Mainos
Mainos
SuomenIhanimmatHäät2_raatilaiset

Emilia Vuorisalmen kommentti: Miten aivokemia selittää erot parisuhteissa?

Jos tarkkailet lähipiiriäsi, saatat tunnistaa kahdenlaisia ihmisiä. Toiset hakevat selvästi enemmän turvaa, rauhaa ja ennalta-arvattavuutta. Toiset  kaipaavat jännitystä ja uutuudenviehätystä ja ottavat jatkuvasti riskejä.

Erot näiden kahden ihmistyypin välillä voivat selittyä heidän aivokemiallaan. Dopamiinivoittoiset henkilöt tavoittelevat seikkailua ja jännitystä. Serotoniinivoittoiset puolestaan kaipaavat turvallisuuden tunnetta, tyytyväisyyttä ja mielenrauhaa.

Useimmiten serotoniinivoittoiset ihmiset päätyvät yhteen serotoniinivoittoisten kanssa ja jännitystä kaipaavat dopamiinivoittoiset dopamiinivoittoisten kanssa. 

Joskus alkurakastumisen yhteydessä tapahtuvat aivokemian muutokset saattavat johtaa siihen, että normaalisti varovainen serotoniinivoittoinen alkaa ottaa enemmän riskejä ja ihastuu rohkeaan dopamiinivoittoiseen. Samaan aikaan dopamiinivoittoinen suuntaa kaiken huomionsa serotoniinivoittoiseen rakastettuunsa, eikä kaipaa muuta jännitystä.

Kun alkuhuuma helpottaa ja aivokemia normalisoituu, tästä voi seurata uudenlaisia ongelmia. Serotoniinivoittoinen suunnittelee kaiken viimeisen päälle kun taas dopamiinivoittoinen haluaa seikkailla ilman suunnitelmia. Serotoniinivoittoinen tykkää viimeistellä ja tehdä asiat kunnolla – dopamiinivoittoiselta sen sijaan jää asiat helposti kesken, kun uusi jännittävä haaste vie hänen huomionsa.

Aivokemian yksilöllisten erojen oivaltaminen auttaa ymmärtämää niin omaa kuin kumppanin käytöstä

Jos haluat selvittää oletko serotoniini- vai dopamiinivoittoinen, testaa asia sivuillamme osoitteessa: loveincmedia.com

Lääkäri ja kirjailija Emilia Vuorisalmi etsii Suomen ihanimpia häitä yhdessä muiden raatilaisten kanssa AVAn suosikkisarjan toisella kaudella. 

Suomen ihanimmat häät AVAlla torstaina klo 21

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme