Mainos
Mainos
pmr_kansi

Jakso 5: Sarin mökkisuunnitelma Joutsaan

Sari Kosonen pääsi suunnittelemaan Joutsan mökin uuden sisustuksen. Sari kertoo, miten ratkaisuihin päädyttiin.

Joutsassa upealla paikalla, kirkkaan vesistön äärellä sijaitseva kesäpaikka tarjoaa tilaa isommallekin perheelle. Niemessä mäen päällä sijaitseva päämökki koostuu kahdesta osasta, vuonna 1974 rakennetusta mökistä ja uudesta laajennusosasta, joka on valmistunut myöhemmin. Rakennuksia on päämökin lisäksi sen takana sijaitseva erillinen vierasmaja, ja rannassa saunamökki ja huvimaja. Päämökin vieressä on lisäksi iso laudoitettu ulkoterassialue.

Suuren haasteen tälle projektille tarjoaa kokonaisuuden suuruus, jossa on monta erillistä ja erityylistä rakennusta. Nämä kaikki kaipaavat päivitystä ja yhdenmukaistamista niin väreihin, materiaaleihin kuin kalustukseenkin. Budjetin rajallisuus suhteessa kohteen laajuuteen tuo haastetta. Suurin remontointitarve kohdistuu päämökin koko vanhaan osaan, jossa kaikki seinät levytetään ja lisäeristetään asiakkaan toiveesta. Tämä ahmaisee budjetista suurimman osan. Lopun budjetista käyttäisin muihin eniten muutosta kaipaaviin kohtiin, kuten keittiöön ja koko vanhan osan uudistamiseen.

Päärakennuksen ulko-ovi ja sen edustalla oleva piha alue kuuluvat mielestäni myös tärkeimpiin päivitystä kaipaaviin alueisiin. Myös saunan kiuas on akuutin uusimisen tarpeessa, ja muuri sen takana paikataan ja maalataan. Muutoin kohde lähdetään yhtenäistämään ja päivittämään lainakalusteilla ja raikkailla, uusilla tekstiileillä.

Pyrin luomaan rauhallisen ja harmonisen ilmeen tiloihin ja sen avulla luomaan yhtenäisen ilmeen tilojen kesken. Värimaailmalla pyrin siihen, että mahdollisimman moni ostaja voisi kuvitella itsensä sinne. Vanhan osan uudelleen levytetyt seinät maalataan kauttaaltaan kauniin lämpimän harmaalla sävyllä keittiössä, tuvassa sekä eteisessä. Makuuhuoneiden seinät maalataan toisessa huoneessa valkoisen ja harmaan sävyillä ja toisessa huoneessa valkoisen ja vihreän sävyihin.

Keittiön muutos toteutetaan vaihtamalla kaappien paikkoja ja poistamalla muutama kaappi. Näin keittiö saadaan rajautumaan takan kanssa omaksi kokonaisuudeksi ja ruokailutilaan jää paremmin tilaa isolle pöydälle. Osa nurkan yläkaapeista poistetaan, jotta lopputulos olisi selkeämpi ja esteettisesti kauniimpi. Keittiön kaappien hyväkuntoiset massiivipuiset ovet maalautetaan valkoiseksi ja vanha laminaattitaso vaihdetaan tammijäljitteiseen laminaattitasoon. Myös osin jo irtoilevat vetimet vaihdetaan uusiin.

Keittiön ja ruokailu/oleskelutilan välissä oleva iso punatiilinen muuri ja oleskelutilaan päin avautuva takka maalataan raikkaan vaaleaksi Tikkurilan Tunto-maalilla. Näin saadaan pimeään sisäänkäyntiin ja keittiöön raikkaampi uusi ilme. Muutoin päämökki sisustetaan lähes täysin uusilla kalusteilla ja tekstiileillä. Kalusteissa, tekstiileissä ja värimaailmassa käytetään luonnonmateriaaleja ja – sävyjä. Tekstiileissä käytetään lisäksi tehostevärejä. Kalusteissa värinä on joko valkoinen tai tammi. Koko päämökin harmoninen värimaailma toistuu eri tiloissa valkoisen, harmaan ja vihreän sävyissä.

Saunamökissä saunan muuri korjataan ja maalataan lämpimällä harmaan sävyllä. Saunaan hankitaan myös uusi lasiluukullinen puukiuas, joka tuo upeasti valoa ja tunnelmaa tilaan. Saunamökki stailataan uusilla kalusteilla ja tekstiileillä. Tilaan tuodaan mausteeksi murrettua oranssia, joka sointui kauniisti puupintojen ja punatiilisen takan sävyihin, sekä tilan takaseinällä olevaan asiakaan ryijyyn. Saunamökki toimii sekä pukeutumis- että nukkumistilana, joten se kalustetaan vierasmajasta tuotavalla levitettävällä vuodesohvalla sekä takan edustalle tuodaan pari rottinkista nojatuolia vilvoitteluhetkiä varten.

Vierasmaja sisustetaan siellä olevien kahden erillisen sängyn ja yöpöydän lisäksi mukavaksi ja tunnelmalliseksi nukkumistilaksi. Tilaan tuodaan säilytystilaksi iso valkoinen senkki sekä valkoiset sisustustikkaat, jotka toimivat mm. vaatteiden ja petivaatteiden säilytystilana. Verholauta poistetaan, ja puolipitkien verhojen tilalle asennetaan laskosverho. Muutoin tila stailataan ja raikastetaan vaaleilla tekstiileillä, koska puupintaa on varsin paljon. Ulko-ovi käsitellään ulkopuolelta saman sävyiseksi muiden ulko-ovien kanssa. Terassin vaarallinen ovistoppari poistetaan ja uusi asennetaan seinään.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme