Mainos
Mainos
SuomenIhanimmatHäät2_raatilaiset

Tuoreen avioparin raastava odotus: Lapsettomuuden suru on läsnä arjessamme

Suomalaisen Annan ja saksalaisen Andreaksen rakkaus on kestänyt lapsettomuuden. Pari ei kuitenkaan aio heittää toivoa yhteisen lapsen suhteen.

Uudessa Avalla nähtävässä Suomen ihanimmat häät -ohjelmassa mukana olevat suomalainen Anna ja saksalainen Andreas tapasivat yhdeksän vuotta sitten Lontoossa. Pari esiteltiin toisilleen sattumalta, mutta ensitapaamisella rakkaus ei vielä leimahtanut.

Vuoden päästä Annakin muutti Lontooseen töihin ja sai työkaverikseen tutun kasvon. Andreas ja Anna työskentelivät molemmat samassa yrityksessä pankkialalla.

– Olimme oikeastaan vain hyviä kavereita koko sen ajan, kun asuin Lontoossa. Molemmat seurustelimme omilla tahoillamme, Anna muistelee.

Pari päätyi yhteen vasta vuosia myöhemmin, kun Anna oli jo muuttanut takaisin Suomeen ja aloittanut työt konsulttina. Yhtenä iltana hän katsoi hotellihuoneessaan elokuvaa yksinäisestä konsultista ja päätti ottaa Andreasiin yhteyttä.

– Laitoin hänelle viestin Facebookissa, ja aloimme jutella. Huomasin toivovani, että Andreaksella ei sattuisi olemaan sillä hetkellä tyttöystävää. Onneksi hänellä ei ollutkaan! Hetken aikaa viestiteltyämme Andreas pyysi minua treffeille, ja viikonloppuna hän jo lensikin tapaamaan minua Tukholmaan.

Pari aloitti vuonna 2010 kaukosuhteen, jota kesti noin kolme vuotta. Andreas asui yhä Englannissa ja Anna Suomessa.

– Vuoden 2013 alussa Andreas muutti Suomeen. Hän oli miettinyt työpaikan vaihtoa ja Suomesta sattui tarjoutumaan houkutteleva työmahdollisuus. Palaset loksahtivat paikoilleen. Suhteemme alku on opettanut, että kaikkia asioita ei kannata yrittää liikaa suunnitella etukäteen.

Nyt pariskunta on ollut yli viisi vuotta yhdessä ja he aikovat asettua Suomeen pidemmäksi aikaa.

– Andreas on sopeutunut Suomeen erinomaisesti. Hän yrittää oppia suomen kieltä, mutta helppoa se ei ole. Helsingissä pärjää niin hyvin englannin kielellä. Hän haluaa kuitenkin jäädä Suomeen, vaikka olen sanonut, että olisi vain reilua, jos välillä asuisimme esimerkiksi hänen kotimaassaan Saksassa.

Lapsettomuus raastaa

Annan ja Andreaksen onnea varjostaa lapsettomuus. Pariskunta on haaveillut yhteisistä lapsista, mutta toive ei ole toteutunut. 

– Lapsettomuuden suru on vahvasti läsnä elämässämme. Monen on varmasti vaikea ymmärtää sitä, miten jokin mitä ei ole, voi muodostua niin suureksi asiaksi.

Yhteiset vuodet ovat kasvattaneet paria. He ovat pyrkineet tietoisesti hakemaan onnen pilkahduksia elämäänsä muista asioista.

– Tämäkin on opettanut meille sen, että elämää ei kannata yrittää suunnitella liian tarkkaan, sillä vaikka moneen asiaan voi vaikuttaa omalla toiminnallaan, niin elämässä on myös osia, jotka eivät lopulta ole omassa päätäntävallassa.

– Yritämme kumpikin olla elämättä liiaksi tulevaisuudessa tai menneisyydessä, vaan keskittyä nykyhetkeen. Olemme edelleen todella kiitollisia siitä, että olemme löytäneet toisemme. Ihmettelen yhä välillä sitä, kuinka näin upea mies on voinut osua kohdalleni. Kotona meillä asuu myös kaksi kissaa ja kaksi marsua. Toisen kissan kanssa meditoin päivittäin.

Vaikka lapsettomuuskriisi on ollut molemmille rankka, Anna ja Andreas näkevät tulevaisuutensa kuitenkin valoisana.

 – Kyllä meillä on yhä isoja unelmia. Elämä opettaa ja asioihin suhtautuminen muuttuu, Anna toteaa. 

”Olisin tehnyt monia asioita toisin”

Pariskunnan häitä juhlittiin viime kesänä Saksassa pienessä kylässä, jossa Andreas vietti lapsuutensa. Hääpaikkana toimi keskiaikainen linna Westerburgissa lähellä Frankfurtia.

Kolmepäiväisistä häistä ei ohjelmaa puuttunut. Vieraat pääsivät käymään paikallisessa panimossa, pelaamaan mölkkyä historiallisessa ympäristössä ja ihailemaan maisemia pienkoneen kyydistä.  

Vaikka Annan ja Andreaksen häät olivat kuin suoraan elokuvasta, tekisi Anna joitakin asioita eri tavalla, mikäli saisi järjestää häänsä uudelleen.

– Palkkaisin ehdottomasti hääpäiväksi henkilön, joka huolehtisi päivän kulusta ja siitä, että kaikki sujuu mutkattomasti. Siten morsiuspari ja bestmanit saisivat juhlia päivää kaikessa rauhassa.

– Lisäksi en ottaisi enää seisovaa pöytää häihini, sillä se katkaisi aterian. Ihmiset joutuivat poistumaan pöydästä ja jonottamaan ruokaa.

– Kolmanneksi kommunikoisin tarkemmin muusikon kanssa. Meidän duomme otti kyllä toiveemme vastaan, mutta ei loppujen lopuksi toteuttanut niistä kuin pienen osan. He soittivat minulle tuntemattomia saksalaisia häähittejä juhlassa, vaikka olimme listanneet heille omia suosikkikappaleitamme, Anna naurahtaa.

Suomen ihanimmat häät -ohjelmassa nähdään Annan ja Andreaksen hääjakso Avalla kello 20.00.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme