Mainos
Mainos
loytajat_kansikuva

Turvallista talvipyöräilyä – kiinnitä huomiota näihin asioihin

Talvella näkyvyys huonontuu lumi- ja räntäsateiden, korkeiden lumikasojen ja pimeyden takia. Pyöräilijän kannattaa varmistaa, että pyörä ja sen kuski näkyvät kunnolla. Huolehdi myös, että pyörä pysyy kiinni liukkaassakin tiessä.

Talvipyöräilijän kannattaa kiinnittää huomiota turvallisuusvarusteisiin, joista tärkeimmät ovat etuvalo, heijastimet, renkaat ja tietenkin kypärä. Pyörän osat voivat löystyä, joten varaa huolto ennen talvikauden alkua.

Ajovalon lisäksi pyörässä pitää olla heijastimet edessä, sivuilla, takana ja polkimissa. Omaa näkyvyyttä voi parantaa huomioliiveillä, kirkkailla ajovaatteilla ja kypärällä, johon voi kiinnittää heijastimia. Kerrospukeutuminen toimii hyvin pyöräillessä. Hanki myös viimaa ja kosteutta pitävät ajohanskat.

Kaatumisriski kasvaa talvella, joten käytä kypärää aina.

Huomioi turvallisuus pyöräkaupoilla

Pyörässä tulee olla ainakin yksi toimiva jarru, soittokello, ajovalo, etu-, taka-, sivu- ja poljinheijastimet. Jos olet hankkimassa käytettyä pyörää varmista, että nämä kaikki löytyvät.

Turvallisuussyistä kiinnitä huomiota pyörän korkeuteen. Koeaja pyörä aina varmistaaksesi, että se on oikean kokoinen. Liian korkeaa pyörää on hankala hallita. Satulan ja ohjaustangon oikeat säädöt myös takaavat paremman ajoasennon.

Pyörän hinta määrittyy sen mukaan millaisia komponentteja siinä on. Komponentteihin voi tutustua internetissä tai kysyä asiantuntijalta.

Nyrkkisääntö on, että pyörä on sitä kalliimpi, mitä kevyempi se on.

Vaihda talvirenkaat

Yleisimmin pyöräonnettomuus talvella johtuu liukkaudesta. Talvipyöräilijän kannattaa vaihtaa nasta- tai kitkarenkaisiin, kun yölämpötilat putoavat pakkasen puolelle.

Vähintään eturenkaan kannattaa olla nastoitettu. Takana nastarengas tuo pitoa jarrutuksiin.

Talvella kannattaa suosia matalampia rengaspaineita. Pito on sitä parempi, mitä enemmän rengasta osuu maahan.

Lumisilla väylillä ajoon sopii myös syväurainen tai kuvioiltaan karkea rengas.

Liukkaat polkimet aiheuttavat myös vaaratilanteita. Pitävät polkimet voivat olla syväuraiset, kiinnitettävät tai niissä voi olla pienet nastat.

Vältä nopeita ajoliikkeitä liukkailla keleillä ja varaa matkoihin riittävästi aikaa.

Säännöllinen huolto pidentää pyörän käyttöikää. Muista talvella huuhdella suola ja lika pois ketjuista, jarruista ja vanteista. Kuivaa kunnolla ja öljyä. Pidä tästä rutiinista kiinni.


Lähteet: Liikenneturva, yhteishyvä.fi, suomenlatu.fi, vuodentalvipyorailija.fi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme