Mainos
Mainos
pmr_kansi
Mainos

Hirsimökin uusi ilme Haukivuorella

Erkki on myymässä Haukivuoren mökkiään pitkän harkinnan jälkeen. Jo 30 vuotta omistetun järvenrantamökin sisä- ja ulkotilat kaipaavat ammattilaisen sisustussuunnittelijan kosketusta ennen kauppoja.

Kohde: Tikanlahdentie 120, Mikkeli (tupa 32 m2 + aittarakennus 25 m2, tontti 2600 m2)

Rakennusvuosi: tupa 1971, aitta 1972

Budjetti: 5000+ €

Toteutuneet remonttikulut: 7000€

Asunnon hinta-arvio ennen remonttia: 130 000€

Hinta-arvio remontin jälkeen: 179 000€


Tämän viikon Pientä mökkiremonttia kohde sijaitsee Haukivuorella Kurkisen saarella, jossa Erkki on myymässä vähäiselle käytölle jääneen järvenrantamökkinsä. Tämän käsinveistetystä pyöröhirrestä valmistettu mökkikokonaisuus on rakennettu puhtaan ja luonnonläheisen Kyyveden rannalle, josta aukeavat kauniit perisuomalaiset järvimaisemat. Erkin yhtenäisen tupa- ja saunarakennuksen lisäksi tontille on rakennettu erillinen aitta, josta löytyy kaksi erillistä makuuhuonetta vieraille ja isäntäväelle. Mökki ja aitta ovat jääneet vuosien varrella tarpeettomiksi, minkä näkee haalistuneiden julkisivujen pinnoilla. Onneksi apu löytyy läheltä ja suunnittelijat ovat valmiita kertomaan muutosehdotuksensa myynnin edistämiseksi.

Suunnittelijoina Haukivuorella olivat Raisa ja Sirpa, jotka ihastuivat välittömästi mökin pihaan ja rantaan. Raisa ja Sirpa kaipasivat kohennusta ja ryhdistystä pihalle, koska nykyisessä kunnossa se ei ole tarpeeksi kutsuva. Erityisesti rannalla olevaa koivikkoa tulisi karsia ja piha kaipaisi piristystä istutuksin. Sisätilojen puutteet liittyivät pääpiirteittäin valoisuuteen, mikä on yksi yleisimmistä mökkien puutteista. Erkin mökin ja aitan sisätilojen pinnat koostuvat suurimmilta osin haalistuneesta pyöröhirrestä, jotka kaipaisivat vaalentavaa käsittelyä ennen myyntiä.

Piha ennen muutosta.

Piha ennen muutosta.

Raisa painotti omassa suunnitelmassaan piha-alueen siistimistä ja mökin sisätilojen ilmeen ryhdistämistä. Hän ei muuttaisi mökin ja aitan väritystä kokonaan, vaikka pinnat ovatkin kulahtaneet. Pyöröhirret ovat Raisan mielestä kauniit ja kuluneet edukseen tyylikkäällä tavalla. Aitan ovet Raisa maalaisi tumman ruskealla ja ovilistat raikkaan valkoiseksi sekä sokkeli- ja kattolistat tumman harmaaksi. Lisäksi Raisa toisi aitan eteen uuden portaan. Mökin puolelta sokkeli- ja kattolistat maalattaisiin samalla tumman harmaalla sävyllä kuin aitassakin sekä lisäksi Raisa maalaisi mökin ikkunalistat valkoisiksi. Näillä muutoksilla mökki ja aitta saataisiin yhteneväisiksi.

Aitta ennen muutosta.

Mökki ennen muutosta.

Terassi ennen muutosta.

Mökin sisälle Raisa toisi aitan kalusteita ja käynti saunatiloihin suljettaisiin. Raisa valkaisisi tuvan takan ja tiilimuurin valkoisella antiikkilaastilla, jotta kaivattua valoisuutta saataisiin sisätiloihin. Saunatilan pukuhuoneen haalistuneet pinnat käsiteltäisiin tummalla sävyllä ja saunaan asennettaisiin uusi lasiovi. Pihalle Raisa tekisi polun liuskekivistä, joka johtaisi aina tuvasta aittaan. Tämä polku rakennettaisiin mahdollisimman lähelle rantaa, jotta pihalle jäisi tilaa autopaikalle.

Tupa ennen muutosta.

Sauna ennen muutosta.

Erkki valitsi lopulta Sirpan suunnitelman, jossa suurin osa budjetista käytettiin pihan kunnostukseen sekä mökin ja aitan ulkopintoihin. Jo entuudestaan komeat käsinveistetyt pyöröhirret puhdistettiin kuivajääpuhalluksella entistäkin näyttävämmiksi. Tämä menetelmä on helläkätisempi verrattuna hiekkapuhallukseen, jossa maalipölyn lisäksi tulee myös hiekkapölyä. Kuivajääpuhalluksen jälkeen kaikki pinnat käsiteltiin sävytetyllä puunsuoja-aineella. Mökin terassi purettiin ja tilalle rakennettiin suurempi terassialue, jossa on kulkuväylä aina laiturille saakka. Terassi viimeisteltiin stailaamalla se lainakalustein.

Piha muutosten jälkeen.

Piha muutosten jälkeen.

Aitta muutosten jälkeen.

Mökki muutosten jälkeen.

Terassi muutosten jälkeen.

Mökin puolella Sirpa halusi selkeyttää tiloja sekä parantaa pukuhuoneen toimivuutta. Mökin hirret puhdistettiin ja katto maalattiin valkoiseksi sekä oviaukko pukuhuoneeseen suljettiin slammaamalla ja viimeisteltiin maalaamalla se valkoiseksi. Vanha takka jouduttiin purkamaan ja tilalle rakennettiin uusi varaava takka. Keittiön kaapistoa laajennettiin ja työtasoa rakennettiin lisää. Saunan puolella keskityttiin ainoastaan pintojen siistimiseen. Muuri maalattiin uudelleen, lauteet hiottiin ja käsiteltiin saunasuojalla. Saunalauteiden alla oleva lämminvesivaraaja kätkettiin rakentamalla suojaritilät lauteiden eteen. Aitan sisäpuolella säilytystilaa lisättiin rakentamalla sinne koko seinän mittainen kaapisto. Muilta osin aitta siistittiin ja stailattiin ruskein, beigein ja valkoisin sävyin, joilla saatiin aikaan levollinen tunnelma.

Tupa muutosten jälkeen.

Sauna muutosten jälkeen.

Rannalta kaadettiin muutamia puita järvimaiseman avaamiseksi ja lisäksi raivattiin rannan risukkoa. Sirpa rakennutti liuskekivestä ja koristesepelistä upean polun aina aitalta mökin terassille saakka. Polun väliin istutettiin kunttaa ja tehtiin näyttäviä kukkaistutuksia sekä rannalle johtavat portaat uusittiin.

Katso jakso Katsomosta

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme