläkä lakaise perijöitä maton alle.

7. Aloita säästäminen heti

Vaikka tulosi olisivat kuinka pienet, opettele säästämään ja laita joka kuukausi sivuun vaikka vain pieni summa kerrallaan. Pyri kasvattamaan summaa joka kuukausi. Siirrä summa sivuun jo palkkapäivänä. Kun sinulla on säästöjä, yllättävät menot eivät heilauta tiliäsi miinukselle. Ihannetilanteessa sinulla on useamman kuukauden tuloja vastaava summa säästössä.

8. Älä sorru pikavippiin

Pikavippi voi tuntua helpolta tavalta hoitaa asiat kuntoon tänään, mutta ongelma voi tulla muutaman viikon päästä vastaan suurempana kuin se olikaan. Pyri ennemmin neuvottelemaan tilanteestasi ja hankkimaan lisätuloa omalla työlläsi.

9. Säästä sieltä, mistä voit

Suosi tarjouksia, opettele tekemään edullista kotiruokaa ja kilpailuta palveluntarjoajasi. Ota kauppareissulle vain vähän rahaa mukaan. Suunnittele etukäteen mitä kaupasta ostat ja ota vain niihin ostoksiin tarvittava rahamäärä mukaan. Jos kuljetat lompakossasi ylimääräistä, on sinun helpompaa myös käyttää sitä enemmän.

10. Muista ahdinkosi tulevaisuudessa

Kun tilanteesi helpottuu, älä sorru tuhlailuun ja turhaan kulutukseen. Avaa säästötili pahan päivän varalle, jotta et enää joudu samojen ongelmien eteen uudestaan.

Löytäjät AVAlla torstaisin klo 20.30!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme