Mainos
Mainos
pihajaparveke_kansi
Mainos

Herkullista hilloa omista marjoista! Näillä vinkeillä onnistut karhunvatukan viljelyssä

Karhunvatukka tulee istuttaa oikeaan syvyyteen, jotta marjasato on taattu.

Karhunvatukka on puutarhavadelmaa suurempi ja umpinainen, eikä siitä irtoa samanlaista kantaa. Hedelmät poimitaan vasta kypsinä ja niistä voi tehdä erittäin herkullista hilloa. Karhunvatukkapensaiden istutusaika on toukokuussa tai syys-lokakuussa.

Istutuspenkin valmisteluvaiheessa voit rakentaa vatukkapenkkiin noin 10 senttimetrin reunat esimerkiksi laudasta. Se estää rikkakasveja leviämästä vatukkarivin tyvelle.

Samalla voi varautua myös tulevan satokauden tukemiseen asentamalla puisen säleikön valmiiksi, sillä karhunvatukka kasvaa helposti tavallista vadelmaa korkeammaksi.

Karhunvatukan istutussyvyys vaikuttaa satoon

Istuta karhunvatukka valmiiksi kalkittuun ja lannoitettuun GreenCare Puutarhamultaan. Istutushetkellä pidetään huolta, että taimen tyvellä näkyvät silmut eivät katkeile ja maata tiivistetään varovasti. Näistä tyvisilmuista kasvavat tämän kesän aikana oksat, jotta tuottavat ensi vuoden sadon. Vatukan tainta ei saa upottaa liian syvään, sillä silloin se ei lähde kasvuun.

Istutus tehdään hyvin kasteltuun multaan ja myös taimet on syytä kastella ennen istuttamista veteen upottamalla. Seuraavina viikkoina multa pidetään kosteana, jotta taimet eivät nuukahda kuivuudessa.

Karhunvatukan kesän aikana kasvattamat oksat tuottavat seuraavan kesän sadon. Jo marjoneet oksat leikataan siis syksyllä pois. Jäljelle jääneitä oksia kannattaa suojata tarkasti jyrsijöiltä. Oksat maistuvat sekä rusakoille että myyrille.

Keväällä karhunvatukkariviin annostellaan GreenCare Puutarhan Kevät -ravinnetta kasvuun lähdön vauhdittamiseen. Kesällä kasteluveden seassa annettu GreenCare Puutarhan Kesä kasvattaa sadosta muhkean ja maukkaan.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme