Mainos
Mainos
pmr_kansi

Katja Piiroinen

Katja on viettänyt lapsuutensa kesät mökillä ja hyviä muistoja riittää. Hänelle aito mökkitunnelma syntyy vanhaa aikaa henkivistä räsymatoista ja kukkaverhoista.

Silmissä pyörii kaitafilmi-kuvaa, jossa juoksentelen nauraen ja letit heiluen punaisissa kumisaappaissa mökkipihalla. Ääntä ei kuulu, vain kaitafilmiprojektorin säksätys.

Perheelläni oli tapana ajaa joka kesä Rokualle tai Kuhmoon, Kainuuseen, mökkeilemään viikonlopuksi. Hyviä muistoja riittää; vesileikkejä lämpimässä jokivedessä, kalastamista ja kalaruokaa, saunomista ja makeita yöunia. Marjojen poimimista, soutelemista ja aurinkoisia päiviä. Teltassa yöpymistä ja kukkien keräämistä soratien varrelta.

Mökkielämään liittyy tiettyjä haavekuvia. Kodin ja mökin sisustaminen eroaa pääasiassa käyttötarkoituksen mukaan. Mökille ei välttämättä kaivata isoa taulutelevisiota, vedenkeitintä ja mikroaaltouunia. Nykyaikaisista mukavuuksista halutaan tinkiä ja pyritään alkukantaisempaan elämänmenoon. Tiskit pestään käsin ja kahvi keittyy pannussa puuhellalla. Äänekkäitä koneita ei mökille kaivata. Linnun laulu ja laineen liplatus on se toivotuin äänimaailma mökkimiljöössä.

Yhdessä tekeminen nousee arvoonsa polttopuiden tekemisen ja pesuveden kantamisen myötä. Tikkataulu ja onkivavat keräävät vapaa-ajanviettäjät yhteen luontevalla tavalla. Meidän mökillä Kuhmossa kaikki ovat viime vuosina koukuttuneet ratkomaan sanaristikoita yhdessä!

Vanhaa aikaa henkivät räsymatot ja kukkaverhot saavat aikaan aidon mökkitunnelman. Kaikilla tavaroilla on oma viehättävä tarinansa; "Tämä kuparipannu on mummin häälahja ja tuo tuoli on iso-sedän itse tekemä".

Mökki-elämässä ulkotilat näyttelevät huomattavasti suurempaa roolia kuin omakoti- tai kerrostaloasumisessa. Suomalainen on onnekas voidessaan nauttia puhtaasta luonnosta ja vehreästä metsästä. Lähes jokainen meistä kykenee unelmoimaan tyynestä kesäillasta puhdasvetisen järven rannalla. Mökkipihaan halutaan ruoanlaittopaikka, kesäkeittiö, jossa voidaan valmistaa ruokaa avotulella, savustaa ja grillata. Rantaan, parhaan maiseman katselupaikalle toivotaan istuskelupaikkaa ja käymälästäkin halutaan katsella järvimaisemaa. Ajan sallitaan kulua mökillä leppoisan hitaasti. Kelloja ei tarvitse sijoittaa jokaiseen tilaan, eikä ikkunoita peitetä verhoilla. Yötön yö saa tunkea ikkunoista sisään.

Riippukeinu rantakoivujen väliin, soutuveneen viereen, ja hektinen kaupunkilaiselämä unohtuu vallan!

Samoin kuin kodin sisustamisessa, pääasia on, että asiakkaan tarpeet, toiveet ja unelmat toteutetaan suunnittelussa. Jokainen mökki, miljöö ja tunnelma ovat suunnittelijalle uniikkeja - aivan kuten asiakaskin!

www.katjapiiroinen.fi

(MTV-LIFESTYLE)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme