Mainos
Mainos
pmr_kansi

Iisa Strand

Iisa unelmoi kesäpaikasta meren äärellä, joka on varustettu kaikilla mukavuuksilla ja joka tarjoaa kauniin kesäkauden lisäksi myös puitteet tunnelmallisen joulun viettoon.

Haravointia, polttopuusavottaa, kitkemistä, laiturin korjaamista, sokkelikin pitäisi maalata ja aita hilseilee. Puuhaa siellä, puuhaa täällä.

Tällaisia kuvia välähtelee mieleen lapsuuteni kesiltä Oulujärven rannalta. Sanan ”työleiri” merkityksen ymmärsin vasta myöhemmin, tosin vanhempani tekivät työt leppoisissa tunnelmissa. Useimmiten minullekin oli varattu jotain pientä askaretta. Päivät päättyivät metsästä raapaistuihin mustikoihin maidon kera takkatulen ääressä.

Vaikka kesät olivat kuumia ja leikintäyteisiä ja uimavesi kuin linnun maitoa, kotoa pois muutettuani ajattelin, että se oli sitten siinä – mökkielämä on nähty ja koettu. Tai täsmennän: mökkeilykiintiöni tämän päivän mittapuun mukaan alkeellisissa olosuhteissa on täysi.

Millainen olisi minun unelmieni kesäpaikka? Ehdottomasti meren ääressä. Rakennus itsessään on matala, moderni ja mustahko, luontoon sulautuva. Se on varustettu kaikilla mukavuuksilla ja sinne on päästävä tunnelmoimaan tarvittaessa myös jouluksi. Terassialue on iso. Mökkiäni en sisusta ylijäämätavaroilla, eripariastiastolla tai puhkikuluneilla sohvilla. Vuosien saatossa olen työssäni nähnyt, että kesäpaikka on parasta ennen –päivämäärän ohittaneiden tavaroiden hautausmaa. Mökille on helppo hukata kamat hyvällä omalla tunnolla. Kyllä minä kierrätyksen puolesta liputan, mutta sen on oltava hallinnassa ja koordinoitua. En innostu peppipitkätossumaisista sisustusratkaisuista enkä filosofiasta, jonka mukaan mökillä asiat voivat olla vähän vinksinvonksin.

Mitä pitää ottaa huomioon mökkiä sisustettaessa ja pintamateriaaleja valittaessa? Onko kaupunkikodin ja mökin sisustamisella jotain eroa? Vastauksessani olisi useita ”mutta sitten jos” –vaihtoehtoja. Tiivistettynä ja yksinkertaistettuna: tasapainoisen lopputuloksen aikaansaamiseksi molemmissa mennään arkkitehtuuri edellä ja kokonaisuus on hyvä pitää mielessä ja mittasuhteiden päälle olisi hyvä ymmärtää. Moderni kehys vaatii modernin sisuksen, sata vuotta vanhaa hirsihuvilaa en virtaviivaistaisi valkoisella nahkakulmasohvalla. Sisustuksessa myös miljöö kannattaa ottaa huomioon eli ollaanko saaristossa vai tunturissa ja onko mökki kesä- vai talviasuttava.

(MTV-LIFESTYLE)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme