Mainos
Mainos
pmr_kansi

Talkootöitä Hirvensalmella

Marko on laittamassa Hirvensalmella sijaitsevan järvenrantamökkinsä myyntiin vähäisen käytön vuoksi. Ennen myyntiin laittoa Marko sai kuitenkin ikävän uutisen, jonka mukaan mökin majoitustilana käytetyllä takkahuoneella ei ole voimassa olevaa rakennuslupaa, joten se tulee purkaa ennen myyntiä. Nyt Marko kaipaisi suunnittelijoilta kipeästi neuvoja mitä purettavan lisäosan tilalle voisi tehdä.

Kohde: Leiniementie 161, Hirvensalmi (saunamökki 49 m2, tontti 2550 m2)

Rakennusvuosi: 1978

Budjetti: 4000€

Toteutuneet remonttikulut: 3200€

Mökin hinta-arvio ennen remonttia: 116 000€

Hinta-arvio remontin jälkeen: 136 000€

Myyntitilanne: myyty

Pientä mökkiremonttia poikkesi Hirvensalmella, jossa Marko kaipasi kipeästi suunnittelijoiden neuvoja mökin ilmeen muuttamiseksi. Markon Hirvensalmen mökki on hyvien liikenneyhteyksien päässä ja tontilla vallitsee rauhallisen huoleton tunnelma. Suonteen rannalla sijaitsevaa mökkiä ei kuitenkaan voi myydä ennen kuin sisällä oleva takkahuone puretaan. Marko sai ikäväkseen tiedon, että edellisen omistajan rakennuttamalla laajennuksella ei ole voimassa olevaa rakennuslupaa, joten suunnittelijat saavat ensitöikseen pohtia mitä hajotettavan lisäosan tilalle tehdään. Poikkeukselliseksi Pientä mökkiremonttia kohteeksi Hirvensalmen tekee se, että mökinomistaja Marko hoitaa tulevan remontin omalla talkooporukalla.

Markoa saapuivat auttamaan Tea-Mariia ja Sirpa, joiden ensivaikutelmat mökistä olivat ihastuneet. Hieman varjoisan ja suojaisan sisääntulon jälkeen näkymät avautuivat Suontee järvelle. Aurinkoinen hiekkaranta kutsui välittömästi luokseen ja samalla suunnittelijat tiesivät millä tämä mökki myydään. Haltioituneen ensivaikutelman jälkeen Sirpan huomion kiinnitti ulkoterassin haalistuneet pinnat, joille hän toisi uusia harmaan ja vaalean sävyjä raikastamaan mökin ilmettä. Sirpa myös täydentäisi ja korjaisi paikoin puuttuvan sokkelirimoituksen.

Tea-Mariia kiinnitti huomiota samoihin seikkoihin kuin Sirpakin, mutta lähtisi ensisijaisesti pohtimaan purettavan lisäosan uutta käyttötarkoitusta. Marko oli jo lupautunut purkuhommiin, joten Tea-Mariia muuttaisi aiemmin makuutilana olleen lisäosan uudeksi kesäkeittiöksi. Tällä muutoksella toimintoja saataisiin myös ulkopuolelle ja niukalta tuntuva tila lisääntyisi mökin sisäpuolella. Aivan kuten Sirpakin, Tea-Mariia päivittäisi terassia, mutta myös piha-alueelle tulisi tehdä muutoksia. Erityisesti sisääntuloa pitäisi raivata, jotta valo pääsisi paremmin kulkemaan Markon isolla tontilla. Pihan siistimisen, raivaamisen ja heinien niittämisen jälkeen tontin liiallinen suojaisuus katoaisi ja olisi aiempaa kutsuvampi. Molemmat suunnittelijat peräänkuuluttivat vielä hiekkarannan siistimistä, mikä saisi uudistettavan rantaterassin näyttämään lähes täysin uudelta.

Marko vaikuttui Tea-Mariian kesäkeittiöstä ja valitsi lopulta hänen remonttisuunnitelmansa. Lisäosan purkamisen myötä tuvan tilat pienenivät huomattavasti, joten Tea-Mariia järjesteli kalusteet ja toiminnot uudelleen, jolloin tupaan löytyi paikka vaatekaapille ja säilytystiloille. Tuvassa maalattiin hieman seiniä sekä lattiaa ja loppusilaus hoitui stailauksella. Puretun lisäosan tilalle Tea-Mariia rakensi kesäkeittiön, jonka tarkoituksena on siirtää sisällä tapahtuvan ruoanlaiton suurin osin ulos. Kesäkeittiön sivut rajattiin kaiteilla ja kesäkeittiön sekä tuvan väliin asennettiin ulko-ovi. Stailauksen Tea-Mariaa hoiti tuomalla tilaan upean grillin ja tason ruoanlaittoa varten.

Vanhaa terassia uudistettiin ja laajennettiin jatkumaan kesäkeittiöön saakka. Tea-Mariia toi terassille ruokailuryhmän ja sijoitti sinne myös auringonottopaikan. Järven puoleiselle terassialueelle Tea-Mariia toi sohvaryhmän, jossa mökkiläisen kelpaa loikoilla lomapäiviään sekä nauttia kauniin Suontee järven näkymistä. Saunassa muutokset olivat pieniä ja ne Tea-Maria hoiti tuomalla uuden lasisen oven ja puiset lattiaritilät. Pukutilaan tuotiin vielä säilytystilallinen penkki.

Ulkona tapahtuneista muutoksista vastasi pihasuunnittelija Minna, joka kunnosti hiekkarantaa poistamalla sieltä ylimääräiset kivet sekä levittämällä rantaan uutta hiekkaa. Minna siisti terassin vieressä olevan istutusalueen ja rajasi sen seulakivillä sekä teki liuskekivillä polun terassilta laiturille saakka. Muutoin piha siistittiin ja heinikkoa niitettiin sekä loppustailaus tehtiin uusin ruukkuistutuksin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme