Mainos
Mainos
saaristoruokaa-kansi

Saaristoruokaa-kokki Harri Syrjänen: Saaristossa on keksitty oma tapa selviytyä

Saaristoruokaa-ohjelman kuvauksissa Harri Syrjänen pääsi näkemään monipuolisen saariston, ja kokemaan monta unohtumatonta hetkeä. Luonnonmukainen eläintenkasvatus teki kuitenkin mieheen lähtemättömän vaikutuksen.

Harri Syrjänen mainitsee ohjelman kuvausten kohokohdaksi luonnonsuojelusaaren, jossa lampaat laiduntavat kesäisin. Kesän aikana lampaat syövät saaren tyhjäksi ja juovat merivettä. Syksyn tullen ne haetaan pois saarelta.

– Lampaat elävät täysin luonnonmukaisesti, eikä niitä ruokita millään ylimääräisellä. Monilla on ajatus siitä, että lehmiä ja lampaita kasvatetaan ainoastaan pelloilla, mutta saaristossa ne elävät osana luontoa. Tästä ajatuksesta pidän, Syrjänen kertoo.

Saaristossa lähiruoka-ajattelu toimii

Tärkein oivallus Syrjäselle oli puhtaan ruoan määritteleminen. Hän kertoo oppineensa paljon uutta luonnonmukaisesta kasvatuksesta ohjelman teon aikana. Syrjänen vertaa koko ikänsä saaressa kasvanutta, ja sen antimia syönyttä lammasta karsinassa eläneeseen, luomurehua syöneeseen eläimeen.

– Jos näistä kahdesta pitää valita, jokainen ymmärtää kumpaa haluan syödä.

Syrjänen kertoo vierastavansa luomu-termiä, sillä tärkeintä hänelle on raaka-aineen hyvä maku. Poro ei ole luomua, sillä se voi syödä mitä haluaa. Silti liha on maukasta ja puhdasta.

– Vapaana kasvanut eläin on minulle sitä puhdasta lihaa. Luonnonmukainen kasvatus on hienoa, sillä siinä on mukana aitoutta. Sen huomaa heti maussa, Syrjänen kertoo saariston luonnonmukaisesta kasvatuksesta.

Myös lähiruoka-ajattelu toimii saaristossa Syrjäsen mukaan hyvin, ja he ovat todella omavaraisia.

– Oli hienoa huomata, että saaristolaiset ovat keksineet oman tapansa selviytyä ja kasvattaa kaikkea mahdollista, Syrjänen toteaa.

Lankkuleipä unohtumattomin makuelämys

Saaristo tarjoaa valtavat mahdollisuudet, eikä ruokakulttuuri rajoitu pelkästään kalaan. Saaristossa kasvatetaan ja viljellään monipuolisesti kaikkea, jopa parsaa.

Idän ja lännen saaristot ovat hyvin samanlaisia, mutta pieniä erojakin löytyy. Lännessä syödään hieman kevyemmin, enemmän värikkyyttä ja kasvipainotteisuutta.

– Lännessä on paljon enemmän vaihtoehtoja, kun mietitään ravintoloita ja tuottajia, Syrjänen kertoo.

Syrjänen kertoo Saaristoruokaa-ohjelman kuvausten unohtumattomaksi ruokaelämykseksi Airisto-hotellin pitsaa muistuttavan lankkuleivän. Perinteinen paikka yllätti Syrjäsen täysin tarjoilemalla pitsan hollandaisekastikkeella ja merenelävillä. 

Saaristoruokaa MTV3-kanavalla tiistaisin kello 21.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme