Mainos
Mainos
pmr_kansi

Jakso 9: Sarin mökkisuunnitelma

Sari Kosonen suunnitteli Juvan kohteeseen uuden ilmeen.

Juvalla niemen nokassa sijaitseva pieni, mutta toiminnallinen kesämökki on unelmapaikka asukkaille, jotka rakastavat omaa rauhaa ja piilopirttimäisyyttä. Päämökissä on tehokkaat neliöt, jotka jakautuvat tuvan ja keittiön kesken. Päämökin edustalle avautuu isohko terassialue, joka tarjoaa lisätilaa oleskelulle. Päämökin lisäksi rannassa on saunamökki, jossa saunan lisäksi on huone ja alkovi, ja näin ollen nukkumistilat ainakin kolmelle hengelle.

Päämökki on terasseineen hyvässä kunnossa, mutta kaipaa päivitystä ja raikkautta pintoihin sekä kalusteisiin. Kaikki pinnat ovat puuta ja keittiön kaapiston ovet ovat hyvin tummat, joten yleisvaikutelma on tunkkainen ja varsin pimeä.

Rannalla oleva saunamökki on n. 10 vuotta vanha, joten siellä ei ole juuri tarvetta muuhun kuin stailaukseen ja tilojen käyttötarkoituksen selkeyttämiseen. Haluan käyttää saamani budjetin etupäässä päämökkiin, sen pintojen käsittelyyn ja keittiön ilmeen kohentamiseen.  

Käytettävä budjetti ei mahdollista koko keittiön uudistamista, joten keittiön kaapiston ovet maalataan valkoisiksi ja vetimet vaihdetaan uusiin. Osa yläkaapeista poistetaan ilmavamman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Näiden muutosten myötä myös upea hirsiseinä kaapiston välitilassa pääsee oikeuksiinsa.

Työtaso vaihdetaan raikkaampaan valkokuultotammiseen laminaattitasoon, tiskiallas poistetaan ja tasoon asennetaan 1 1/2-altainen tiskiallas. Tasoa myös hieman pidennetään, jolloin saadaan enemmän laskutasoa. Tällöin liesi siirtyy kokonaan tiiliseinän kohdalle. 

Tuvan ja keittiön puolella katto maalataan valkoisella, lattia hiotaan ja maalataan vaalean harmaalla, ikkunanpuitteet sekä listat valkoisella. Näin upea hirsiseinä korostuu ja luo lämpimällä ruskean sävyllään kotoisan tunnelman. Takkamuuri saa samalla uuden, puhtaan valkoisen maalipinnan. Näin saadaan toteutettua päämökkiin haluamaani raikkautta ja valoisuutta.

Osa vanhoista irtokalusteista saa jäädä tupaan. Uutena kalusteena tuon ihanan muhkean, väritykseltään neutraalimman sohvan, jonka saa tarvittaessa levitettyä vuoteeksi. Materiaaleissa suosin luonnonmateriaaleja, kuten matoissa hamppua. Tekstiileillä haluan tuoda tilaan raikkautta ja pehmeyttä. Värimaailma henkii murrettuja ja vaaleita värisävyjä, mausteena ihana vaalean sininen.

Saunamökin suurin korjauskohde on saunan muuri, joka on halkeillut sekä väriltään pinttynyt. Muuri kunnostetaan ja maalataan valkoisella saunan ja tuvan puolelta. Muutoin saunamökin pukeutumis- ja nukkumistilat stailattiin uusilla kalusteilla ja tekstiileillä. Tuon tilaan muun muassa käytännöllisen levitettävän vuodesohvan. Säilytystilaa tuon useammalla säilytyskorilla, sisustustikkailla sekä puuhyllyllä, johon voidaan laittaa esimerkiksi saunomista varten tarvittavat pyyhkeet. Nukkumista silmällä pitäen kaikkiin ikkunoihin laitetaan kätevät laskosverhot.

Koska isot pinnat jäävät puunvärisiksi, tilan värimaailmaa raikastetaan tekstiileillä. Värimaailma tulee olemaan harmaa ja valkoinen, jota terästetään mustalla. Mausteena vaalea, sininen ja vihreä.

Pihasuunnitelmassa suurin muutos koskee terassin laajennusta, jolloin pihalta käynti terassille on turvallisempaa, ja samalla se antaa lisää tilaa oleskelulle. Terassilta avautuu upea maisema rannalle, ja lämpiminä kesäpäivinä terassi toimii mahtavana ”kesäolohuoneena”. Terassilla oleva puinen pöytä käsitellään tummemmaksi ja muoviset tuolit vaihdetaan uusiin. Terassilla oleva iso, kunnostusta vaativa keinu viedään pois. Tilalle toivon löytäväni ison, ulkotilaan soveltuvan moduulisohvan. 

Pihasuunnitelmassa yhdessä Minnan kanssa päädyttiin siihen, että  terassin laajennuksen lisäksi kunnostettaisiin edustalla olevaa piha-aluetta.  Terassin edustalta rantaan johtavat kiviportaat suoristetaan ja kulkua saunamökille parannetaan. Terassin edustaa siistitään sekä korostetaan luonnonmukaisuutta avartamalla maisemaa ja istuttamalla helppohoitoisia, luonnossa viihtyviä ja maisemaan hyvin sulautuvia matalia perennoita ja kivikkokasveja siihen. 

Lopputuloksena tästä kesäpaikasta on tarkoitus saada entistäkin houkuttelevampi, ihanan kotoisa ja harmoninen kokonaisuus, jossa luonto ja rakennettu ympäristö sointuvat hyvin yhteen. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme