Mainos
Mainos
mallikoulu-kansikuva (1)

Mallikoulun Vesa Peräkylä malliuransa alkuajoista: Itku meinasi tulla

Mallikoulun stylisti ja tuomari tietää omasta kokemuksesta, ettei mallin ura ole pelkkää juhlaa.  

AVAlla etsitään uutta tähteä mallimarkkinoille, kun Mallikoulu starttaa 29.3. Mallikoulun tuomariston vakiojäsen ja stylisti Vesa Peräkylä haluaa heti alkuunsa kitkeä romanttiset luulot pois mallikokelaista.

– Alalle ei kannata lähteä romanttisin mielin. Se, että joku pääsee Voguen kanteen, vaatii aika monta uhrausta. Se ei tule olemaan helppoa, itsekin mallina työskennellyt Peräkylä tietää.

Mies muistaa elävästi ensimmäisen mallimatkansa ulkomaille.

– Olin itse tosi nuori, kun lähdin. Muistan ensimmäisen Milanon reissuni, se oli ensimmäinen ulkomaanreissuni, enkä ollut aiemmin juurikaan lentänyt lentokoneella. Menin sinne naiivina ja ajattelin, että tästä tulee makeata ja loin itselleni haavekuvia. Ajattelin suurin piirtein, että nyt Prada buukkaa minut, Vesa nauraa.

Todellisuudessa, kukaan ei ollut nuorta miestä vastassa, vaan mallinalku joutui itse luovimaan tiensä mallitoimistolle, jossa erityiskohtelusta saattoi vain haaveilla.

– Minulle lyötiin kartta käteen ja sanottiin, että nyt menet hakemaan itsellesi bussikortin ja lähdet näihin ja näihin paikkoihin tapaamaan asiakkaita. En edes päässyt suihkuun, vaikka olin koko päivän lentänyt, Vesa muistelee.

– Kämppäkin oli jossain hornan tuutisssa, ja jouduin juoksemaan karkuun marokkolaisia maahanmuuttajia, jotka yrittivät ryöstää minut. Kyllä siinä meinasi itku päästä, mies heittää nyt hymyissä suin.

"Pitää olla valmis kuuntelemaan ja oppimaan"

Mallikoulun kokelaita arvioidessaan tuomariston vakiojäsenen ilmoittaakin kiinnittävänsä huomiota erityisesti mallikokelaiden henkiseen kanttiin.

– Pitää olla valmis kuuntelemaan ja oppimaan. Lisäksi pitää olla valmis tekemään duunia, ja pitää olla henkisesti niin vahva, että kestää alkuryöpytyksen, mies luettelee.

Tärkeintä onkin Vesan mukaan se, ettei ota kritiikkiä liian henkilökohtaisesti.

– Alkuvaiheessa voi olla vaikeaa erottaa henkilökohtainen minä työstä, ja kritiikki tuntuu tosi henkilökohtaiselta. Joskus asiakas on saattanut buukata sinut, ja kun pääset paikalle, he ilmoittavat, etteivät haluakaan sinua. Kyllä se tuntuu pahalta, hän tietää.

Miehen mukaan mallina oleminen ei loppupeleissä ole kiinni kauneudesta, enemmän on kyse asenteesta.

– Minut buukattiin aina sen takia uudestaan, koska minun kanssani oli hauska tehdä töitä. Olin helppo ja aina valmis tekemään mitä tahansa hyvän kuvan eteen.

Mallikoulu alkaa AVAlla maaliskuussa 2015.

Tykkää ohjelmasta Facebookissa!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme