Mainos
Mainos
pihajaparveke_kansi
Mainos

Herätä puutarha kasvuun! Näin hoidat kevätlannoituksen oikein

Tiedätkö, kuinka kasvit kannattaisi keväällä lannoittaa?

Keväällä, kun kasvit heräävät, ne tarvitsevat runsaasti ravinteita. Kevätlannoitteet on suunniteltu antamaan kasveille voimaa ja vauhtia lyhyttä ja kiihkeää suomalaista kasvukautta varten. Lannoite on hyvä antaa kasveille toukokuun alkupuolella. Maassa on luonnostaan kosteutta ja lannoite liukenee kasvien käyttöön nopeasti.

Eri ravintoaineiden vaikutus kasveihin

Kasvi ottaa ravinteita pääasiassa juurillaan. Juuristosta ravinteet kulkeutuvat kasvin eri osiin käytettäväksi elintoimintoihin ja kasvun rakennusaineiksi. Lannoitteet koostuvat useista eri kasviravinteista, jotka jaetaan kolmeen ryhmään: pääravinteet, sivuravinteet ja hivenravinteet. Kaikilla näillä ravinteilla on oma vaikutuksensa ja jokaista tarvitaan.

Mikä on N-P-K -luku?

Pääravinteita ovat typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K). Niiden prosentuaalinen määrä ilmaistaan NPK-luvulla. GreenCaren Puutarhan Kevät -lannoitteessa se on ihanteellinen keväällä käytettävälle lannoitteelle, eli 8-4¬-13. Joissakin lannoitteissa ei ole ollenkaan sivu- ja hivenravinteita. Niiden puute on kasvua rajoittava tekijä.

Typpi (N) on kasvien tärkein rakennusaine ja sitä tarvitaan eniten juuri kasvukauden alussa. Typen avulla kasvit kasvattavat varsia ja lehtiä eli näkyvää vihermassaa. Typen puute rajoittaa kasvua yleisesti ja näkyy muun muassa kasvien vaaleana värinä.

Fosforin (P) vaikutukset näkyvät kasvien kukinnassa ja sadon muodostuksessa. Liian niukka fosforin saanti jättää kasvit pieniksi eivätkä ne haaroitu. Fosforin puutteen huomaa helpoimmin kasvien likaisen vihreistä tai punertavista lehdistä.

Kalium (K) huolehtii kasvien yleiskunnosta. Sen avulla juuret ja mukulat kasvavat ja kasvi pystyy paremmin suojautumaan ääriolosuhteita, kuten kuivuutta, kylmyyttä ja tauteja vastaan. Kaliumin puutteessa kasvi voi näyttää samalta kuin vedenpuutteesta kärsivä kasvi. Se kuihtuu tai lakoaa ja lehtien reunoilla voi olla värimuutoksia.

Sivu- ja hivenravinteisiin kuuluvat kalsium (Ca), magnesium (Mg), natrium (Na) ja rikki (S). Hivenravinteiksi luetaan boori (B), koboltti (Co), kupari (Cu), rauta (Fe), sinkki (Zn), molybdeeni (Mo) ja mangaani (Mn). Tarve on hyvin pieni, mutta ne ovat yhtä lailla välttämättömiä kokonaisuuden kannalta.

Mineraalilannoite ehtii mukaan kasvukauteen

GreenCaren Puutarhan Kevät on Suomen suosituin lannoite. Ravinteet ovat kasville käyttökelpoisessa muodossa, joten sen vaikutus näkyy nopeasti kasvussa.

Uusin tapa lannoittaa on GreenCare Ympäristön Ystävä Puutarhalannoite, jonka raaka-aineista 80 prosenttia tulee kiertotaloudesta. Suomalainen innovaatio auttaa hyödyntämään maa-ja metsätilojemme ravinteikkaita kasviperäisiä sivuvirtoja. S-ryhmän liikkeet kuten Kodin Terra ja Prisma, myyvät Ympäristön Ystävä Puutarhalannoitetta, joka myös hoitaa maata ja ruokkii mikrobitoimintaa.

Kierrätyslannoitteen sisältämät ravinteet ovat kasvien käytettävissä juuri silloin, kun niitä tarvitaan. Pelkästään orgaanisen lannoitteen ravinteet vaativat maan mikrobien käsittelyn, ennen kuin kasvi pystyy niitä hyödyntämään. Mikrobien aktiivisuuteen taas vaikuttaa muun muassa maan lämpötila, joten ravinteet saattavat vapautua kasvin kasvun kannalta liian myöhään. Siksi keväällä kannattaa käyttää nopeavaikutteista lannoitetta: kasvit pääsevät nauttimaan lyhyestä kesästä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme