Mainos
Mainos
pmr_kansi

Jakso 2: Naantalin korkeilla kallioilla

Petri ja Noora ovat luopumassa Naantalin Rymättylässä olevasta merenrantamökistään. Kangasmetsäisessä maastossa sijaitseva höylähirsimökki ei enää vastaa mökinomistajien käyttötarkoitusta, joten sille on aika etsiä uudet omistajat. 

Kohde: Vehotniementie 155, Rymättylä (70 m2 + rantasauna, tontti 4340 m2)

Rakennusvuosi: 1976

Budjetti: 10 000€

Toteutuneet remonttikulut: 10 000€

Mökin hinta-arvio ennen remonttia: 180 000€

Hinta-arvio remontin jälkeen: 230 000€

Myyntitilanne: yhä myynnissä

Tällä viikolla remonttiapua tarvitaan Naantalin Rymättylässä, jossa Petrillä ja Nooralla on upea käsinhöylätystä hirrestä valmistettu mökki.

Kallion päälle rakennetun mökin lisäksi tontilta löytyy myös idyllinen rantasauna, josta avautuvat kauniit merinäkymät.

Aina aurinkoinen Naantali on tunnettu hyvistä kulkuyhteyksistä ja runsaista venepaikallisista loma-asunnoista, joissa mökkiläiset pystyvät viettämään aikaa lähes ympäri vuoden.

Petrin ja Nooran mökin ranta on ruopattu isommallekin veneelle sopivaksi, joten tämä ilmeikäs mökkikokonaisuus houkuttelee varmasti innokkaita merelläkävijöitä luokseen.

Vuosi sitten ostettu merenrantamökki ei vastannut omistajien tarpeita, joten Petri ja Noora ovat päättäneet remontoida käyttämättömäksi jääneen mökkinsä ongelmakohdat ennen myyntiä.

Suurin murhe mökillä on kulku ylämökiltä rantasaunaan. Jyrkät ja heppoiset portaat eivät herätä luottamusta astuttaessa, joten Petri ja Noora laittavat portaiden uusimisen remonttilistan kärkeen.

Toisena listalla on villiintynyt ja risukkoinen piha-alue, joka peittää näkymät merelle sekä estää valon pääsyn tontille.

Tällä viikolla remonttia saapuivat ideoimaan Eeva ja Riia, joiden huomio kiinnittyi ensimmäisenä mökin pihanäkymään. Sekava ja varjoisa piha ei ole houkutteleva ja karkottaa ostajat saman tien pois, joten muutoksia joudutaan toteuttamaan ulkona huomattavan paljon.

Molemmat suunnittelijat halusivat poistaa mökin vieressä olevan puolikaarevan autotallin, joka ei istunut miljööseen ja latisti mökin ensivaikutelmaa.

Sisätiloihin päästessä Eeva ihastui runsaaseen ja hyvässä kunnossa olevaan hirsiseinäpintaan, joka varmasti nousisi entistäkin suurempaan rooliin, jos sisätiloihin saataisiin runsaammin valoa. 

Myös Riia tykästyi mökin tunnelmaan, mutta keittiön hän uusisi ja yhtenäistäisi mikäli remonttibudjetti antaa myöten.

Viimeistään rantasaunalle päästyään suunnittelijat ymmärsivät, miksi kohde ei ole käynyt kaupan: nykyisessä kunnossa rantasaunalle laskeutuvat portaat ovat heikot ja vaaralliset. 

Huono kulkuyhteys alapihalle näytti vaikuttavan myös sen siisteyteen: heinikkoinen ja risukkoinen rantatörmä ei ole houkutteleva ja oleskelutiloja ei hyödynnetä vielä täysin.

Käyttökelvottomien askelmien lisäksi rantasaunan ilme vaikutti hieman nuutuneelta ja kaipaisi kipeästi pientä piristystä.

Samantapaista muutosta kaipaa myös rannan vierustalla oleva vierasmaja, joka oli sisältä Eevan mielestä tyydyttävässä kunnossa ja tulisi saattaa uudelleen käyttöön. Myös mökinomistajat toivoivat vierasmajan hyödyntämistä majoitustilana sekä ylä- ja alamökkien terassien viihdyttävyyteen voisi kiinnittää huomiota.

Petri ja Noora antoivat 10 000 euron remonttibudjetin käytettäväksi Riialle, joka kiinnitti huomiota myös yksityiskohtiin välttämättömien remonttitöiden lisäksi.

Ensimmäisenä Riia hankkiutui eroon pihalla olevasta autollista, jonka jälkeen niin ylä- kuin alapihalla aloitettiin mittavat siivoustalkoot. Pois viedyn autotallin jäljet peitettiin siirtonurmella ja näkymää merelle avattiin karsimalla koivurisukkoa.

Yläpihalle tuotiin myös luonnonsoraa, joka selkeyttää mökin kulkureittejä ja tekee sisääntulosta kutsuvamman.

Mökin ilme päivitettiin maalaamalla rakennus tummanruskealla ja etupihan terassi käsiteltiin tummanharmaalla terassiöljyllä. Yhteneväisen ilmeen Riia viimeisteli maalauttamalla mökin sinapinkeltaiset ikkunapielet siniharmaalla.

Takapihalle rakennettiin uusi terassi, josta avautuu näkymä merelle ja kulkuyhteys rantasaunalle. Sisätiloihin rakennettiin uusi raikkaan valkoinen keittiö, jossa on säilytystilaa lähes kaksinkertaisesti aiempaan verrattuna ja yksi yhteneväinen työskentelytaso.

Pirtin puolella olevan takan tummaa sävyä piristettiin maalaamalla valkoiseksi. Stailauksessa Riia hyödynsi mökinomistajien kalusteita, mutta toi myös lainakalusteita ja valaisimia luomaan mökin sisälle uudenlaista tunnelmaa.

Mökinomistajien suurin muutostoive oli rantasaunalle johtavien portaitten korjaaminen. Riia rakennutti uudet portaat, jotka ovat aiempaa leveämmät sekä laskeutuvat rantasaunaan tukevan turvallisesti.

Portaiden alapäähän rakennettiin vielä pitkospuut, joita pitkin pääsee niin rantasaunalle kuin uusittuun vierasmajaan sekä laiturille.

Molemmat rakennukset maalattiin samalla siniharmaalla sävyllä kuin ylämökki, joten nyt kaikki rakennukset ovat keskenään yhteneväiset ja yleisvaikutelma viimeistelty.

Yksityiskohdat vierasmajassa ja rantasaunassa maalattiin valkoisella, jotka rikkovat muutoin tummia sävyjä olevat rakennukset.

Riia myös paransi alapihan käytettävyyttä uudella puuceellä ja lainakalustein sisustetun saunaterassin myötä kohde suorastaan kutsuu viettämään lomapäiviä meren ääreen.

Katso jakso Katsomosta! 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Pientä mökkiremonttia MTV3-kanavalla maanantaisin klo 20.05. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme