Mainos
Mainos
loytajat_kansikuva

Pieni parveke? Näin teet siitä edullisesti oman keitaasi

Vaatimattoman kokoisestakin parvekkeesta saa viihtyisän keitaan. Näppärillä vinkeillä olohuone ulkoilmassa rakentuu pikkurahalla.

Parvetta voi ajatella kesähuoneena; sen voi joka kevät kalustaa uusiksi – tai ainakin järjestellä ja päivittää. Parhaimmillaan valoisa parveke palvelee säilytystilana, ylimääräisenä huoneena, lukunurkkana ja suojaisena auringonottotilana. Lasitetun parvekkeiden sisustuksessa voit käyttää huolettomammin myös tavallisia tekstiileitä.

Parvekkeet muuttuvat kiireisessä arjessa helposti tavaroiden säilytyspaikoiksi. Vaikka tilaa hyödyntäisi myös säilytykseen, siitä voi tehdä viihtyisän ja monikäyttöisen.

Ajattele kuutioita, älä neliöitä. Hyödynnä tilan korkeus.

1. Pöydän virkaa voi mainiosti toimittaa kaksi yhteen ruuvattua laatikkoa. Valitse alemmaksi laatikoksi pienempi ja säilytä siellä painavaa tavaraa, niin pöytä pysyy pystyssä. Laita pöydälle säänkestävä kangas liinaksi, jos haluat pitää laatikkojen sisällön piilossa. Sama pätee jakkaroihin, jotka voivat hyvin olla puisia laatikoita.

2. Hyödynnä mahdollisuus kiinnittää kattoon kevyitä kukka-amppeleita. Niihin voit joko laittaa kukkia, hyötykasveja tai säilyttää niissä pikkuesineitä.

Käytä kasveja, kasvata salaattiaineksia

1. Laita parvekkeiden reunalle, sisäpuolelle kukkalaatikot. Juurruta kaupasta ostamasi yrtit, ja laita ne multaan. Näin saat yrttejä koko kesän ja erittäin halvalla. Laita koristekasvit kuitenkin eri laatikkoon kuin syötävät yrtit.

2. Viritä kastelukannun kahvaan ripustuslenkki ja voit säilyttää tyhjää kannua S-koukulla laatikoiden reunassa. Näin säästät lattiatilaa.

3. Jos parvekkeellesi mahtuu hylly, yleisilme vihertyy jos laitat ruukkukasveja hyllykköön. Rauhallisen ilmeen saat laittamalla pienempiä kasveja ylemmäs ja isompia alemmas. Pystysuora kasvirivi tuo harmonisen tunnelman.

Istuinpaikat ovat tärkeitä

1. Jotta voit kunnolla nauttia keitaastasi, pidä huoli, että istumapaikkoja on tarpeeksi. Taitettavat jakkarat ovat käteviä. Voit kiinnittää jakkaroille seinään koukun, jossa niitä voi säilyttää, jos tarvitse lattiatilaa.

2. Lasitetulla parvekkeella voit luoda myös istuma-alueen, jossa vaikka räsymaton päälle tuot tyynyjä. Lattialla istuttaessa pöydän virkaa toimittaa helposti laatikosta tehty jakkara.

Tee asunnon jatke tai erillinen maailma

Jos asuntosi on muuten vaatimaton neliöiltään saat siitä tilavamman tuntuisen "jatkamalla" sitä parvekkeelle. Sisustamalla parvekkeen vastakohtaisesti (värikkäästi, rönsyilevästi, hyvin yksinkertaisesti tai vaikkapa jollakin teemalla) muuttuu koko kotisi monitasoisemmaksi

1. Kiskaise asunnon matto osittain parvekkeen puolelle, niin tilasta tulee yhtenäisemmän oloinen. Lasitetulle parvekkeelle voit viedä muutaman sohvasi sisustustyynyistä ja käyttää kalusteissa samaa väriä kuin muualla asunnossa.

2. Heittäydy villiksi. Käy läpi vanhat kodintekstiilisi ja tee rohkeasti vanhasta lakanasta basaarihenkisesti laskettu kangaskatto. Vanhat t-paidat taipuvat muutamalla pistolla oiviksi tyynynpäällisiksi. Voit tuoda ulkoa kiviä ja asetella niitä kasvien ruukkuihin mullan päälle, tai tehdä niistä kuumaliiman avulla kasassa pysyvän kivikasan. Kivillä saat myös pysymään kankaat paremmin paikoillaan, mikäli parvekkeella tuulee paljon.

Päällystä pinnat yhtenäisiksi

Tilan tuntua lisää aina pintojen yhdenmukaisuus. Kierrätysmateriaaleja käytettäessä ei aina tarvitse murehtia edes pitkäikäisyyttä; seuraavaksi kesäksi voit taas uudistaa pinnat.

1. Ohuella kaislamatolla voit päällystää niin laatikkojakkaroiden kyljet, kuin parvekkeen ulkoseinän sisäpuolelta. Kaislamaton voit myös maalata spraymaalilla.

2. Pintoja voit päällystää myös räsymatoilla, muovitetuilla kankailla tai jopa paksuilla pahveilla.

3. Valitse ainakin yksi väri, joka toistuu sisustuksessa. Vaikka ilme olisi muuten hyvinkin värikäs ja muodostuisi useista kuvioista, pääväri tekee tilasta hallitun.

Huomioi parveketta suunnitellessa

1. Tekstiilit altistuvat vahvasti auringolle ja saattavat haalistua. 

2. Kovin herkkiä materiaaleja parvekkeella ei kannata käyttää, sillä ulkoilman kosteus ja aurinko saattavat vahingoittaa niitä.

3. Suurin osa materiaaleista ei välttämättä kestä vuosia ulkoilmassa; mieti jo etukäteen missä saat säilytettyä ne tarvittaessa talven ylitse.

4. Jos parvekkeellesi pääsee kiipeämään kadulta, ei parvekkeella kannata säilyttää arvokkaita tavaroita.

5. Jos asuntosi kuumenee kesällä helposti, kannattaa harkita vaaleita verhoja myös parvekkeelle.

Löytäjät AVA:lla kello 20:30 torstaina

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme