Mainos
Mainos
pmr_kansi
Mainos

Jakso 7: Sirpan mökkisuunnitelma

Sirpa Pesonen pääsi toteuttamaan hirsimökin muutoksen Haukivuorella. Sirpan kertoo, miten työt etenivät.

Haukivuoren mökkikohteessa suurin osa budjetista käytettiin pihankunnostukseen sekä rakennusten ulkopintoihin. Myös mökin sähköistys uusittiin. Mökin sisätiloissa pääpaino oli tuvan ilmeen selkeyttämisessä sekä pukuhuoneen toiminnallisuuden parantamisessa. Aittarakennuksen sisäpuolella lisättiin säilytystilaa rakentamalla aikuisten aittaan koko seinän mittainen säilytyskaluste, muilta osin aitta siistittiin ja stailattiin.

Rakennusten ulkoasun muutokset:

Hirsien pinnat puhdistettiin kylmäjääpuhallusmenetelmällä. Päämökin ulko-ovet vaihdettiin ja vaurioituneet vuorilaudat vaihdettiin uusiin.

Hirsipinnat, ovet, ikkunapuitteet ja vuorilaudat käsiteltiin sävytetyllä puunsuojalla.

Tuvan muutokset:

Käsin veistetyt hirret puhdistettiin ja katto maalattiin valkoiseksi. Keittiökalusteseinästä tehtiin yhtenäisen näköinen sulkemalla oviaukko pukuhuoneeseen, seinä slammattiin ja maalattiin valkoiseksi. Välitilaan asennettiin valkoinen välitilalaminaatti. Vanha takka purettiin ja tilalle tuli uusi varaava takka. Lisäksi keittiökalusteryhmää yhtenäistettiin lisäämällä yläkaappi sekä lokerikkoja yläosaan sekä pieni taso vasempaan alanurkkaan.

Valaistusta parannettiin asentamalla valaisin ruokapöydän yläpuolelle sekä lattia- ja pöytävalaisimilla. Myös keittiön välitilaan asennettiin työvalot sekä pistorasiat.

Vanhoja kalusteita poistettiin, mm. sänky, korkea kaappi ja korkea jääkaappi. Kalustusta uudistettiin tuomalla uusi valkoinen divaanisohva, sohvapöytä ja lipasto. Valkoinen kalusteryhmä tuo raikkautta ja yhdistyy valkoisen slammatun seinän kanssa.

Tehosteväriksi tekstiileihin puun ja valkoisen rinnalle valitsin poltetun oranssin/punaisen jotka tuovat lämpöä ja piristystä tilaan.

Saunan muutokset:

Saunassa ei tehty isoja muutoksia vaan keskityttiin pintojen siistimiseen. Muuri siistittiin ja maalattiin, lauteet hiottiin ja käsiteltiin saunasuojalla. Lämminvesivaraaja lauteiden alla piilotettiin rakentamalla ritilät lauteiden eteen. Suihkuhana uusittiin ja asennettiin uusi lasiovi.

Pukuhuoneen muutokset:

Pukuhuoneen osittain mustuneet hirret puhdistettiin. Suljetun oviaukon seinä paneloitiin ja käsiteltiin värittömällä saunasuojalla. Muuriseinä tasoitettiin ja maalattiin valkoiseksi, myös katto maalattiin valkoiseksi.

Oviaukon sulkeminen mahdollisti säilytyspenkin, sermin ja hyllyn tuomisen pukuhuoneeseen. Tila stailattiin verholla, pyyhkeillä ja säilytyskoreilla sekä puuritilämatolla.

Aikuisten nukkuma-aitan muutokset:

Tilaan rakennettiin mittatilaustyönä koko seinän täyttävä säilytyskaapisto jossa on purjerengasverhot. Aitan sisäpuolen pintamateriaalit säilyivät entisellään ja myös irtokalusteet ovat entiset.

Muutoin tila stailattiin valaisimilla, tauluilla ja tekstiileillä. Värimaailmaksi valitsin ruskean, beigen ja luonnonvalkoisen jotka tuovat tilaan rauhallisen ja seesteisen tunnelman.

Lasten aitan muutokset:

Myös lasten aitan sisäpuolen pintamateriaalit säilyivät entisellään. Vuoteet ovat entiset, päämökistä tuotiin lipasto tavaroiden säilytykseen. Seinälle hankittiin sisustukseen sopiva naulakko vaatteille. Kaksi uutta, värimaailmaan sopivaa jakkaraa toimivat tarvittaessa myös pöytinä.

Aitta stailattiin iloisen värisillä, pirteillä tekstiileillä. Värimaailma löytyi fleece-huovan sävyistä.  Valaisimet ja piensisustus toistavat samaa värimaailmaa.

Päämökin terassin muutokset:

Vanha terassi purettiin ja tilalle rakennettiin uusi, laajempi kahdessa tasossa oleva terassialue. Uusi terassi rakennettiin uritetusta höylätystä kestopuusta, sävy harmaa SÄ81. Lisäksi rakennettiin kulkuväylä laiturille ja mökin toiseen päätyyn.

Terassialue stailattiin lainakalusteilla, lyhdyillä ja kukka istutuksilla.

Piha-alueen muutokset:

Piha-alueelta kaadettiin puita maiseman avaamiseksi järvelle ja lisäksi poistettiin myös rannassa olevaa kasvustoa. Maakellarin posket, kulkuväylä WC:lle ja sisääntulo mökille siistittiin. Mökin tienhaaraan pystytettiin osoitetietoja varten graniittikivi.

Liuskekivestä ja koristesepelistä tehtiin polku aitalta mökin terassille. Rannan puolelle aitan ja mökin väliin istutettiin kunttaa ja tehtiin kukkaistuksia sekä ns. tikasrakennelma kukille. Uimarantaan menevät portaat uusittiin.

Ulkopöytäryhmä siistittiin ja viereen hankittiin nuotiokehä. Entiset kukkalaatikot pintakäsiteltiin ja siirrettiin terassin uuden pöytäryhmän viereen.

Pihavalaistus uusittiin. Maanrakennustöitä jouduttiin tekemään sekä ulkovalaistuksen maakaapeleiden upotuksen, että jätevesijärjestelmän takia. 

  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme