Mainos
Mainos
pihajaparveke_kansi
Mainos

4 tärkeää vinkkiä: Näin perustat nurmikon oikeaoppisesti

Tiesitkö, kuinka nurmikko tulisi oikeaoppisesti perustaa?

GreenCaren tekemän selvityksen mukaan vastaleikatun nurmikon tuoksusta nauttiminen on suomalaisille yksi tärkeimpiä ilon aiheita puutarhassa. Nurmikko tuo puutarhaan paljon miellyttäviä asioita, joita on vaikea toteuttaa kivisellä alustalla: nurmikolle voi istahtaa hetkeksi rentoutumaan aidon vihreyden keskelle ja nurmi sopii myös aktiiviseen toimintaan kuten peleihin.

1. Aloita nurmikon perustaminen salaojasta

Perustamisvaiheessa kannattaa tehdä omiin tarpeisiin sopivia ratkaisuja kasvualustan ja salaojituksen suhteen, koska näillä ratkaisuilla ehkäistään tulevia ongelmia, kuten nurmikolla makaavaa sadevettä.

Nurmikon perustaminen aloitetaan salaojituksella. Erityisesti viistolla pihalla vesi voi kertyä talvella ja keväällä seisomaan samaan paikkaan. Nurmikko ei ole vesikasvi, eikä siis viihdy seisovassa vedessä.

2. Pieni nurmialue tuo paljon tunnelmaa

Pihanurmen kokoa voi myös miettiä. Nurmikkoalue voi olla hyvinkin pieni ja silti se tuo tunnelmaa pihalle. Parikymmentä neliötä tarkkaan rajattuna ei kuulosta isolta, mutta pienellä pihalla hyvin hoidettuna se ilahduttaa silmää, eikä vie paljoa aikaa. Jos nurmialue on pieni tai sitä reunustaa esimerkiksi kivituhkakäytävä, maahan voi upottaa reunatuen, joka rajaa nurmialueen helpommin hoidettavaksi. Piikikäs, taivutettava metallireunus on tämän kesän suosikki, mutta muitakin materiaaleja on, esimerkiksi lautaa ja kiveä.

3. Nurmikon kasvualusta ja peruslannoitus

Kasvualusta saa olla yllättävän paksu. Jopa 20-30 senttimetrin paksuinen multakerros on hyvä uutta nurmea perustettaessa, koska kasvualusta tiivistyy melkoisesti matalammaksi kastelun ja tiivistämisen aikana. Jos käytät paikalla olevaa maa-ainesta, sekoita savimaahan sekä turvetta että hiekkaa. Hiekkaiseen kasvualustaan kannattaa lisätä turvetta.

Jos paikalle tuodaan kasvualusta, joka on valmiiksi lannoitettu, siirry suoraan siementen valintaan. Muussa tapauksessa sinun pitää peruslannoittaa multa. Yksi annos oikeita tuotteita riittää ensimmäisen kasvukauden tarpeisiin. Lisää multaan GreenCare Rakeista Nurmikkokalkkia 50kg/100m2. Rakeinennurmikkokalkki on siisti käsitellä eikä tartu kengänpohjiin vanhallakaan nurmikolla. Sen lisäksi vuodenajan mukaan Puutarhan Kevät, joka vauhdittaa kukintamahdollisuuksia ja käynnistää kasvun tai Puutarhan Syksy - lannoitetta 4-6kg/100m2., joka vuorostaanvahvistaa juuristoa syksyllä, jotta kasvit selviävät talven yli mahdollisimman hyvin.

4. Levittimellä kylvät tasaisesti

Jos kylvöala on iso, GreenCaren Levitinlaite auttaa kylvämään siemenet tasaisesti. Samalla laitteella voi levittää myöhemmin kalkkia ja lannoitteet. Tasoita multa karkealla haravalla ja tiivistä jyräämällä. Voit vuokrata tiivistämiseen sopivan, vedellä täytettävän jyrän konevuokraamosta tai puutarhamyymälästä.

Tee kävelytesti: alusta on sopivan tiivis, kun saappaista jää yhden senttimetrin syvyiset jäljet. Nyt nurmikollasi on hyvä pohja ja voit alkaa kylvää siemeniä.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme