Mainos
Mainos
pmr_kansi

Jakso 7: Sebastianin mökkisuunnitelma

Sebastian Sandelin suunnitteli Nummi-Pusulassa sijaitsevalle rantamökille uuden ilmeen.

Nummi-Pusulassa sijaitsee ainutlaatuinen kelohirsimökki rinnetontilla, jota ympäröi suojaisa metsikkö ja hieno järvimaisema. Mökki on kuin pala Lappia, joka on tuotu etelään. Sen paksut, harmaantuneet hirret luovat viihtyisän tunnelman sisätiloihin.

Mökkiä on korjailtu vuosien varrella, ja nyt, juuri ennen kuvausten alkua, on aloitettu kattoremontti. Katto on tärkeässä roolissa ulkonäkönsä vuoksi, mutta se myös pitää mökin ja rakenteet kuivina ja estää hirsirakenteita lahoamiselta. Ohjelman puitteissa on muutostöihin ja pihan siistimiseen varattu noin 5000-6000€.

Suunnitelmissani oli tarttua ylä- ja alaterassin ja sen kaiteiden uusimiseen kokonaisvaltaisella kädellä, mutta yläkaide jäi suunnitelmista toteuttamatta, koska urakoitsija ei uskaltanut kajota siihen. Suunnitelmista poiketen ei myöskään koko alaterassia uusittu. Muutostöiden aikana päätettiin säilyttää terassin runko ja kaidetolpat, mutta samalla uusittiin terassilaudoitus.

Lämpökäsitelty puu tuntuu nyt mukavalta paljaan jalan alla. Terassin kaiteita fiksailtiin ja maalailtiin, sekä portaiden askelmat uusittiin. Lisätyönä päätettiin uusia myös alaterassin rimoitus vaakarimoituksena ja terassiin oikeaan päätyyn rakennettiin vielä portaat helpottamaan klapien hakua talon vierestä. Uusien rimoitusten ja vaakalinjojen ansiosta mökki näyttää aikaisempaa pirteämmältä. Kaikki terassin muutos- ja lisätyöt kustansivat yhtensä noin 2500€ materiaaleineen. Omistaja Timo oli myös mukana nikkaroimassa ja maalaamassa, joten kokonaiskustannus jäi tämän takia todellisuutta pienemmäksi.

Pihalla tehtiin yleistä siistimistä, puiden kaatoa ja mökin vierustan betonilaatat nostettiin ylös ja suoristettiin. Samalla alue leveni laattakoon verran, jotta ulkoryhmä mahtuisi siihen paremmin. Suunnitelmista jälleen poiketen ei asiakkaan toivomusten mukaan purettu grilliä, eikä uutta grillauspaikkaa tehty vanhan tilalle.

Suunnitelmat suuremmasta istuskelualueesta tai nuotiopaikasta saavat jäädä inspiraatioksi ja ideatasolle uudelle omistajalle. Pihan siistimiseen, puiden kaatoon, laattojen suoristukseen, porrasaskelmien tekoon ylämökkiin, käytettiin noin 1800€ materiaaleineen.

Mökin sisustamisessa halusin korostaa persoonallista otetta ja mökin tunnelmallista luonnetta. Tämä aikaansaatiin käyttämällä 4-5:n eri sisustusliikkeen tuotteita, joilla luodaan kerrostuneisuutta ja ajan henkeä modernilla otteella.

Keittiö on kokonaisuudessaan Ikeasta, hinta sisältäen uunin, liesitason ja liesituulettimen oli hieman alle 1000€. Keittiöpöydän kattaus on koottu Italessen viinilaseista, Ikean juomalaseista ja kulhoista, serveteistä ja pöytäliinasta. Ruokailuryhmän yllä roikkuva työmaalta tuttu “raksaroikka” tekee sisustuksesta persoonallisemman - valaisin on Clas Ohlsonilta. Keittiön työtason puiset esineet ja kulhot ovat ekologisia brändejä: Ekobo ja Naturesse.

Olohuoneen sohva kuului mökkiin, se modernisoitiin yksinkertaisella tavalla vaihtamalla tyynyt, jotka ovat Kärkkäiseltä (käpy-tyynyt) ja Kodin Ykkösestä. Musta puinen jakkara sohvan edessä on myös mökin aarteita.

Harmaa nojatuoli on pari yläkerran makuuhuoneesta löytyvälle yksilölle, molemmat ovat Sasu´s Playhouse:sta. Makuusyvennyksen raikastus niin ikään uusilla tekstiileillä, lakanoilla ja tyynyillä. Lakanat ovat Finlaysonia ja tyynyt kuten myös lakanatkin löytyvät Kärkkäisen laajasta valikoimasta. Kettutaulu on suunnittelijan itsensä maalaama.

Alakerran molemmat peilit avartavat tilaa ja tummat kuluneet kehykset sopivat tunnelmallisesti mökkiin. Lyhdyt ja kynttilänjalat vanhan lipaston päältä löytyi Porvoosta, liikkeestä nimeltä Jokikatu 6. Kätevät siirrettävät kangasruukut ovat Bacsac:eja. Yläkerrassa pintastailattiin ylätasanne poistamalla tavaraa ja ripustamalla Clasun Party Light valosarja luomaan tilan tuntua pimeään nurkkaukseen. Taulut ovat alun perin Kärkkäiseltä, mutta niitä on muokattu tyyliin sopivammaksi.

Makuuhuone loistaa mökkimäisellä fiiliksellään, pinnat ovat raakaa puuta ja muistuttavat puuhun rakennettua leikkimajaa. Huone on sisustettu lastenhuoneeksi. Värimaailma on värikäs, mutta pastellinen. Sänkyjen pussilakanoissa seikkailee isokuvioiset muumit. Fatboyn erikokoiset Edison-valaisimet luovat tilaan sopivan tunnelman ja lattian peittää asukkaan omat räsymatot ja puuvillainen Mbtm:n inkkarimatto.

Kiitos (lainakalusteet):

Sasu's Playhouse, Porvoo (nojatuolit, peilit, lehmäntalja-jakkarat, istuinvalaisin)

Jokikatu 6, Porvoo (perinteistyyliset sisustustavarat, kynttilänjalat ja lyhdyt, metallivati, lasipurkit)

Kärkkäinen, Lahti (pussilakanat, tyynyt, yläkerran jakkarat ja baarijakkara)

Out Of The Dark, Helsinki (Fatboy pöytävalaisimet, Ekobo bambutuotteet, Bacsac kangasruukku)

MT Company, Helsinki (Italessen viinilasit, Naturesse banaaninlehtivadit, Smeg jääkaappi)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme