Mainos
Mainos
pihajaparveke_kansi
Mainos

Hoida kasveja ja kasvualustaa oikein: Kalkitseminen kannattaa!

Miten kalkkia käytetään tehokkaasti kasvien ja kasvualustan hoitoon?

Suomen maaperä on luonnostaan hapan. Havukasvit ja alppiruusut viihtyvät happamassa maassa, jonka pH on noin 5,5. Melkein kaikki muut puutarhakasvit ja nurmikko haluaisivat korkeamman pH:n, noin 6–6,5.

Tavallisesti puhutaan kalkista, vaikka oikeasti raaka-aine on kalkkikiveä, jonka kemiallinen muoto on sellainen, että se pystyy sitomaan maan happamoitumista aiheuttavia ioneja. Vaikka lannoitepussi sisältäisi ainesosaluettelossa sanan kalsium, se ei välttämättä toimi happamoitumista ehkäisevänä tekijänä. Siksi kalkki kannattaa ostaa erillisenä.

Mikä ihmeen mururakenne?

Kalkitseminen tehdään vuosittain, koska Suomessa maan pH happanee vähitellen itsestään. Kalkitseminen parantaa maan mururakennetta, joka on monen asian summa.

Maahiukkaset ovat kestävästi toisiinsa sitoutuneita muun muassa kalkin kalsiumin ja aktiivisen pieneliöstön eritteiden avulla. Tehokas mikrobitoiminta hajottaa samalla eloperäistä ainesta kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Jos maassa on hyvä mururakenne, sitä on helppo muokata ja maassa on sopivasti ilmatilaa kasvien juurille. Kuivana kautena mururakenne hidastaa veden haihtumista.

Turvallista puutarhakalkkia voi laittaa reilusti

Suomessa kalkitsemattoman kasvualustan pH on 5,5 tienoilla. Happamasta maasta ravinteet liukenevat huonosti kasvien käyttöön.

Tarvittava kalkin määrä vaihtelee sen mukaan, miten maata on hoidettu. Vuosittaiseen hoitokalkitukseen käytetään 1 kg 10 neliömetrin alalle. Jos perustaa puutarhaa tai se on ollut vuosia hoitamatta, tarvitaan jopa viisinkertainen määrä, 5 kg 10 neliölle. Tavallisin vuodenaika kalkitsemiselle on kevät, mutta kalkin voi levittää vaikka lumen päälle, josta se suorastaan sulaa maahan ilman lämmetessä. Kalkita voit koska vaan!

Kasvualustan pH:n parantamiseen sopii hyvin GreenCaren Perinteinen Hieno Puutarhakalkki tai Rakeinen Puutarhakalkki, joka on erittäin helppo levittää. GreenCaren kalkit sisältävät myös kasveille tärkeää magnesiumia.

Tuhkan käyttö

GreenCaren kalkki on turvallista käyttää ja käsitellä. Suomessa on perinteisesti käytetty myös tuhkaa pH:n nostamiseen. Jos käyttää tuhkaa, maan pH täytyy tutkituttaa usein, muuten pH jää arvailujen varaan. Ahkera puutarhanhoito voi mennä tuhkaa käytettäessä hukkaan, koska tuhka voi nostaa kasvualustan pH:n myös liian korkealle.

Mitä muuta kasvit tarvitsevat?

Uuden mullan tuomat ravinteet riittävät alkukesäksi, mutta kasvit tarvitsevat vuosittain kalkin lisäksi lannoitusta ja tietenkin kastelua. Kun maan mururakenne on kunnossa, kasvi pystyy kasvattamaan tukevan juuriston, maa pysyy sopivan pehmeänä ja kasteluvesi läpäisee sen hyvin, jolloin juuret saavat sopivasti vettä ja ravinteita. Kun kasvualusta on kunnossa, kastemadotkin tekevät yhteistyötä puutarhurin kanssa!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme